Παρασκήνιο/ΣΥΡΙΖΑ: Πώς φθάσαμε στο ερωτηματολόγιο και την “έκρηξη” των 17-Πολιτική Γραμματεία στις 12 με… τηλεδιάσκεψη

 Παρασκήνιο/ΣΥΡΙΖΑ: Πώς φθάσαμε στο ερωτηματολόγιο και την “έκρηξη” των 17-Πολιτική Γραμματεία στις 12 με… τηλεδιάσκεψη

Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, Αθήνα, στις 31 Μαίου, 2022

Κυριολεκτικά τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει μέσω ερωτηματολογίου στο iSYRIZA την γνώμη των μελών για το μέλλον του κόμματος. Η κατάσταση παραμονές του Συνεδρίου (22-23-24-25/2) ειναι έκρυθμη καθώς 17 από τα 21 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ζήτησαν και αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12 σήμερα το μεσημέρι μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς ο πρόεδρος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λονδίνο, έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις κορυφαίων στελεχών που αποδοκίμασαν επί της ουσίας το “δημοψήφισμα” Κασσελάκη, όπως της Όλγας Γεροβασίλη, του Νίκου Παππά, του Χρίστου Σπίρτζη μέχρι και της Κατερίνας Νοτοπούλου, πυροδοτώντας ακόμη και σενάρια αμφισβήτησης του Στ. Κασσελάκη και τη Θεοδώρα Τζάκρη να μιλά για “φιλοδοξίες αρχηγίσκων”!

Με επιστολή τους λοιπόν στον Στέφανο Κασσελάκη, τη Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη, την οποία  δεν υπογράφουν οι δύο γραμματείς του κόμματος, η τομεάρχης Εξωτερικών Ρένα Δούρου, η γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος και η Μάγκυ Δούση τα 17 μέλη της ΠΓ που ζήτησαν την  άμεση σύγκληση του οργάνου είναι οι: Π. Αράπη-Μπελώνη, Ο. Γεροβασίλη, Κ. Ζαχαριάδης, Θ. Θεοχαρόπουλος, Ζ. Καρκούλια, Μ. Κουβέλη, Κ. Νοτοπουλου, Μ. Ξενογιαννακοπουλου, . Ν. Παππάς, Π. Πολάκης, Γ. Ραγκούσης, Π. Ρήγας, Ν. Σκορίνης, Ελ. Συμεωνίδου, Ολ. Τελιγιορίδου, Δ. Τεμπονέρας και Αλ. Φλαμπουράρης

Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων είναι ότι μεταξύ των 17 στελεχών είναι όλοι όσοι στήριξαν τη υποψηφιότητα Κασσελάκη. Ως εκ τούτου το κλίμα είναι εκρηκτικό τους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φαίνεται ότι όλες οι πλευρές με φόντο το Συνέδριο θα το πάνε μέχρι τέλους σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τον μετασυνεδριακό συσχετισμό δυνάμεων. Όλοι θεωρούν ότι η ώρα της κρίσης έφθασε και ή ο Κασελάκης θα φοράει το “κοστούμι” του ΣΥΡΙΖΑ ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα φορέσει το “κοστούμι” Κασσελάκη. Διαμάχη δηλαδή με απρόβλεπτες συνέπειες για την ενότητα του κόμματος λίγου μήνες μετά τη διάσπαση και τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς ως αποτέλεσμα της εκλογής Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΙΣ ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ:

“Καλημέρα φίλες και φίλοι, Αν το Σαββατοκύριακο βρείτε λίγο χρόνο, σας παρακαλώ να μπείτε στον iSyriza και να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο που θα βρείτε εδώ: https://isyriza.gr/preconference_survey_form…” έγραψε στο λογαριάσμο το στο X το Σάββατο το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε “Ζητώ τη γνώμη σας. Γιατί ο νέος κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανήκει σε εσάς. Θα αλλάξουν πάρα πολλά στον νέο ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινάει με το συνέδριό μας, την επόμενη εβδομάδα.

– Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα ανήκει στα μέλη και τους φίλους του. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελείται από τους καλύτερους μιας κοινωνίας που θέλει ένα καλύτερο αύριο.

– Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένος, με τη γνώση των τεχνοκρατών του και την ψυχή των αγωνιστών του.

– Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συντεταγμένος και ομόψυχος.

– Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δε θα διανοείται να σκεφτεί ούτε λεπτό αν θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων που διεκδικούν ίσα δικαιώματα.

– Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κοστολογημένο πρόγραμμα για ΟΛΑ. Την ακρίβεια και τη στέγη, τη φορολογία και την επιχειρηματικότητα, την εργασία, το αγροτικό, την υγεία, την ανάπτυξη, την παιδεία σε όλους τους βαθμούς, την έρευνα. Και δε θα φοβάται να αγγίξει θέματα «ταμπού», όπως οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας και ο εκσυγχρονισμός της στρατιωτικής θητείας.

– Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο προοδευτικός φορέας μέσω του οποίου το ελληνικό Κράτος θα ανασυγκροτηθεί, θα γιατρέψει τους λαβωμένους από τη ΝΔ θεσμούς του, θα υπερασπιστεί τη δικαιοσύνη, την ελευθεροτυπία, την ασφάλεια του πολίτη και τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Ελλάδα θα γίνει επιτέλους Κράτος Δικαίου. Οι Έλληνες θα έχουν πια ίσες ευκαιρίες ώστε να διεκδικήσουν τα όνειρά τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητώ τη συμβολή σας. Λίγο από τον χρόνο σας σήμερα για να κερδίσουμε ολόκληρο το αύριο.

Σας ευχαριστώ”.

Μια ανάρτηση με 75 χιλ. προβολές που σήμανε συναγερμό στον κομματικό μηχανισμό, καθώς μέσω ενός άτυπου δημοψηφίσματος ο κ. Κασσελάκης θέτει ερώτηματα και ζητήματα όπως  η αλλαγή του ονόματος και του logo του κόμματος, ριζικών αλλαγών στη δομή του κόμματος, αυτοπροσδιορισμού ως Αριστερά ή ως Κεντροαριστερά και όλα αυτά ενόψει Συνεδρίου, προκειμένου…”αμεσοδημοκρατικά” τα μέλη να διατυπώσουν την άποψή τους για οτιδήποτε αφορά το κόμμα, άποψη τη οποία θα αξιοποιήσει ο κ. Κασσελάκης στην ομιλία του στο Συνέδριο, κόντρα ενδεχομένως στα κείμενα διαλόγου και στην πορεία προς ένα “νέο κόμμα”.

  • Πάντως από την Κουμουνδούρου χθες βράδυ τόνιζαν ότι “στο Συνέδριο θα συζητηθούν μόνο τα κείμενα που έχει εγκρίνει η επιτροπή Θέσεων” και ουχι το αποτέλεσμα ενός εσωκομματικό γκάλοπ.

“Πέντε ημέρες πριν το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας. Ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικόντως η Κο διάλογο των μελών του κόμματος” ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωση της η Όλγα Γεροβασίλη, σημαίνοντας “Θα περίμενα, από τον Πρόεδρο πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω” Και πρόσθεσε “Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ’ όλα αυτά είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης”.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Χρήστος Σπίρτζης σε εκπομπή της ΕΡΤ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο γιατί θέτει ζητήματα που έχουν απαντηθεί στο συνέδριο του 2022. “Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος” είπε και στη συνέχεια προχώρησε σε ανάρτηση με την οποία παρέπεμψε αναλυτικά στο καταστατικό του κόμματος λέγοντας ότι αυτό προβλέπει θεσμοθετημένες διαδικασίες απόφασης και όχι διαδικασίες “δημοσκοπικής καταγραφής” αφήνοντας υπαινιγμούς για έλλειψη σοβαρότητας που προκαλούν “οργανωτικό χάος” και οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε “αποσυσπείρωση και περαιτέρω φθίνουσα πορεία”. Και τόνισε αφήνοντας αιχμή για τον Στέφανο Κασσελάκη “να μην γνωρίζουν οι πολίτες το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι όμως ασυνήθιστο και ταυτόχρονα τραγικό για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας να μην το γνωρίζουν τα μέλη των καθοδηγητικών οργάνων και μάλιστα με διακριτό ρόλο”.

