Στροφή της Άγκυρας στα… συνηθισμένα – Και NAVTEX και αποστρατικοποίηση νησιών και προκλήσεις στην Κύπρο

 Στροφή της Άγκυρας στα… συνηθισμένα – Και NAVTEX και αποστρατικοποίηση νησιών και προκλήσεις στην Κύπρο

Παροδική όπως φαίνεται ήταν η μετάλλαξη ως προς την επίθεση φιλίας της Άγκυρας αλλά και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Αθήνα, καθώς σταδιακά το τελευταίο διάστημα και μετά την τουρκική συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16 η ρητορική έντασης που ξεκίνησε ο Τούρκος πρόεδρος προχωρεί πλέον και επί του πεδίου και δη στο Αιγαίο.

Η χθεσινή NAVTEX της Άγκυρας, με την οποία δεσμεύει περιοχές πέριξ των Δωδεκανήσων, καθιστά κενό γράμμα τα περιβόητα… «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που περιλαμβάνουν μέτρα στον στρατιωτικό τομέα που θα συνέβαλλαν στην εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές».

Οι γείτονες (και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ) κάνουν λόγο για «στρατιωτικές δραστηριότητες» από την Αθήνα, «συμπεριλαμβανομένων διεθνών υδάτων, που μπορεί να εγκυμονούν κίνδυνο για την ασφάλεια και παραβίαση των διεθνών Συνθηκών». Στην ανακοίνωση κάνουν αναφορά σε νησιά τα οποία χαρακτηρίζουν αποστρατιωτικοποιημένα και τα οποία έχουν συμπεριλάβει στη NAVTEX, όπως η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Σάμος, η Ρόδος, η Κάσος, η Χάλκη, η Κως και το Καστελλόριζο.

Η έναρξη ισχύος της Navtex είναι στις 13 Φεβρουαρίου, και η λήξη της στις 24 Φεβρουαρίου.

Και όπως όλα δείχνουν ο… Δεκέμβριος του 2023 μόλις δύο μήνες μετά αρχίζει να… απομακρύνεται όταν Μητσοτάκης και Ερντογάν υπέγραφαν τη Διακήρυξη των Αθηνών ως θεμέλιο της θετικής ατζέντας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η νέα… κακή αρχή έγινε πρόσφατα όταν ο Ερντογάν μιλώντας στους υποψήφιους του κόμματός του για τις δημοτικές εκλογές στη Σμύρνη, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα στη Σμύρνη»!

«Ο αγώνας μας δεν τελείωσε με την εκδίωξη του εχθρού από τα εδάφη μας, ρίχνοντας τον στην θάλασσα στην Σμύρνη πριν 100 χρόνια» είπε προσθέτοντας πως οι περιοχές του Μαρμαρά και του Αιγαίου που συμπεριλαμβάνεται και η Σμύρνη είναι τα εδάφη που φυτεύτηκαν οι πρώτοι σπόροι, τα πρώτα θεμέλια και τα πρώτα βήματα της χιλιόχρονης ύπαρξης τους.

  • Η συνέχεια σε Αιγαίο και… Κύπρο δόθηκε χθες καθώς εκτός στην παράνομη NAVTEX, υπάρχουν και οι εμπρηστικές κραυγές του ηγέτη του Ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω οποιαδήποτε προσπάθεια δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε πως η Τουρκία και η… ΤΔΒΚ, είναι αδιαίρετα σαν «το νύχι με το κρέας» ενώ επισήμανε πως η Κύπρος αποτελεί σημαντικό κομμάτι για την Τουρκία όσον αφορά θέματα ασφαλείας.

Σε ομιλία του σε διάλεξη με θέμα «Η σημασία της ΤΔΒΚ (sic) στο πλαίσιο των πρόσφατων εξελίξεων», που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Σουτσού Ιμάμ του Καχραμάνμαρας, με αφορμή την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα, ο Ε. Τατάρ είπε ότι το ψευδοκράτος συνεχίζει την ανάπτυξή του ως «τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «σήμερα η ΤΔΒΚ έχει μια δημοκρατική τάξη και μια κρατική δομή με όλους τους θεσμούς και τους οργανισμούς της».

  • «Η Κύπρος είναι μια θέση που αποτελείται από μια σειρά νομικών και στρατηγικών κερδών που επηρεάζουν την εθνική ασφάλεια εκατό τοις εκατό πολύ σημαντικά όχι μόνο για εμάς που ζούμε εκεί αλλά και για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες και τον εναέριο χώρο της ακριβώς πάνω από τη γαλάζια πατρίδα.
  • Γι’ αυτό η Κύπρος είναι σημαντική. Γι’ αυτό βλέπουμε συχνά ότι πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητο τουρκικό κράτος.
  • Η ΤΔΒΚ παίρνει τη θέση της στην ιστορία, είναι ένα παράθυρο και μια πόρτα όλου του τουρκικού κόσμου που ανοίγει προς τη Μεσόγειο. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική εθνική αξία όσον αφορά το το δικαίωμα μας στην πολιτική, την οικονομία και το δικαίωμα μας στις θάλασσες».

Σχετικά Άρθρα