ΑΠΘ: Ανακατάληψη της Νομικής λίγη ώρα μετά την εκκένωση από τα ΜΑΤ

 ΑΠΘ: Ανακατάληψη της Νομικής λίγη ώρα μετά την εκκένωση από τα ΜΑΤ

Λίγη μόλις ώρα μετά την εκκένωση της σχολής κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης της Ελληνικής Αστυνομίας, μέλη φοιτητικών παρατάξεων προχώρησαν στην εκ νέου κατάληψη της Νομικής του ΑΠΘ.

Όπως αναφέρει, το thesstoday, στις 11 έχει προγραμματιστεί νέα κινητοποίηση μπροστά από την πρυτανεία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι φοιτητές αύριο αναμένεται να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός των ατόμων που κατέλαβαν ξανά τη σχολή της Νομικής είναι να διατηρήσουν την κατάληψη τουλάχιστον μέχρι αύριο, Τρίτη, που θα πραγματοποιήσουν συνέλευση οι φοιτητές.

Επιπλέον, μέλη φοιτητικών συλλόγων καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουν έξω από το κτήριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την επέμβαση την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ολοκληρώθηκε περίπου στις 7 το πρωί.

Η επιχείρηση για τη λήξη της κατάληψης στη Νομική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την ΕΛΑΣ πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση ξεκίνησε περίπου στις 5 το πρωί με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να μπαίνουν συντονισμένα στους χώρους της Νομικής Σχολής και να ανοίγουν τις πόρτες που είχαν κλείσει με αλυσίδες και λουκέτα οι καταληψίες.

Την ίδια ώρα διμοιρίες των ΜΑΤ απέκλεισαν κάθε πιθανή δίοδο προς το κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ και προς την είσοδο της Νομικής Σχολής, ωστόσο τελικά κάποιοι φοιτητές κατάφεραν να περάσουν μέσα στον χώρο και να προχωρήσουν σε νέα κατάληψη.

Μετά την ολοκλήρωση της πρωινής επιχείρησης της ΕΛΑΣ και πριν την νέα κατάληψη από φοιτητές, ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής σε δήλωσή του είχε αναφέρει ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύει την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο στους νόμιμους χρήστες του» και καλούσε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες «να προσέλθουν μαζικά στη Σχολή τους, να ζωντανέψουν τις εγκαταστάσεις της και να προετοιμάσουν τις εξετάσεις τους, οι οποίες θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα».

Η δήλωση του κ. Γκλαβίνη

Πριν λίγο, η Δημόσια Δύναμη επενέβη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και έθεσε τέλος στην πολυήμερη κατάληψη του κτηρίου της. Όπως τόνισε η Συνέλευση των Καθηγητών της Σχολής στις 7/2/2024, η κατάληψη δημοσίων κτιρίων δεν δικαιολογείται ως μορφή διαμαρτυρίας, ούτε νομιμοποιείται με αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων, φοιτητικών ή άλλων. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύει την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο στους νόμιμους χρήστες του. Η προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών αποτελεί μέριμνα και υποχρέωση της Πολιτείας. Τα ατομικά δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες απολαμβάνουν πλέον την ίδια αδιαπραγμάτευτη συνταγματική προστασία εκ μέρους της Πολιτείας όχι μόνον εκτός, αλλά και εντός του Πανεπιστημίου. Πριν λίγο, τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας πράξανε το καθήκον τους και ανοίξανε τη Νομική Σχολή, αποκαθιστώντας τη λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας ζωτικής σημασίας για το παρόν των παιδιών που φοιτούν σε αυτήν και για το μέλλον του τόπου. Καλούμε τώρα όλες τις φοιτήτριες και όλους τους φοιτητές να προσέλθουν μαζικά στη Σχολή τους, να ζωντανέψουν τις εγκαταστάσεις της και να προετοιμάσουν τις εξετάσεις τους, οι οποίες θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα.

Σχετικά Άρθρα