Τρακτέρ στο Σύνταγμα: Προς μετωπική αγρότες κυβέρνηση-Νέες συζητήσεις με φόντο πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων

 Τρακτέρ στο Σύνταγμα: Προς μετωπική αγρότες κυβέρνηση-Νέες συζητήσεις με φόντο πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων

Στα μπλόκα ενισχύονται οι δυνάμεις των αγροτών, οι οποίοι εμφανίζονται τουλάχιστον δυσαρεστημένοι από τη στάση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει την είσοδο των τρακτέρ στην Αθήνα. Η αδυναμία συμφωνίας με την κυβέρνηση και ειδικότερα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τις τελευταίες ώρες εξελίσσεται σε κόντρα με απρόβλεπτες διαστάσεις, καθώς από εκεί που οι δύο πλευρές βρίσκονταν στο τραπέζι του διαλόγου, πλέον οδηγούνται στα άκρα. 

  • Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των αγροτών για το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσουν στην Αθήνα την Τρίτη. Το ραντεβού που δίνουν οι αγρότες στην πλατεία Συντάγματος είναι για τις 18:30 το απόγευμα. όσον αφορά στον αριθμό των τρακτέρ λένε ότι θα είναι διαχειρίσιμος. Οι αγρότες που δεν θα ταξιδέψουν στην Αθήνα, προσανατολίζονται σε αποκλεισμούς τελωνείων και λιμανιών.

Από σήμερα οι κινητοποιήσεις σκληραίνουν. Όπως αναφέρουν θα κλιμακώσουν και από τους συμβολικούς αποκλεισμούς θα περάσουν σε πολύωρους, ενδεχομένως και επ’ αόριστον αποκλεισμούς. Ήδη από απόγευμα της Παρασκευής βρίσκεται σε εξέλιξη νέο κύμα αποκλεισμών κεντρικών αυτοκινητόδρομων της χώρας.

  • Από τις 10:00 το πρωί του Σαββάτου, οι αγρότες θα αποκλείσουν την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανίων και πιθανώς να μην ανοίξει για όλο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να πιέσουν για να επιτραπεί η κάθοδος με τρακτέρ στο παναγροτικό συλλαλητήριο των Αθηνών.
  • Οι αγρότες της Θεσπρωτίας θα αποκλείσουν με τα αγροτικά τους οχήματα την παλιά Ε.Ο Ιωαννίνων – Κοζάνης στον κόμβο Καλπακίου.
  • Επιπλέον, με δίωρο αποκλεισμό του Τελωνείου Κήπων από τις 7 ως τις 9 το βράδυ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με νεότερη εξέλιξη σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους αγρότες αναφορικά με το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Τρίτη. Οι αγρότες επιμένουν ότι θέλουν να μπουν με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθούν, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να το αποτρέψει.

  • Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, έχει ήδη αρχίσει ένας δεύτερος κύκλος επαφών μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών, με αντικείμενο το αν θα επιτραπεί η είσοδος των τρακτέρ στην Αθήνα ή όχι. Η κυβέρνηση είναι αρνητική, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, με τη συναίνεση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, να επιτραπεί ένας περιορισμένος αριθμός τρακτέρ, προκειμένου να ηγηθεί του αγροτικού συλλαλητηρίου.

Οι διεργασίες για την οργάνωση της συγκέντρωσης αναμένεται να εντατικοποιηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μία λύση, τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει μπλόκα στα τρακτέρ αν επιχειρήσουν μαζική κάθοδο στην Αθήνα. Τα επιχειρησιακά σχέδια για την αποφυγή μαζικής είσοδος των τρακτέρ στην Αθήνα, θα βρεθούν επί τάπητος της πρώτης μεγάλης σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στην ΕΛΑΣ.

Μαρινάκης: Δεν θα επιτρέψουμε την παρεμπόδιση εργαζομένων να πάνε στην δουλειά τους

Στις αγροτικές κινητοποιήσεις αναφέρθηκε σήμερα ο Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης απαντούν σε πολλά από τα προβλήματα των αγροτών. Μιλώντας στην εκπομπή «Νewsroom», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι αγρότες έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν, αρκεί αυτό να γίνεται χωρίς να κλείνουν οι δρόμοι.

  • «Από το 2019 λύνουμε προβλήματα, κάτι που παραδέχονται και οι πιο σκληροπυρηνικοί. Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε αγροτική πολιτική μη περιμένοντας να ξεκινήσουν τα μπλόκα. Η κυβέρνηση λύνει παθογένειες δεκαετιών» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης εκτιμώντας ότι δεν πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι που ξεπερνά τα όρια του νόμου. «Πολύ σημαντική είναι η ρύθμιση των χρεών των αγροτών που είναι σε βάθος δεκαετίας» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Όπως είπε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε τη φορολογία των αγροτών και τον ΦΠΑ εκτός από την τιμή στο ρεύμα. «Στη συζήτηση του επόμενου προϋπολογισμού θα αποτυπωθεί ο τρόπος για την επιστροφή του φόρου στα καύσιμα, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά περιθώρια». Ωστόσο, όπως είπε, αυτήν την στιγμή τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν.

  • Απαντώντας στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης των αγροτών με ολοήμερους αποκλεισμούς δρόμων τόνισε ότι αυτό δεν θα πρέπει να γίνει, προσθέτοντας ότι «είμαστε η κυβέρνηση που θεσμοθέτησε την παρεμπόδιση των εργαζομένων να πάνε στη δουλειά τους. Κάνουμε το αυτονόητο. Είναι συστατικό της Δημοκρατίας».

Σχετικά Άρθρα