Μητσοτάκης: Μονόδρομος η επένδυση στην Πολιτική Προστασία – Θα διαθέσουμε 2 δισ. ευρώ σε υποδομές

 Μητσοτάκης: Μονόδρομος η επένδυση στην Πολιτική Προστασία – Θα διαθέσουμε 2 δισ. ευρώ σε υποδομές

Tη διάθεση άνω 2 δισ. ευρώ για επένδυση σε δομές Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την ένταξη νέων πυροσβεστικών πλοίων στο Πυροσβεστικό Σώμα.

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τη γρήγορη υλοποίηση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ καθώς θα διαθέσουμε πάνω από 2 δισ. ευρώ για δομές που σχετίζονται για την Πολιτική Προστασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ανέφερε ότι τα δύο νεότευκτα πλοία ενισχύουν σημαντικά τη δυναμική του Πυροσβεστικού Σώματος στις εξαιρετικά μεγάλου βαθμού δυσκολίας επιχειρήσεις πυρόσβεσης στη θάλασσα. «Πλέον ο στόλος του Σώματος ανέρχεται σε 12 πυροσβεστικά πλοία, στα οποία θα προστεθούν και άλλα μέσω του ΑΙΓΙΣ», είπε.

Τα κυριότερα σημεία του χαιρετισμού του πρωθυπουργού:

«Με χαρά και συγκίνηση είμαι εδώ σήμερα για την τελετή ονοματοδοσίας των δύο υπερσύγχρονων σκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος και ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας μίλησε για την μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού των μέσων της Πολιτικης Προστασίας και είναι πραγματικά μονόδρομος λόγω της κλιματικής κρίσης αυτή η επένδυση.

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τη γρήγορη υλοποίηση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ καθώς θα διαθέσουμε πάνω από 2 δισ. ευρώ για δομές που σχετίζονται για την Πολιτική Προστασία και οι πόροι αυτοί συμπληρώνονται και από πόρους άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως και τα δύο σκάφη που σήμερα εγκαινιάζουμε και χρηματοδοτήθηκαν από άλλο πρόγραμμα και καταφέραμε να σώσουμε τους πόρους αυτούς ώστε τα σκάφη να διατίθενται στην υπηρεσία όχι μόνο της Πυροσβεστικής αλλά και των υπολοίπων κλάδων.

Βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής που 365 μέρες τον χρόνο μας υπηρετούν και είναι συγκινητικό που η ονοματοδοσία των πλοίων είναι δύο ατόμων που έπεσαν στο καθήκον και το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε είναι να μην τα ξεχνάμε.

Εύχομαι να είναι καλοτάξιδα και να είμαστε έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο που έρχεται και είμαι σίγουρος πως το Πυροσβεστικό Σώμα θα σταθεί και φέτος στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του.

Ποια είναι τα σκάφη

Τα πλοία κατασκευάστηκαν στην Πούλα της Κροατίας , από το ναυπηγείο Techomont shipyard σε σχέδια της αγγλικής εταιρείας Carmac design με επιβλέπον την κατασκευή τον γαλλικό νηογνώμονα Bureau Veitas και την επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής του Π.Σ.

Κυρία χαρακτηριστικά:

  • ολικό μήκος 25,5 μ πλάτος 7 μ και βύθισμα 1,5 μ . Κύριες μηχανές Man 3 x 1200 HP
  • Ταχύτητα 29,5 κόμβους
  • Αυτονομία 230 ναυτικά μίλια

Κυρία αποστολή κατάσβεση πυρκαγιών σε πλοια – μαρίνες και δευτερεύοντος έρευνα και διάσωση.  Έχει πλήρωμα 10 ατόμων και μπορεί να φιλοξενήσει επιπλέον 20 διασωθέντες, ναυαγούς ή μεταφορά προσωπικού.

Δείτε τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού

Σχετικά Άρθρα