Παρασκήνιο: Όσα έγιναν στην ΠΓ- Η έκρηξη Φλαμπουράρη και η… διάψευση για αποχώρηση-Οι τελικές αποφάσεις

 Παρασκήνιο: Όσα έγιναν στην ΠΓ- Η έκρηξη Φλαμπουράρη και η… διάψευση για αποχώρηση-Οι τελικές αποφάσεις

Σε… ρυθμούς Κασσελάκη κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος με την υπερδραστηριότητα του και τις απόψεις-θέσεις που εκφράζει αναστατώνει την Κουμουνδούρου και τα κορυφαία στελέχη. Προχθες το βράδυ προς έκπληξη όλων, ακόμη και των  συνεργατών του, βρέθηκε στην  εκδήλωση προς αναζήτηση…”αντιΜητσοτάκη” στο θέατρο “Αλφα”, χθες έδωσε το παρών στις Βρυξέλλες στην εκδήλωση της  ευρωαριστεράς για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και το απόγευμα από την Βελγική πρωτεύουσα προήδρευσε μέσω zoom της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας ενόψει το Συνεδρίου.

Μιας συνεδρίασης που επιφύλασσε και πάλι εκπλήξεις για τα κορυφαία στελέχη, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης:

  • ενόψει της αποψινής ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής γάμο των ομοφύλων ζευγαριών έθεσε -έστω και εμμέσως- εκ νέου θέμα κομματικής πειθαρχίας μιλώντας για κυρώσεις εναντίον των βουλευτών οι οποίοι είτε θα απέχουν είτε θα καταψηφίσουν από την ψηφοφορία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση
  • επέμεινε στην πρόταση του για ηλεκτρονική ψηφοφορία εκλογής των οργάνων του κόμματος και των συνέδρων, μια πρόταση ωστόσο που συνάντησε πολλές αντιδράσεις και ειδικά απέναντι στο ενδεχόμενο αναβολής των εσωκομματικών εκλογών το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με κάποια στελέχη σύμφωνα με πληροφορίες να μιλούν για “αυταρχική συμπεριφορά” του προέδρου.

Στην εισήγησή του ο Στέφανος Κασσελάκης, σύμφωνα με κομματικές πηγές, σημείωσε πως ήρθε ο καιρός ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει στη νέα εποχή. και αυτό τόνισε, θα γίνει και με τις ηλεκτρονικές εκλογές που ήδη έχει προαναγγείλει, ενώ παράλληλα πρότεινε να αναρτηθούν σύντομα βιογραφικά των υποψηφίων σε ΟΜ και ΝΕ ώστε να γνωρίζουν τα μέλη τα πρόσωπα που καλούνται να ψηφίσουν.

“Άμα δεν γίνει δεκτή η εισήγηση μου, θα πάμε σε δημοψήφισμα”, φέρεται να δήλωσε ο κ. Κασσελάκης και μεταξύ των στελεχών που αντέδρασαν έντονα ήταν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος φέρεται να είπε “Δεν ανέχομαι το ύφος σου” και αποχώρησε εκνευρισμένος από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

  • Τελικά όμως όλες οι πλευρές διέψευσαν τις πληροφορίες περί δήθεν “αποχωρήσεων” από τη συνεδρίαση της Π.Γ. που κυκλοφόρησαν μεσούσης της συνεδρίασης και υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία η εισήγηση του Προέδρου στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για μετάθεση για 2 εβδομάδες μετά το Συνέδριο των εσωκομματικών εκλογών για Ν.Ε και συντονιστικά Ο.Μ.

Ειδικότερα αποφασίστηκε ότι οι  ψηφοφορίες για κομματικά όργανα θα γίνουν 2 εβδομάδες μετά το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (22 – 25 Φεβρουαρίου) ώστε να είναι δυνατή και η ηλεκτρονική ψηφοφορία εκτός από αυτή με φυσική παρουσία, ενώ οι  εκλογές για την ανάδειξη Συνέδρων, θα γίνουν κανονικά αυτό το Σαββατοκύριακο μόνο με φυσική παρουσία των μελών μέλη να προσέρχονται στις κάλπες που θα στηθούν στις οργανώσεις.

  • Σύμφωνα με κομματικές πηγές ο κ.Κασσελάκης  φιλοδοξεί στη ψηφιακή μετεξέλιξη του κόμματος και τη χρήση νέων τεχνολογιών  ώστε να γίνει πράξη  το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή και ιδιαίτερα στη νέα γενιά.

Πάντως η σημερινή ψηφοφορία για το γάμο των ομοφύλων ζευγαριών μπορεί να επιδεινώσει το κλίμα εσωστρέφειας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς μετά το νέο φιρμάνι του προέδρου περί κυρώσεων σε όσους εκφράσουν με τη ψήφο τους διαφωνία, ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι βουλευτές όπως ο Παύλος Πολάκης, η Νίνα Κασιμάτη, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Μίλτος Ζαμπάρας δεν αποκλείεται να καταψηφίσουν ή να απέχουν της ψηφοφορίας.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα στις 17:00΄ θα έχει συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών, Ριάντ αλ-Μαλίκι, στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρεταννία”, με αφορμή την προκλητική κατάθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή τόνισε με ανάρτησή του στα social media:  “Αν μας τιμήσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να καταργήσω όλες τις βουλευτικές ασυλίες – όλα τα βουλευτικά προνόμια. Η Βουλή δε θα εκθρέψει άλλον Κώστα Αχ. Καραμανλή.”

Ακολούθως μετά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού,  πρόεδρος του Συλλόγου “Τέμπη 2023”,  σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωκοινοβούλιο, με τίτλο “Τέμπη: Εκτροχιασμός του κράτους δικαίου”, την οποία διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης, πρόσθεσε “Να ζήσεις τη ζωή σου ειρηνικά και να πηγαίνεις στην εκκλησία”. Αυτό άκουσαν οι οικογένειες των θυμάτων, όταν πήγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Κανείς δεν τιμωρείται στην Ελλάδα, αν γνωρίζει κάποιον. Και αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Δεν μπορεί ο υπουργός έχοντας λάβει επανειλημμένες προειδοποιήσεις, απλά να ισχυρίζεται ότι είναι αθώος – και ο πρωθυπουργός, να του επιτρέπει να θέτει ξανά υποψηφιότητα για να του εξασφαλίσει βουλευτική ασυλία.”

“Σήμερα (…χθες) το πρωί δήλωσα ξεκάθαρα ότι, εάν ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευτεί την κυβέρνηση της χώρας, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να καταργήσουμε τις προνομιακές ασυλίες που απολαμβάνουν οι βουλευτές του Κοινοβουλίου μας” τόνισε και επισήμανε “Είναι θέμα ηθικής, είναι θέμα κοινής λογικής. Είναι εν τέλει θέμα Δικαιοσύνης για να είμαστε όλοι ισότιμοι πολίτες ενώπιον του Συντάγματος. Το λέω σε όλους τους συγγενείς των θυμάτων: Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ. Θα είμαστε δίπλα σας.

Σχετικά Άρθρα