Δένδιας για Τουρκία: Ανησυχώ πάρα πολύ – Χαμήλωσαν τόνους αλλά δεν άλλαξαν θέσεις

 Δένδιας για Τουρκία: Ανησυχώ πάρα πολύ – Χαμήλωσαν τόνους αλλά δεν άλλαξαν θέσεις

Την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε στην Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρά τις πρωτοβουλίες των δύο χωρών για την δημιουργία θετικού κλίματος και «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο. Ο κ. Δένδιας τόνισε πως παρά τους «χαμηλούς τόνους» που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, διατηρεί τις αναθεωρητικές της θέσεις. «Το υφέρπουν επιχείρημα είναι εκεί» είπε χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει πως στην πρόσφατη Navtex «συνδυάζει την κυριαρχία με την ναυσιπλοΐα».

«Η Τουρκία έχει χαμηλώσει τους τόνους αλλά δεν έχει αλλάξει τις θέσεις ούτε κατά κεραία. Εμείς τι συμπέρασμα πρέπει να συνάγουμε; Όταν μάλιστα συνδυάζει η Τουρκία σε Navtex την κυριαρχία με την ναυσιπλοΐα. Το υφέρπουν επιχείρημα είναι εκεί. Όταν προγραμματίζουμε για την επόμενη δεκαετία θα πρέπει να μην έχουμε ψευδαισθήσεις.

Ανησυχώ και ανησυχώ μάλιστα πάρα πολύ. Όταν έχω 100 εκατ. δίπλα μου να διατυπώνουν ισχυρισμούς αντίθετους με το Διεθνές Δίκαιο ανησυχώ και οφείλω να εισηγηθώ στην χώρα μου τρόπους για να διατηρήσει ακέραια την εθνική της κυριαρχία. Αλλιώς εγκληματώ. Οι εισηγήσεις που κάνουμε γίνονται με απόλυτο σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ. Δεν μπορώ να αγνοήσω την πρόκληση που διαφαίνεται πέραν του ορίζοντα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής.

«Αν οποιοσδήποτε από εμάς θεωρεί ότι συνορεύει με χώρα που έχει τις αγαθότερες προθέσεις τότε δεν έχει σημασία να συζητάμε εδώ για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά δεν το πιστεύει κανείς. Οφείλουμε να εξοπλίσουμε την αποτρεπτική μας ισχύ ώστε να αντέξει τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει»είπε ο υπουργός ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Όμως δεν μπορούμε και να μην εκμεταλλευτούμε το διάστημα σχετικής ηρεμίας του τελευταίου διαστήματος. Συναντήθηκα πρόσφατα με τον Τούρκο ομόλογο μου και του ζήτησα να διατηρηθεί το ήρεμο κλίμα. Πάντοτε αναζητούμε το ήρεμα κλίμα αλλά χρειάζεται 2 για να γίνει αυτό».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απαντώντας σε ερωτήματα για την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ εξήγησε ότι το πρότεινε στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για την δημιουργία αυτόνομου και διακριτού στρατιωτικού βραχίονα της ΕΕ.

«Είμαι πρωτεργάτης των αμυντικών επιχειρήσεων της ΕΕ. Αν υπάρχει μέλλον για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έγκειται στην δυνατότητα να υπάρχει στρατιωτικός βραχίονας αυτόνομος όχι σε αντιδιαστολή με το ΝΑΤΟ. Αν υπάρχει μια χώρα που θέλει περισσότερο να υπάρχει αυτός ο βραχίονας αυτή είναι η Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα υπήρξα πρωτεργάτης για την επιχείρηση Ειρήνη και τώρα για την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ. Για τη νομιμότητα επιχείρησης ουδέν θέμα τίθεται. Είναι ειρηνική επιχείρηση για την προστασία πλοίων. Αντιπυραυλικός θόλος των πλοίων που πλέουν στην περιοχή.

Αν ακυρωθεί το Σουέζ ακυρώνεται ο Πειραιάς και η χώρα μας ως κόμβος. Δεν παίρνουμε θέση αλλά αμφισβητούμε το δικαίωμα οπουδήποτε να βάλλει κατά των πλοίων μας. Δεν κάνουμε επιθετικές επιχειρήσεις κατά των βάσεων των πυραύλων. Όμως για εμάς το μείζον είναι το θέμα δημιουργίας αμυντικού βραχίονα και οι ΑΣΠΙΔΕΣ είναι η μεγαλύτερη κοινή επιχείρηση της ΕΕ. Πιθανόν είναι ο μεγαλύτερος αντιπυραυλικός στόλος που μαζεύτηκε ποτέ» είπε.

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην συνολική μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων λέγοντας πως υπάρχει ανάγκη για βαθιά μεταρρύθμιση. Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη συνολικής αναθεώρησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων που θα υπηρετεί την νέα δομή των Ε.Δ. Ειδικότερη αναφορά έγινε στην αναβάθμιση των επικοινωνιακών συστημάτων με δορυφορικά συστήματα αλλά και στην χρήση αυτόνομων συστημάτων drones.

Ο κ. Δένδιας τόνισε μάλιστα ότι εντός του ΓΕΕΘΑ θα δημιουργηθεί νέος κλάδος με διοικητική δομή για την συστηματική ενσωμάτωση αυτόνομων συστημάτων drones αέρος και θαλάσσης. Για την ενίσχυση των οπλικών συστημάτων ο Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη αύξησης του στόλου των μεταγωγικών αεροσκαφών, συντήρησης του στόλου ελικοπτέρων, εκσυγχρονισμού των φρεγατών και ομογενοποίησης των ιπτάμενων συστημάτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι έτοιμο, θα παρουσιαστεί σύντομα στο υπουργικό συμβούλιο και αφορά το οικοσύστημα καινοτομίας. Κεντρικός πυλώνας θα αποτελεί το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας το οποίο θα λαμβάνει τα αιτήματα των Ε.Δ και στην συνέχεια θα προκηρύσσει και χρηματοδοτεί την δημιουργία πρωτότυπων. «Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία απολύτως διαθέσιμα» είπε ο κ. Δένδιας υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη τις εξυγίανσης της υπάρχουσα αμυντικής βιομηχανίας και ιδίως της ΕΑΒ. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για την θητεία αλλά και την αναβάθμιση των στρατιωτικών σχολών ώστε μεταξύ άλλων να μπορούν να δίνουν μεταπτυχιακά, διδακτορικά και έρευνα.

Τέλος ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι το υπουργείο του δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών των στελεχών των ΕΔ, μπορεί όμως να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να μειώσει τα κόστη διαβίωσης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο συνολικό πρόγραμμα κατασκευής 1.400 κατοικιών σε όλη την επικράτεια. Η πρώτη φάση που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο 2027 προβλέπει την κατασκευή 700 κατοικιών σε νησιά και Έβρο.

«Στα νησιά είναι δύσκολη η κατάσταση γιατί τα στελέχη μας αναγκάζονται να πληρώσουν για κατοικία δυσβάσταχτα ποσά σε σχέση με όσα παίρνουν. Θα υπάρξουν 2 ειδών κατοικίες, 58 τ.μ. και 84 τ.μ. , 1 και 2 υπνοδωματίων ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των στελεχών», είπε. Τέλος αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του πολεμικού μουσείου πιθανότατα στα πρότυπα της λειτουργίας του βρετανικού πολεμικού μουσείου.

Σχετικά Άρθρα