Σε χαμηλότερους τόνους ο Πάνος Ρήγας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και από τα στελέχη που στηρίζουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ “μακριά από προσωπικές στρατηγικές”, σημειώνοντας ωστόσο ότι  “πέντε ημέρες πριν την κορυφαία διαδικασία του 4ου Συνεδρίου εμαφανίζονται πρωτόγνωρες καταστάσεις και διαδικασίες” και τονίζοντας για το ερωτηματολόγιο πως “χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της ΠΓ την ανάγκη και την σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε”.

Ακολούθως σε δήλωσή του προς την Εφημερίδα των Συντακτών ο Νίκος Παππάς ανέφερε “Οι αλλαγές του καταστατικού στο συνέδριο το 2022 επιτρέπουν και υποβάλλουν τη συμμετοχή των μελών στη λήψη αποφάσεων. Για αυτό άλλωστε και η ηγεσία μας και η κεντρική επιτροπή έχουν εκλεγεί από τη βάση. Αυτό προβλέπει το καταστατικό, το οποίο μας δεσμεύει όλους, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο”, ενώ σε ραδιοφωνική της συνέντευξη “Στο Κόκκινο 105,5″ η Κατερίνα Νοτοπούλου μίλησε για ” εργαλειοποίηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ–έξω από συντεταγμένες πολιτικές διαδικασίες που δίνουν πραγματική φωνή στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και συνιστούν χώρο πραγματικού διαλόγου και ουσιαστικής συμμετοχής- συνιστά αμφισβήτηση της ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα των μελών” επισημαίνοντας ότι  με τηνπρωτοβουλία του προέδρου, “ναρκοθετείται το κλίμα συσπείρωσης και ενότητας που είναι απαραίτητο για την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.”.

Σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα η Θεοδώρα Τζάκρη, με δήλωσή της στην ιστοσελίδα  avgi.gr  σήκωσε το γάντι και υπογράμμισε “Δεν έχουν περάσει ούτε έξι (6) μήνες από την εντολή των πολλών κι απλών στις 24 Σεπτεμβρίου 2023: “ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΟΛΑ!” και διαμήνυσε “Ας μην εμποδίζουμε τη συζήτηση να μπει στην ουσία. Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται. Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων”.

Υπέρ του ερωτηματολογίου τάχθηκαν η Νίνα Κασιμάτη και η  Ραλλία Χρηστίδου. “Το κόμμα πρέπει να επανιδρυθεί και ο Πρόεδρος σ. Στέφανος Κασσελάκης δικαιούται να προσκαλεί τα Μέλη να συμμετάσχουν ουσιαστικά σε αυτήν την πορεία και μέσω #iSYRIZA”, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή της η κ. Κασιμάτη και η κ. Χρηστίδου (avgi.gr) μεταξύ άλλων ανέφερε “Για να γίνει η αξία της συνδιαμόρφωσης πράξη στο κόμμα μας εάν θέλετε απαντήστε στο ερωτηματολόγιο του ISYRIZA. Οι απαντήσεις θα δώσουν κατεύθυνση στα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν το χώρο για χρόνια. Μόνο που τώρα είναι ιστορικό μας καθήκον να είμαστε τολμηροί, θαρραλέοι και πάνω απ’ όλα ειλικρινείς. Τα ερωτήματα στοχεύουν στην σωστή κατεύθυνση”.

Εν κατακλείδι ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης με νεα αναρτηση του επιχείρηση να κατευνάζει τις αντιδράσεις, εμμένοντας ωστόσο στη διενέργεια της δημοσκόπησης, γράφοντας εκ νέου στο λογαριασμό του στο X:  

“Στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη. Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία.
Το να δώσουμε φωνή στα μέλη ήταν βασική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή, όταν έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει «αλλάξτε τα όλα». Παροτρύνω όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο στο https://isyriza.gr/preconference_survey_form… Οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας. Καλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να ενισχύσουν τη μόνη εναλλακτική στην κυβερνητική δυστοπία, και να στηρίξουν την προσπάθειά μου.”.

Σχετικά Άρθρα