ΣΥΡΙΖΑ: Μέρα νέων εξελίξεων-Συνεδριάζει εκ νέου η ΠΓ μετά το… “προεδρικοσυνθετικό” κείμενο-Διευκρινίσεις Κασσελάκη από Λονδίνο

 ΣΥΡΙΖΑ: Μέρα νέων εξελίξεων-Συνεδριάζει εκ νέου η ΠΓ μετά το… “προεδρικοσυνθετικό” κείμενο-Διευκρινίσεις Κασσελάκη από Λονδίνο

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν πλέον οι σχέσεις του Στέφανου Κασσελάκη με τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή τη στιγμή ουδείς μπορεί να προδιαγράψει με ασφάλεια  το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την κομματική και εκλογική βάση να παρακολουθεί αποσβολωμένη  ένα μπρα ντε φερ κορυφής για το ποιος έχει τη εξουσία στο κόμμα. Ο Πρόεδρος ή η Πολιτική Γραμματεία (“στελέχη”); Μετά από σχεδόν 7 ώρες συνεδρίασης χωρίς τη συμμετοχή του κ. Κασσελάκη η Πολιτική Γραμματεία κατέληξε σε ένα…”προεδρικοσυνθετικό” κείμενο, με όλες τις πλευρές να δηλώνουν ικανοποιημένες. 

Και αυτό γιατί η πλευρά των “προεδρικών”, κάνει λόγο για “νίκη του Προέδρου” όχι τόσο γι΄αυτό καθ΄αυτό το κείμενο αλλά γιατί ναυάγησε το σχέδιο για έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και γιατί το Συνέδριο (22-25/2) θα γίνει κανονικά, παρά τις προτάσεις-πιέσεις περι αναβολής, ενώ η πλευρά των “στελεχών” γιατί “η Πολιτική Γραμματεία συνεδρίασε χωρίς τον Πρόεδρο και αποφάσισε”!

  • Και πλέον, όπως έλεγαν στο libre, ο Πρόεδρος καλείται στη σημερινή συνεδρίαση να επικυρώσει την απόφαση και να δώσει εξηγήσεις για την όλη στάση του με αποκορύφωμα την “προσβλητική” όπως την χαρακτήριζαν επιστολή του στην Πολιτική Γραμματεία. Και στην παρατήρηση μας ότι το κείμενο της απόφασης κινείται ουσιαστικά στη “γραμμή” του προέδρου σχολίαζαν πως αυτο είναι λογικό καθώς πάμε σε ευρωεκλογές και συνεπώς η σύνθεση και η ενότητα είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για μια συντεταγμένη πορεία μακριά από από λογικές “αρχηγικού κόμματος”.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις  τοποθετήσεις τους κορυφαία στελέχη εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για το περιεχόμενο της επιστολής. Ακόμη και ο Παύλος Πολάκης φέρεται να είπε “είμαι σε δύσκολη θέση γιατί τον έχω στηρίξει”, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε πως είναι κρίμα που ο πρόεδρος απουσιάζει γιατί “η επιστολή του επιστρέφεται ως απαράδεκτη”.

Μεταξύ αυτών που άσκησαν έντονη κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη ήταν και ο Γιώργος Τσίπρας ο οποίος φέρεται να είπε πως “δεν υπάρχει καμία πολιτική λειτουργία στο κόμμα από την εκλογή Κασσελάκη και μετά” αλλά και ο Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα λέγοντας “Η πρωτοβουλία του προέδρου ακύρωσε το συνέδριο των μελών και μαζί και την τελευταία ευκαιρία για ανασύνταξή μας ενόψει ευρωεκλογών”.

Όπως καταγράφεται στην απόφαση  “είμαστε κόμμα μελών, όχι κόμμα στελεχών και βεβαίως όχι ένα αρχηγικό κόμμα” και “ως κόμμα των μελών, οργανώνουμε το διάλογο, χωρίς απαγορευμένες ερωτήσεις, χωρίς να αποκλείουμε τα μέλη από τη δυνατότητα να αξιολογούν όλα τα ηγετικά κλιμάκια” , δηλαδή “από τον πρόεδρο μέχρι και τις εκλεγμένες νομαρχιακές επιτροπές”. Η τελευταία φράση είναι προφανές ότι θέτει εμμέσως πλην σαφως εν αμφιβόλω την ηγεσία Κασσελάκη, με τις ευρωεκλογές να αποτελούν crash test για τη παραμονή του στην ηγεσία.

