“Πράσινο φως” Χρυσοχοΐδη για κάθοδο αγροτών με τρακτέρ στο Σύνταγμα -Οι τρεις προϋποθέσεις

 “Πράσινο φως” Χρυσοχοΐδη για κάθοδο αγροτών με τρακτέρ στο Σύνταγμα -Οι τρεις προϋποθέσεις

Το “πράσινο φως” για την κάθοδο των αγροτών στο Σύνταγμα, έδωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά την άρνηση του των προηγούμενων ημερών. Πληροφορίες αναφέρουν πως στη σημερινή σύσκεψη που έγινε στην Κατεχάκη, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να αρθεί το “μπλόκο” προς τους αγρότες για να μην δυναμιτιστεί περαιτέρω το κλίμα.

Ωστόσο, τέθηκαν τρεις προϋποθέσεις:

  • συνοδεία περιπολικών από τα μπλόκα προς το Λεκανοπέδιο και αντίστροφα
  • δεν θα επιτρέπουν ανεξέλεγκτες μετακινήσεις των τρακτέρ στο κέντρο
  • θα βρίσκονται σε οριοθετημένο χώρο στο Σύνταγμα

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί σε πόσα τρακτέρ θα επιτραπεί να φτάσουν στο Σύνταγμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί και το απόγευμα, στην οποία θα συζητηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για το επικείμενο συλλαλητήριο των αγροτών στην πρωτεύουσα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΛ.ΑΣ, μέχρι και πριν λίγη ώρα δεν είχε υπάρξει επικοινωνία με τις συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων και επομένως δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για πόσα τρακτέρ και άλλα οχήματα θα κινηθούν προς την Αθήνα.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, όσα και αν είναι τελικά τα τρακτέρ των οποίων θα επιτραπεί η είσοδος στον αστικό ιστό.

Η “απόβαση” των αγροτών στην Αθήνα

Από την πλευρά των αγροτών η πρώτη προσυγέντρωση τρακτέρ αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα στο Κάστρο Βοιωτίας καθώς εκεί αναμένεται να φτάσουν 60 τρακτέρ από τη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Δευτέρα (19/02) ξεκινούν από την Θεσσαλία δυο ξεχωριστά κονβόι τρακτέρ με προορισμό το Κάστρο Βοιωτίας, απ’ όπου σχεδιάζουν να αναχωρήσουν την Τρίτη για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

  • Τα τρακτέρ από Πλατύκαμπο μέσω της παλαιάς Εθνικής οδού Λάρισας -Βόλου θα φτάσουν στο Στεφανοβίκειο όπου θα προστεθούν στο κονβόι τα τρακτέρ του μπλόκου. Στη συνέχεια θα ανέβουν στην Εθνική οδό και θα φτάσουν στον Αλμυρό όπου θα προστεθούν και τα τρακτέρ αυτού του μπλόκου. Ακολούθως θα βάλουν πλώρη για το Κάστρο Βοιωτίας όπου θα φτάσουν το απόγευμα. Την ίδια ώρα τα τρακτέρ από τον Ε65 (Καρδίτσα- Φάρσαλα) μαζί με αυτά από το Μεγαλοχώρι Τρικάλων θα ανέβουν στον Ε65 με προορισμό την Λαμία και το Κάστρο Βοιωτίας.

Αγροτικά μηχανήματα αναμένονται να κινηθούν επίσης από την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα αλλά και την Κρήτη. Οι διοργανωτές θεωρούν ότι περίπου 5.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι αναμένεται να κινηθούν προς την Αθήνα με λεωφορεία.

  • Οι αγρότες που δεν θα κατέβουν στην Αθήνα την Τρίτη, αναμένεται να προχωρήσουν την ίδια ημέρα σε αποκλεισμούς δρόμους, λιμανιών και τελωνείων. Η περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αναμένεται να συζητηθεί αμέσως μετά το συλλαλητήριο.

Μπλόκο αγροτών στην Αθηνών–Λαμίας στο ύψος Μπράλου – Ουρές εκατοντάδων αυτοκινήτων

Εκατοντάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στον παράδρομο της εθνικής οδού από τη Λαμία μέχρι τις Θερμοπύλες, καθώς, λίγο πριν, οι αγρότες αποκλείσανε το εθνικό δίκτυο και η αστυνομία προχώρησε σε εκτροπή της κυκλοφορίας στους παράδρομους.

Οι αγρότες τότε τους έκλεισαν και στα δύο ρεύματα, είτε προς τη Λαμία, είτε προς την Αθήνα, με συνέπεια αυτή την ώρα, εκατοντάδες αυτοκίνητα να είναι εγκλωβισμένα στον παράδρομο από τη Λαμία μέχρι τις Θερμοπύλες και στα δύο ρεύματα και να έχουν ακινητοποιηθεί.

mpralos_21

Εκατοντάδες αγρότες ξεκίνησαν την πορεία τους γύρω στις 11:30 στους παράδρομους, ενώ λίγο μετά τις 12:20 ξεκίνησε η βραδυπορία των οχημάτων από το 195ο χλμ της εθνικής οδού στο ρεύμα προς Λαμία. Ακολούθησαν κυκλοφοριακά προβλήματα από το 205ο χλμ στο ρεύμα προς Αθήνα και κλείσιμο του συνδετήριου με τον Ε65.

Μέσα σε λίγα λεπτά οι αγρότες είχαν ανεβεί στην εθνική οδό και πριν τη 13:00 το μεσημέρι είχε κλείσει ο εθνικός δρόμος και είχαν ήδη δημιουργηθεί ουρές χιλιομέτρων στον παράδρομο που έφτασαν μέχρι τη Λαμία. Αιτία τα μεγάλα οχήματα που σε συνδυασμό με τους παραταγμένους αγρότες δεν μπορούσαν να διέλθουν με ασφάλεια από το σημείο. 

Τελικά, γύρω στις 3 το μεσημέρι, οι αγρότες αποφάσισαν να ανοίξουν τον δρόμο. Οι ουρές των εγκλωβισμένων αυτοκινήτων ξεπέρασαν τα 15 χλμ.

Αγρότες αναμένεται σήμερα να αποκλείσουν την Εγνατία στο ρεύμα προς Βέροια

Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν το απόγευμα σε εκ νέου αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού στον κόμβο Νησελίου, στην Ημαθία, εξέφρασαν οι αγρότες της περιοχής, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, οι αγρότες αναμένεται να κλείσουν από τις 19:00 και για μία ώρα, το ρεύμα προς Βέροια.

Κλείνουν την παλιά Εθνική οδό Βόλου – Λάρισας

Στον αποκλεισμό της παλιάς εθνικής οδού Βόλου και Λάρισας προχωρούν το πρωί της Κυριακής (18.2.2024) οι αγρότες, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Συγκεκριμένα, ο δρόμος θα κλείσει στο ύψος του μπλόκου του Στεφανοβικείου από αγρότες της περιοχής και από την περιοχή του Πηλίου, στο πλαίσιο πανελλαδικής κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους να το ενισχύσουν. Συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα που δίνουμε» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.

Σχετικά Άρθρα