Κασσελάκης: “Εκλέχτηκα για να δώσω φωνή στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ” – Τι του είπε ο Τσίπρας πριν τις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου

 Κασσελάκης: “Εκλέχτηκα για να δώσω φωνή στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ” – Τι του είπε ο Τσίπρας πριν τις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, βρέθηκε στο Λονδίνο όπου μίλησε στο London School of Economics (LSE) σε εκδήλωση με τίτλο «Η σύγχρονη Αριστερά για μια προοδευτική διακυβέρνηση». Μεταξύ άλλων, ο κ. Κασσελάκης αυτοπροσδιορίστηκε ως προοδευτικός και αντισυστηματικός, ανέφερε πως εκλέχτηκε λέγοντας εξ αρχής ότι θα δώσει φωνή στα μέλη του κόμματος, είπε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου αποτελεί πρότυπο του, αποκάλυψε έναν διάλογο που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα πριν τις δεύτερες εθνικές εκλογές του Ιουνίου ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παραίτησης του αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι πολύ αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε κατηγορηματικά και μονολεκτικά όχι.

«Είμαι στην προοδευτική πλευρά εδώ και καιρό. Πολλοί από εσάς γνωρίζετε ίσως ότι δούλεψα εθελοντικά για τον γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν μεταξύ 2007 και 2008 όταν διεκδικούσε το χρίσμα του κόμματός του. (…) Ο Τζο Μπάιντεν είναι σίγουρα στην πλευρά των προοδευτικών. Για παράδειγμα ήταν ο γερουσιαστής που έφερε τη νομοθεσία για τη βία κατά των γυναικών. Πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αυτό. Επίσης, είχε μία εξωτερική πολιτική ισχυρή σε θέματα όπως η γενοκτονία (…).Αυτού του είδους η πολιτική που είναι σθεναρά προοδευτική όταν αφορά κάθε είδους θέματα όπως ανθρώπινα δικαιώματα, συμπερίληψη, οικονομική δικαιοσύνη, κοινωνική δικαιοσύνη ήταν πράγματα με τα οποία πάντα συμπαρατασσόμουν.

Δεν έχω κρύψει την άποψή μου ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτές αγορές. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι μία απομάκρυνση από τη ρητορική που υπάρχει στην ιστορία της Αριστεράς (…). Ένα πράγμα που με εκφράζει σωστά ή με ακρίβεια είναι η ισχυρή εθνική άμυνα», είπε αρχικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ερωτηθείς αν θα περιέγραφε τον εαυτό του ως «Σοσιαλιστής» ο κ. Κασσελάκης απάντησε «Ένα νέο-σοσιαλιστή, ίσως».

Και συμπλήρωσε: «Ένα σοσιαλιστή που αντιλαμβάνεται το σημερινό περιβάλλον και προσπαθεί να πετύχει κοινωνικούς στόχους. Ξέρετε, είχα μία περιφρόνηση νωρίτερα από το κόμμα μου διότι είπα ότι δεν υπάρχει λόγος να δαιμονοποιούμε τη λέξη «κεφάλαιο». (…) Υπάρχει και το κεφάλαιο (με πεζό το κ) που απλά κατά τη γνώμη μου είναι η μαθηματική διατύπωση του κόστους ενός αγαθού και πως αυτό διανέμεται στην κοινωνία δίκαια».

«Έχω διαβάσει γραπτά του Καρλ Μαρξ, έχω βρεθεί και σε σχολή Οικονομικών. (…) Στο τέλος της ημέρας, και επιτρέψτε μου να το πω αυτό, όλοι πρέπει να έχουμε ένα θεωρητικό και φιλοσοφικό πλαίσιο (υπόβαθρο) στη διαμόρφωση της πολιτικής μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία επ αυτού. Αλλά στο τέλος της ημέρας (αυτό που μετράει) είναι να κάνει τον πολίτη να εμπλακεί με την πολιτική, ειδικά σε μία χώρα όπου το 52% απείχαν στις τελευταίες εκλογές. Και να εξηγήσεις τα πράγματα λαϊκά. Το πιο μαρξιστικό πράγμα που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι μία ουγκιά δράσης αξίζει όσο ένας τόνος θεωρίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλωσε από το 3% στο 35% το 2015 όχι γιατί το 32% της χώρας άρχισε να μιλούν για τον Μαρξ. Μεγάλωσε από το 3% στο 35% επειδή οι άνθρωποι ήθελαν μία αντισυστημική έξοδο από πενταετή λιτότητα. (…). Όλη μου η ζωή είναι αντισυστημική. Ξεκίνησα μία ναυτιλιακή εταιρεία στα 30. (…) Ήμουν 14 ετών όταν η σταθερότητά μου ανατράπηκε (…)».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι το πρότυπο που θαυμάζω γιατί είναι αυτός που κατάφερε να ενώσει τη χώρα, εκείνη την εποχή, μετά από χρόνια διχασμού και διώξεων της Αριστεράς από τη Δεξιά».