Εμμένει ο Κασσελάκης, με διευκρινίσεις

“Είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκλέχτηκα από 150.000 πολίτες με το καθαρό μήνυμα ότι θα δώσω φωνή σε όλα τα μέλη του κόμματος για να κάνω ένα κόμμα για τα μέλη. Αυτό ήταν το μήνυμά μου από την αρχή” απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης από το Λονδίνο όπου μίλησε στο London School of Economics (LSE) σε εκδήλωση με τίτλο “Η σύγχρονη Αριστερά για μια προοδευτική διακυβέρνηση” και  ερωτηθείς από τον καθηγητή Κέβιν Φέδερστοουν για τις αντιδράσεις σχετικά με το ερωτηματολόγιο, ανέφερε: “Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει ένα κόμμα που πιστεύει ότι θα είναι κυβερνητικό και χάνει με την υπερδιπλάσια από τη ΝΔ είναι να ακούσει τα μέλη του. Πώς ένα κόμμα που φοβάται να ακούσει τα μέλη του φιλοδοξεί να κυβερνήσει στο μέλλον;”.

Όπως είπε “αν η δομή του ΣΥΡΙΖΑ είχε λειτουργήσει σωστά, δεν θα έπρεπε να ήμουν εγώ πρόεδρος” και στην αναφορά του Κέβιν Φέδερστοουν για “βιασύνη” σχετικά με το ερωτηματολόγιο και γιατί δεν το έθεσε στο συνέδριο αυτής της εβδομάδας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε “Είναι ένα ψευδεπίγραφο δίλημμα. Γιατί το συνέδριο του κόμματος έχει πολιτικές θέσεις. Όλοι γνωρίζουν τις πολιτικές μου θέσεις. Και αντανακλώνται πλήρως στο τι κάνουμε. Το ερωτηματολόγιό μου ζητά τη γνώμη για μακρόπνοα ζητήματα. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να ρωτήσουμε το οτιδήποτε τα μέλη. Το συνέδριο του κόμματος είναι μία εντελώς διαφορετική διαδικασία από το να ρωτάς τα μέλη κάτι που δεν συζητείται τώρα στο συνέδριο. Το συνέδριο αυτό δεν είναι καταστατικό”.

“Ρώτησα τα μέλη τη γνώμη τους. Είτε τα δημοσιοποιήσω είτε, όχι, δεν έχω πρόθεση να τα δημοσιοποιήσω. Οι συστάσεις μου θα βασιστούν στα όσα θα ειπωθούν στα συνέδριο, στα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου, θα βασιστούν με τον διάλογο πρόσωπο με πρόσωπο με τα μέλη και με διαβούλευση με τα όργανα του κόμματος. Τίποτα από αυτά δεν έρχεται σε σύγκρουση” τόνισε και αποκάλυψε “Ένα μήνα πριν τις δεύτερες εκλογές ταξίδευα με τον Αλέξη Τσίπρα και μου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ανανέωση χτες και δύο είναι οι επιλογές: Είτε καινούργια ηγεσία ή μεγάλες αλλαγές σε όλα. Του είπα ας μείνουμε στο δεύτερο, ας αλλάξουμε τα πάντα. Κανείς δεν τον πίεσε να παραιτηθεί μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι περισσότεροι θέλαμε να παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Επέλεξε όμως να κάνει πίσω με ένα πολύ έντιμο τρόπο”.

  • Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του προς την Π.Γ.  ο Στέφανος Κασσελάκης ενημέρωνε τα στελέχη του οργάνου πως δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση λόγω φορτωμένου προγράμματος στο Λονδίνο. Επισήμανε ότι το ερωτηματολόγιο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και τα αποτελέσματά του θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για το κόμμα αλλά δεν θα δημοσιοποιηθούν.

Ωστόσο τους εγκάλεσε  για το λόγο που ζήτησαν συνεδρίαση για το ερωτηματολόγιο και όχι για τις αγροτικές οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, για τα φάρμακα ή για τους ποινικούς κώδικες. “Πολιτική Γραμματεία για το γνωμοδοτικό ερωτηματολόγιο; Για την εσωκομματική επιρροή του καθενός σε ένα κόμμα που αποδείχτηκε μη κυβερνητικό και οφείλει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας, η οποία υποφέρει και δεν βλέπει διέξοδο ούτε και ελπίδα” κατηγορώντας τα κορυφαία στελέχη ότι τροφοδοτούν σενάρια που απογοητεύουν τη βάση του κόμματος. 

“Σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες, να τροφοδοτείτε σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξω Ι.Χ. κόμμα, γιατί απογοητεύουμε τον κόσμο μας” τόνισε με δηκτικό τρόπο και η Π.Γ. του απάντησε “Σε αυτό τον αγώνα οι χίμαιρες και τα σενάρια συνωμοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ. Βαδίζουμε προς το έκτακτο συνέδριό μας, και τις ευρωεκλογές. Στην πορεία αυτή πορευόμαστε με σεβασμό στην προσωπικότητα των μελών και των στελεχών μας, στις ψηφισμένες θέσεις μας, στη συλλογικότητα και στο καταστατικό μας. Αυτό αφορά όλους και όλες μας. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Δίνουμε το λόγο στα μέλη με τρόπο οργανωμένο. Για να αξιολογηθεί η δουλειά όλων μας. Για να επιβεβαιώσουμε την ευρεία φυσιογνωμία και ταυτότητα μας.”.

Σχετικά Άρθρα