Οι “τρεις” και… ο Κασσελάκης “απέναντι στον Μητσοτάκη”-Μια εκδήλωση με κόσμο, εκπλήξεις και αξιόλογες τοποθετήσεις

 Οι “τρεις” και… ο Κασσελάκης “απέναντι στον Μητσοτάκη”-Μια εκδήλωση με κόσμο, εκπλήξεις και αξιόλογες τοποθετήσεις

“Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιος; Μια πειστική απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων” ήταν το θέμα της εκδήλωσης με ομιλητές τον Διονύση Τεμπονέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά και τον  Μανώλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ. Μια εκδήλωση που τροφοδότησε πλήθος συζητήσεων, εκτιμήσεων και αναλύσεων για το μέλλον της κεντροαριστεράς και τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

Μια εκδήλωση που αναστάτωσε σε πρώτο χρόνο τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε σημείο να εκδοθούν ανεπισήμως απαγορευτικά προσέλευσης βουλευτών και στελεχών των δύο κομμάτων και με τους προέδρους των δύο κομμάτων να υποβαθμίζουν το γεγονός, θεωρώντας προφανώς ο καθένας για τον εαυτό του ότι είναι ο…“αντιΜητσοτάκης” που αναζητούν τα τρία στελέχη και ο λαός σε τελική ανάλυση θα αποφασίσει.

  • Και αν ο Νίκος Ανδρουλάκης παρέμεινε πιστός μέχρι μέχρι τέλους στη γραμμή απαξίωσης της μαζικής τελικά εκδήλωσης στο θέατρο “Άλφα”,  ο Στέφανος Κασσελάκης αιφνιδιάζοντας του πάντες, ακόμα και την Κουμουνδούρου έκανε τη μεγάλη έκπληξη και έδωσε το παρών στην εκδήλωση δίνοντας ίσως με τον τρόπο αυτό απάντηση στο ερώτημα, “απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιός;”.

Μάλιστα ενώ αναμενόταν παρέμβαση του, όταν ο συντονιστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών Δημήτρης Τερζής πήγε να του δώσει το λόγο  ο κ. Κασσελάκης αρκέστηκε να πει “Έχω τον εκπρόσωπό μου εδώ, τον Διονύση” και αποχώρησε, αφήνοντας…άγαλμα πάνελ και το κοινό της εκδήλωσης.

  • Τα τρία κορυφαία στελέχη της κεντρο-αριστεράς, παρά τη αρχική έκπληξη με τη παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξακολουθεί να διχάζει την κομματική και εκλογική βάση τη ριζοσπαστικής αριστεράς, προσπάθησαν να απαντήσουν στο ερώτημα της εκδήλωσης.

Με τη διαπίστωση ότι υπάρχει “ένα κενό πολιτικής εκπροσώπησης των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται από την πολιτική της ΝΔ” ξεκίνησε την ομιλία της η Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας όμως ότι αυτό το κενό δεν περιμένει έναν “χαρισματικό ηγέτη” για να το καλύψει. “Για εμάς -τόνισε- προηγείται η κοινωνική απεύθυνση, η ταξική απεύθυνση από τις αόριστες αναφορές σε μια δημοκρατική παράταξη που ερήμην πολιτικών προϋποθέσεων πρέπει να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τη Δεξιά” και επισήμανε “για να μπορέσουν αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις να συνασπισθούν και να εκφραστούν πολιτικά με συγκροτημένο τρόπο, άρα και με λόγο που μπορεί να γίνει κυρίαρχος, απαιτούνται μια σειρά από πολιτικές προϋποθέσεις που αφορούν πρωτίστως την στρατηγική, το πρόγραμμα, τις θέσεις, τις διεκδικήσεις και δευτερευόντως τα πρόσωπα”.

Μάλιστα σημείωσε ότι  “ο πολιτικός χώρος που θα καταφέρει να ενοποιήσει τις κοινωνικές δυνάμεις κατά τη γνώμη μου δεν βρίσκεται ούτε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ ούτε στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ”, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν στο “εσωτερικό”  των κομμάτων “δυνάμεις που μπορούν να κάνουν το βήμα”. Εξάλλου, πρόσθεσε ότι “ο πολιτικός χρόνος δεν υπακούει στη λογική του ώριμου φρούτου και ειδικά αυτή τη στιγμή κάθε παράταση της στασιμότητας οδηγεί στο σάπισμα” και κάνοντας λόγο για “υποχρέωση” όλων να αναλάβουν την “ευθύνη” που τους αναλογεί.

“Υπάρχουν ελπιδοφόρα παραδείγματα κοινωνικών συμμαχιών” κατά την κ. Αχτσιόγλου, όπως το αγροτικό ή το φοιτητικό κίνημα και τάχθηκε υπέρ των “συνεργασιών”  και όχι των “συγχωνεύσεων”, δηλαδή της διατήρησης της “πολιτικής αυτονομίας” της Αριστεράς.

  • Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης από την πλευρά του τόνισε  ότι είναι “υποχρεωμένοι οι εκπρόσωποι του προοδευτικού κόσμου να συζητήσουν”, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν δύο κίνδυνοι, αφενός να αφεθεί η “ακροδεξιά” να γίνει ο μοναδικός αντίπαλος της  δεξιάς  και αφετέρου “να συνεχιστεί η υφιστάμενη κυβερνητική πολιτική που έχει συγκεκριμένο πρόσημο και προτεραιότητες”.

‘Οπως είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ “σήμερα δεν είναι απλώς ανάγκη ή ευκαιρία αλλά υποχρέωση του προοδευτικού χώρου να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στην ΝΔ” και επισήμανε “Δεν μπορούμε να χαρίσουμε ούτε το κέντρο ούτε την αξιοπρέπεια της μεσαίας τάξης στη ΝΔ”, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι “αυτή η πολιτική δεν μπορεί να δομηθεί στη λογική του αντί, δεν μπορούμε να πούμε ότι είστε κατά του κ. Μητσοτάκη, ελάτε μαζί μας, δεν αθροίζουμε αγανακτήσεις, θυμό και απογοήτευση και οφείλουμε να πούμε ποιοι είμαστε εμείς και ποια η ιδεολογική μας βάση, ως σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία”

Κατά τον κ. Χριστοδουλάκη δεν τίθεται θέμα “συνενώσεων κομμάτων και συνεννοήσεων σε κλειστές αίθουσες”, υπογραμμίζοντας πως οφείλουμε να επιδιώξουμε συγκλίσεις σε επίπεδο κοινωνικής βάσης, κινημάτων, αλλά και προγραμμάτων. “Να έχουμε το θάρρος να βγούμε μπροστά σε αυτά που συμφωνούμε, απέναντι στη ΝΔ να προτάξουμε θέσεις, ιστορία, ιδέες, αρχές, αξίες” θεωρώντας ότι αυτό θα γίνει “με το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη σε ρόλο πρωταγωνιστή”

  • Ο Διονύσης Τεμπονέρας απευθύνθηκε αρχικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέγοντας ότι με την παρουσία του στην εκδήλωση, “αποδεικνύει πως δεν μπορεί να γίνεται μια συζήτηση που να αφορά τον προοδευτικό χώρο και να λείπει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ” και ότι “αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο πρόσωπα αλλά κόμματα”.
Αναφέρθηκε επίσης στην “αγωνία της προοδευτικής βάσης” και την ανάγκη “για μια ρεαλιστική διέξοδο”, τονίζοντας πως γύρω από τον πρωθυπουργό “συσπειρώνεται ένα επιχειρηματικό και πολιτικό σύστημα εξουσίας  που χτίζεται με τη λογική ενός ακραίου αντιδραστικού νεοφιλελεύθερου αφηγήματος”.

“Ο μεσσιανισμός στη συγκυρία αλλά και ο αλληλοσπαραγμός του δημοκρατικού κόσμου δεν βοηθά σε μια στρατηγική εξόδου”, σχολίασε, τονίζοντας ότι “το ορθό ερώτημα δεν είναι ποιος αλλά πώς απέναντι σε αυτό το αντιλαϊκό πολιτικό σύστημα είναι ανάγκη να συγκροτηθεί ένα πλατύ μέτωπο δημοκρατίας” επανέφοντας την πρόταση του για ένα “μέτωπο δημοκρατίας” που θα συγκροτηθεί με τη συμμετοχή της κοινωνίας και των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο, διατηρώντας την “πολιτική τους αυτοτέλεια και φυσιογνωμία”.

Πάντως ο κ . Τεμπονέρας εξέφρασε τη διαφωνία του με τους “συντρόφους” του που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας “χρειαζόμαστε πρόσθεση και όχι αφαίρεση”. Όπως ανέφερε “Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες ανασύνταξης χωρίς ίχνος μικροκομματικής ιδιοτέλειας, καθώς “η λύση μπορεί να προέλθει μέσα από έναν κοινωνικά ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ” και “ο Στέφανος Κασσελάκης έχει την εντολή αλλά και την ευθύνη να φέρει πάλι το ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά”.

Με άλλα λόγια οι κ. Τεμπονερας και Χριστοδουλάκης κινήθηκαν εντός κομματικού πλαισίου, με βάση τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον των συνεργασιών, εν αντιθέσει με την κ. Αχτσιόγλου που διακρίνει δυνάμεις εντός ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που μπορούν να κάνουν το βήμα για κάτι νέο στη βάση των κοινωνικών συμμαχιών που αναπτύσσονται εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι ευρωεκλογές θα δείξουν!

Σχετικά Άρθρα