Στο Ισραήλ ο διευθυντής της CIA – Συνάντηση με Νετανιάχου και επικεφαλής Μοσάντ

 Στο Ισραήλ ο διευθυντής της CIA – Συνάντηση με Νετανιάχου και επικεφαλής Μοσάντ

Στο Ισραήλ βρίσκεται ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, όπου συναντάται με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον επικεφαλής της Μοσάντ, σύμφωνα με το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο. Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι το θέμα της συνάντησης ήταν η πιθανή συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων από τη Γάζα.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, εκτός από τον Νετανιάχου και τον επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπάρνεα, παρών στη συνάντηση είναι ο διευθυντής της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζάχι Χανέγκμπι και ο στρατιωτικός γραμματέας, Αβί Γκιλ.

Σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο, ο Νετανιάχου «απαίτησε να μάθει αν οι όμηροι έλαβαν τα φάρμακα» που παραδόθηκαν στη Γάζα τον περασμένο μήνα σε μια συμφωνία στην οποία συμμετείχαν η Γαλλία, το Κατάρ και οι ΗΠΑ. Το Ισραήλ έλαβε διαβεβαιώσεις ότι τα φάρμακα θα έφταναν στους ομήρους, αλλά δεν έλαβε ποτέ επιβεβαίωση.

Ο αξιωματούχος επανέλαβε ότι μόνο «ισχυρή στρατιωτική πίεση και σταθερή πίεση στις διαπραγματεύσεις» θα αναγκάσουν τη Χαμάς να αλλάξει τις απαιτήσεις της για συμφωνία για τους ομήρους.

Ο Μπερνς θεωρείται ο πιο σεβαστός Αμερικανός διπλωμάτης στην περιοχή και μια επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή έγινε λίγο πριν από την επίτευξη της πρώτης συμφωνίας για την παύση των μαχών στη Γάζα πέρυσι.

Ο Νετανιάχου αρνήθηκε να στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο

Στις αρχές της εβδομάδας ο Μπερνς βρέθηκε στο Κάιρο όπου διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Μπερνς ήταν ο σύνδεσμος του προέδρου Μπάιντεν στις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός, όποτε η αποστολή του στο Κάιρο και στο Ισραήλ έχει ως στόχο να ασκήσει πίεση για μία συμφωνία.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Νετανιάχου αρνήθηκε να στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για να συναντηθεί με τον Μπερνς και ανώτερους αξιωματούχους της Αιγύπτου σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια συμφωνία ομηρίας με τη Χαμάς.

Αργότερα το βράδυ θα συνεδριάσει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ και στη συνέχεια το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.

Στο Ισραήλ και ο επικεφαλής του FBI

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ (FBI) πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με μέλη των δυνάμεων της τάξης και των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με ανακοίνωση. Ο Κρίστοφερ Ρέι αναφέρθηκε στις «τρέχουσες και μελλοντικές» απειλές τις οποίες αντιμετωπίζουν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

Ακόμη, ο διευθυντής της υπηρεσίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον υπεύθυνο του FBI που έχει την έδρα του στο Τελ Αβίβ και «επέμεινε στη σημασία του έργου που παράγει το προσωπικό του FBI στο πλευρό των Ισραηλινών εταίρων του για την αντιμετώπιση των απειλών που εγείρουν η Χαμάς, η Χεζμπολάχ, το Ιράν και άλλοι».

«Το FBI θα εισακούσει τα αιτήματα της κυβέρνησης του Ισραήλ προκειμένου να τη στηρίξει στις προσπάθειες που κάνει να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών της χώρας μπροστά στις τρομοκρατικές απειλές και ενέργειες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους New York Times, η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ο Ρέι στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο διευθυντής του FBI πρόκειται τώρα να μεταβεί στη Γερμανία για τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, που ξεκινά σήμερα και διαρκεί ως τις 17 Φεβρουαρίου.

Σχετικά Άρθρα