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάφερε να φέρει κάποιες πραγματικές κοινωνικές αλλαγές, να δημιουργήσει ένα κράτος πρόνοιας, να δημιουργήσει θεσμούς και να δημιουργήσει πραγματικά μια μεσαία τάξη στη χώρα και νομίζω ότι αυτό το μοντέλο είναι αυτό που πρέπει να εφαρμόσουμε τώρα» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Ποτέ μου δεν φοβήθηκα να πάω σε αχαρτογράφητα νερά. Και ο Ομπάμα είχε ένα debate με τη Χίλαρι Κλίντον αν θυμάστε. Και ήταν ανάμεσα στην κρίση και την εμπειρία. Και σε αυτή την περίπτωση θα πάρω το πλευρό του Ομπάμα. Η κρίση είναι πολύ σημαντικότερη από την εμπειρία. Η εμπειρία μπορεί να επηρεάσει την κρίση σου», ανέφερε.

«Εκλέχθηκα με ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Να δώσω φωνή σε όλα τα μέλη του κόμματος. (Να κάνω ένα) κόμμα για τα μέλη. Αυτό ήταν το μήνυμά μου ευθύς εξαρχής. Τόσο τα κομματικά μέσα όσο και όλα τα υπόλοιπα ήταν εναντίον μου. Μηδενική υποστήριξη. Όλοι οι κομματικοί παράγοντες ήταν απέναντί μου με εξαίρεση μερικούς ανθρώπους», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το θέμα είναι «να κάνουμε τη δομή του κόμματος να αντανακλά αυτό που τα μέλη επιθυμούν», είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε: «Και γι’ αυτό ρώτησα τη γνώμη των μελών. Και πίστεψε με. Υπήρξαν χιλιάδες απαντήσεις. Με πολλά ιδιαίτερα χρήσιμα σχόλια. Και ένα κόμμα που έχασε με υπερδιπλάσια διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει είναι να ακούσει τα μέλη του. Πώς ένα κόμμα που φοβάται να ακούσει τα μέλη του περιμένει να κυβερνήσει στο μέλλον; (…) Αν οι δομές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δουλέψει σωστά δεν θα ήμουν πρόεδρος σήμερα».

Ως προς τη «βιασύνη του» όπως το χαρακτήρισε ο συνομιλητής του και γιατί δεν περίμενε το συνέδριο ο κ. Κασσελάκης σημείωσε: «Είναι ένα ψευδεπίγραφο δίλημμα. Όλοι γνωρίζουν τις πολιτικές μου θέσεις. Και αντανακλώνται πλήρως στο τι κάνουμε. Το ερωτηματολόγιο μου ζητά τη γνώμη για μακρόπνοα ζητήματα. Το συνέδριο του κόμματος είναι μία εντελώς διαφορετική συνθήκη από το να ρωτάς κάτι που δεν συζητείται τώρα στο συνέδριο. Το συνέδριο αυτό δεν είναι καταστατικό».

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε να απευθυνθούμε στα μέλη. Αυτό είναι η Αριστερά». Είπε επίσης ότι δεν θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα, αλλά θα τα αξιοποιήσει και θα τα συζητήσει εσωτερικά, στα όργανα του κόμματος.

«Ένα μήνα πριν τις δεύτερες εκλογές (Ιούνιος 2023), ταξίδευα με τον Αλέξη Τσίπρα και μου είπε «Στέφανε ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ολοκληρωτική ανανέωση και δύο είναι οι επιλογές. Είτε με νέο αρχηγό είτε με αλλαγή των πάντων μέσα στο κόμμα» και του απάντησα «το δεύτερο. Ας αλλάξουμε τα πάντα. Μείνε εσύ στη θέση σου και θα αλλάξουμε τα πάντα». Κανείς δεν τον πίεσε να παραιτηθεί. Οι περισσότεροι μεταξύ εμού ήθελαν να μείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επέλεξε όπως να απομακρυνθεί και να ανανεωθεί το κόμμα» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας για την περίοδο της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποστήριξα ένα μήνα μετά την εκλογή μου ότι «θα κερδίσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα κερδίσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί θα δημιουργήσουμε μία εναλλακτική πρόταση».

Απαντώντας σε ανταποκριτή ελληνικού μέσου που τον ρώτησε αν στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει με πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες θα ήταν λόγος να παραιτηθεί ο κ. Κασσελάκης απάντησε μονολεκτικά «Όχι».

Σχετικά Άρθρα