Σύνταγμα:Μεγαλειώδες το αγροτικό συλλαλητήριο -Πότε φεύγουν τα τρακτέρ -Την Πέμπτη συνελεύσεις στα μπλόκα (vid)

 Σύνταγμα:Μεγαλειώδες το αγροτικό συλλαλητήριο -Πότε φεύγουν τα τρακτέρ -Την Πέμπτη συνελεύσεις στα μπλόκα (vid)

Ολοκληρώθηκε το μεγαλειώδες αγροτικό συλλαλητήριο, ένα από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο που έχουν πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της χώρας. Οι αγρότες ζήτησαν την ικανοποίηση των βασικών τους αιτημάτων από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές, αλλά και πάνω από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα βρέθηκαν στο Σύνταγμα. Επιπλέον, αγρότες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία.

Συγκεκριμένα, ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.

Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα θέλουν όπως είπαν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.

Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».

Στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν.

Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».

Διανυκτερεύουν στο Σύνταγμα οι αγρότες – Με έντονη παρουσία της Τροχαίας η αποχώρηση τους

Οι αγρότες που έφτασαν με τρακτέρ παρέμειναν στο Σύνταγμα για να αποχωρήσουν την Τετάρτη (21/2), συντεταγμένα, όπως έφτασαν στην Αθήνα. Αργά το βράδυ οι συνάδελφοί τους που μετακινήθηκαν με πούλμαν άρχισαν να αποχωρούν. 

Για την αποχώρηση των αγροτών και των τρακτέρ η οποία θα πραγματοποιηθεί σταδιακά από τις πρώτες πρωινές ώρες, έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο από την ΕΛ.ΑΣ. αντίστοιχο εκείνο της εισόδου που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το απόγευμα, στο κέντρο της Αθήνας. 

Η παρουσία της Τροχαίας θα παραμείνει έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας έως και το πρωί της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διευκολυνθούν τόσο οι πολίτες όσο και οι αγρότες οι οποίοι θα συνοδευτούν από την Αστυνομία για να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής. «Θα υπάρχει και πάλι έντονη παρουσία της Τροχαίας, ώστε να διευκολύνει όντως την κίνηση των πολιτών αλλά και των ίδιων των αγροτών, οι οποίοι φυσικά θα συνοδευτούν και στην αποχώρησή τους από το Λεκανοπέδιο. Από τις πρωινές ώρες αναμένεται να ξεκινήσει αυτή η αποχώρηση και φανταζόμαστε ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί. Θα υπάρχει όμως έντονη παρουσία της Τροχαίας για να διευκολύνει τον κόσμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Την Πέμπτη κρίνεται το μέλλον των μπλόκων

Αύριο, Τετάρτη (21/02), στις 11 το πρωί θα αναχωρήσουν από το κέντρο της Αθήνας για τα μπλόκα οι αγρότες και τα τρακτέρ που σήμερα θα διανυκτερεύσουν στο Σύνταγμα.

Την Πέμπτη (22/02) θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Πάντως, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν όπως είπαν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».

Κασσελάκης από Σύνταγμα: Μόνιμη κατάργηση φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα (vid)

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος έδωσε το παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε θερμή συνομιλία με αρκετούς αγρότες, οι οποίοι μάλιστα του προσέφεραν και ένα λουλούδι. Ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικές λύσεις προς τους αγρότες, υλοποιώντας τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Οι καταναλωτές αγκομαχούν να επιβιώσουν. Υπάρχει ένα καρτέλ στη μέση με τους μεσάζοντες και τα ολιγοπώλια. Να επέμβει άμεσα το κράτος. Να μην υπάρχει πλέον αυτή η κοροϊδία.

Να καταργηθεί μόνιμα ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο, να υπάρχει πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα και επιτέλους μία ρύθμιση οφειλών για να μην δουν αυτοί οι άνθρωποι τη γη τους να ρευστοποιείται. Απλά πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης

Κουτσούμπας από Σύνταγμα: Δίκαιος ο αγώνας των αγροτών

«Χαιρετίζουμε εδώ, στην καρδιά της Αθήνας, την καρδιά της Ελλάδας, τους Έλληνες αγρότες. Ο αγώνας είναι δίκαιος, τα αιτήματά τους είναι δίκαια. Είμαστε στο πλευρό τους. Όλη η Αθήνα, όλη η Ελλάδα είναι στο πλευρό τους», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πρέπει να σταματήσει την κοροϊδία. Πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών. Δεν μπορεί να ανακαλύπτει τις αντοχές της οικονομίας και τους δημοσιονομικούς στόχους όταν είναι να δώσει λεφτά για τους αγρότες, όταν είναι να δώσει αποζημιώσεις, όταν είναι να δώσει για τον λαό και απλόχερα να τα δίνει σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», προσέθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

«Εγγυημένες τιμές τώρα, αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα, 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα το ρεύμα. Αυτά ζητούν οι αγρότες. 100% αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Υποδομές στην αγροτική παραγωγή, φθηνό κόστος παραγωγής.

Οι έμποροι και οι βιομήχανοι πωλούν πολύ ακριβά στους αγρότες εφόδια και μέσα και την άλλη ώρα τα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές. Τώρα να έρθουν εγγυημένες κατώτερες τιμές. Να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις ξένων προϊόντων και να παρθούν μέτρα για να ανασάνει η ελληνική αγροτιά, ώστε να έχουν ποιοτικά και φθηνά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όχι να την πληρώνει ο λαός. Καλή δύναμη σε όλους και όλες», ολοκλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Χαρίτσης από Σύνταγμα: Η Νέα Αριστερά στέκεται στο πλευρό του αγροτικού κόσμου

Στο αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα βρέθηκε ο αρχηγός της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, δηλώνοντας πως ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος και πως η Νέα Αριστερά στέκεται στο πλευρό του αγροτικού κόσμου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Χαρίτση:

«Σήμερα υποδεχόμαστε τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο στην Αθήνα. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος. Είναι δίκαιος γιατί το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, αλλά οι τιμές παραγωγού παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές. Γιατί οι αποζημιώσεις είναι ανεπαρκείς και αργοπορημένες. Γιατί οι παράνομες ελληνοποιήσεις δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για την εγχώρια παραγωγή. Γιατί απουσιάζει οποιαδήποτε στρατηγική για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και για το πώς οι άνθρωποι θα μείνουν στον τόπο τους. Και την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη που με την πολιτική της γεννά τα προβλήματα επιβίωσης αγροτών και κτηνοτρόφων, τους εξαπατά, τους εμπαίζει και επιχειρεί να εργαλειοποιήσει τον αγώνα τους.

Η Νέα Αριστερά στέκεται στο πλευρό του αγροτικού κόσμου. Σήμερα βρισκόμαστε μαζί τους στους δρόμους της Αθήνας. Για να μην ερημοποιηθεί η ύπαιθρος, για να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια της χώρας, για ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα έχει στο επίκεντρο τους ανθρώπους της παραγωγής στο χωράφι και θα βάζει φρένο στην κούρσα της ακρίβειας στο ράφι. Οι αγρότες έχουν δίκιο! Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλης της κοινωνίας!».

Εικόνες και βίντεο από το αγροτικό συλλαλητήριο

syllalitirio_agrotes_syntagmaa__1_
agrotes_syllalitirio___2_
agrotes__2_
agrotes__1_

Σχετικά Άρθρα