Άνοιγμα Τουρκίας στην Αίγυπτο: “Υπάρχει βούληση να γεφυρώσουμε το χάσμα” λέει ο Φιντάν

 Άνοιγμα Τουρκίας στην Αίγυπτο: “Υπάρχει βούληση να γεφυρώσουμε το χάσμα” λέει ο Φιντάν

«Ιστορική» χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αίγυπτο έπειτα από 12 χρόνια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη βούληση για γεφύρωση του πολύχρονου χάσματος και από τους δύο ηγέτες, ενώ τόνισε ότι η εστίαση σε αυτή τη φάση της εξομάλυνσης είναι στον τομέα της Άμυνας και έπειτα στη Λιβύη.

«Η χθεσινή επίσκεψη του προέδρου μας στην Αίγυπτο ήταν πράγματι μια ιστορική επίσκεψη. Μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια επίσκεψη που είχε βαθύτατα θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα τόσο των διμερών όσο και των περιφερειακών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όπως γνωρίζετε, οι οικονομικές σχέσεις βρίσκονται στο προσκήνιο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι περιφερειακές σχέσεις και οι σχέσεις στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας έρχονται στο προσκήνιο. Και οι δύο ηγέτες έχουν ήδη επιδείξει την αποφασιστικότητα και τη βούλησή τους να εργαστούν εντατικά για να κάνουν από κοινού κάθε είδους βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικότερα, εκδηλώθηκε μεγάλη βούληση από τους δύο ηγέτες να γεφυρώσουν το συντομότερο δυνατό τα κενά στους τομείς των διμερών σχέσεων που έχουν παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια. Προβλέπουμε ότι αυτή η θετική βούληση, θα συμβάλει σημαντικά στην περιοχή και τη σταθερότητά της. Όσον αφορά τα περιφερειακά θέματα μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, το πρώτο θέμα είναι το θέμα της Γάζας, η ειρήνη μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ και η ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους, αυτό είναι ένα θέμα που συζητείται πολύ έντονα».

Η Λιβύη προτεραιότητα

Ταυτόχρονα, είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούν στενά στο θέμα της Λιβύης, τόνισε ο Χακάν Φιντάν.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επί της αρχής σε αυτό το θέμα», διαβεβαίωσε. «Ανταλλάσσουμε απόψεις τόσο με τους διπλωματικούς θεσμούς όσο και με τους οργανισμούς πληροφοριών της Αιγύπτου για το θέμα αυτό εδώ και πολύ καιρό. Ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με το πώς μπορούμε να συμβάλουμε θετικότερα στη Λιβύη».

Πηγή:ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα