Γαλλία: Υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Λεπέν ο πρώην επικεφαλής Frontex

 Γαλλία: Υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Λεπέν ο πρώην επικεφαλής Frontex

Ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ, της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, ανακοίνωσε το Σάββατο (17/2) ότι θα συμμετάσχει στην ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) της Γαλλίας. Όπως αναφέρει και το Euractiv, ο Λεγκέρι, ο οποίος παραιτήθηκε από τη Frontex το 2022 ενώ βρισκόταν υπό έρευνα από το γραφείο καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ (OLAF), είπε ότι έχει ενταχθεί στη λίστα του κόμματος της Μαρίν Λεπέν για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

«Το RN έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και την ικανότητα να το πραγματοποιήσει», είπε στην κυριακάτικη εφημερίδα Journal du Dimanche.

«Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε τη μεταναστευτική βύθιση, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ευρωκράτες δεν θεωρούν πρόβλημα, αλλά μάλλον έργο», είπε στην εφημερίδα.

Ο Λεγκέρι, ένας 55χρονος Γάλλος δημόσιος υπάλληλος, ηγήθηκε της Frontex από το 2015 έως το 2022 προτού παραιτηθεί.

«Σήμερα, επιλέγω να θέσω την εμπειρία και την τεχνογνωσία μου στην υπηρεσία των Γάλλων», έγραψε στο X, πρώην Twitter.

«Η ηγεσία της Frontex για σχεδόν επτά χρόνια και η εργασία για το κράτος για περίπου 30 χρόνια, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, καθιστά αυτή την απόφαση συνεκτική», λέει, προσθέτοντας: «Για την ΕΕ, η μετανάστευση δεν είναι πρόβλημα, είναι έργο».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ευρωεκλογές θα φέρουν σημαντικά κέρδη για την ακροδεξιά, και ο Λεγκέρι είναι το νούμερο τρία στη λίστα του Εθνικού Ράλι.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ηγεσία της Frontex, ο Λεγκέρι κατηγορήθηκε συχνά ότι ανέχτηκε παράνομες «απωθήσεις» μεταναστών.

Το γαλλικό περιοδικό Le Point ανέφερε ότι η εμπιστευτική έκθεση της OLAF για τον Λεγκέρι διαπίστωσε ότι «δεν ακολούθησε τις διαδικασίες, ήταν ανέντιμος με την ΕΕ και διοικούσε άσχημα το προσωπικό».

Σχετικά Άρθρα