Μπλόκα: Αποκλεισμοί δρόμων, ενόψει των τελικών αποφάσεων-Στάση αναμονής της κυβέρνησης, νέα συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες

 Μπλόκα: Αποκλεισμοί δρόμων, ενόψει των τελικών αποφάσεων-Στάση αναμονής της κυβέρνησης, νέα συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ. Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 (EUROKINISSI)

Η εικόνα στα μπλόκα των αγροτών μετά τις κυβερνητικές προτάσεις θα ξεκαθαρίσει πιθανώς αύριο. Η κρίσιμη πανελλαδική συνεδρίαση των εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα θα γίνει το μεσημέρι της Πέμπτης (15/2) στη Νίκαια μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχε με την 15μελη επιτροπή των αγροτών με το κλίμα να είναι υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι οι αγρότες από τη Μακεδονία θα συνεδριάσουν χωριστά την ίδια ώρα πιθανότατα στα Κουφάλια.

Στον Πλατύκαμπο πάντως οι αγρότες των παρακάρλιων περιοχών αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το μπλόκο του Πλατύκαμπου. «Καλούμε με αυτήν την ανοιχτή επιστολή μας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντηθεί με επιτροπή που εκπροσωπεί τους αγρότες ολόκληρης της Θεσσαλίας, τα κτήματα των οποίων έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες» τονίζουν σε επιστολή τους οι αγρότες που αποχώρησαν.

Στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού στον Ε65 που οδηγεί στην Καρδίτσα προχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης (14/2) οι αγρότες που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι του κλάδου επέμειναν στα αιτήματά τους και δήλωσαν αποφασισμένοι για κλιμάκωση του αγώνα τους.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Παλαμά Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, μίλησε για εμπαιγμό από την κυβέρνηση και σημείωσε ότι ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί: «Δυναμώνουμε τα μπλόκα, καλούμε την κυβέρνηση να δώσει λύσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας» τόνισε και σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε, μεταξύ άλλων: «Θα φτάσουμε και στην Αθήνα. Θα συντονίσουμε την κλιμάκωση του αγώνα».

«Περιμένουμε λύσεις και κλιμακώνουμε τον αγώνα», τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας. «Δεν θα κάνουμε πίσω, θα κλιμακώσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας» δήλωσε ο Νίκος Γούσιος, αγρότης από τα Φάρσαλα, Συντονιστική μπλόκου Ε-65 Καρδίτσας.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες που συγκροτούν το μπλόκο στην Σκάλα Αταλάντης, έκλεισαν ξανά την εθνική οδό και άναψαν φωτιές. Όπως αναφέρει το lamiareport.gr, από τις 16:00’ η εθνική έκλεισε και στα δύο ρεύματα, με τους αγρότες να ανάβουν φωτιές σε λάστιχα και ο ουρανός να γεμίζει μαύρους καπνούς.

Οι αγρότες δηλώνουν ότι σε καμία περίπτωση τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και αναμένεται να τους δοθούν, δεν μπορούν να τους βοηθήσουν να παραμείνουν στη γη τους και στις καλλιέργειες τους.

Όπως επισημαίνουν τα λάθη στην ΚΑΠ, τους αφήνει χωρίς ρευστότητα σε μια περίοδο που θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη νέα παραγωγή, ενώ στα ύψη παραμένει το κόστος της. Ειδικά στο θέμα του πετρελαίου τα 82 εκατομμύρια είναι σταγόνα στον ωκεανό για τους πραγματικούς παραγωγούς, ποσό που θα δοθεί και σε δόσεις αφού μόλις το Μάρτιο θα δοθούν τα μισά ως προκαταβολή.

Γενικά, όπως τονίζουν, αισθάνονται ότι τους αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αφού το έργο και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τον έχει δει όπως θα έπρεπε.

Αναμονή στην κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση πάντως τηρούν στάση αναμονής και υποστηρίζουν ότι έχει ανοίξει ορθάνοιχτα το παράθυρο του διαλόγου και πως οι αγρότες – εκπρόσωποι των μπλόκων χθες κατάλαβαν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό τους εστιάζοντας κυρίως στο μείζον πρόβλημα που είναι το κόστος παραγωγής προσπαθώντας να βρει λύσεις και τρόπους να μειώσει το κόστος είτε με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης είτε με το ρεύμα όπου εκεί πιστεύεται ότι έχει γίνει μια γενναία έκπτωση που δεν βαρύνει τον προϋπολογισμό αλλά τους παρόχους

Περιμένουν τις αποφάσεις των αγροτών, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος. Το όλα τα κιλά όλα τα λεφτά έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν θα τύχει εφαρμογής. Το έχουμε ακούσει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Δόθηκαν υποσχέσεις για περαιτέρω διάλογο το 2025 για το πώς θα κατανεμηθεί δικαιότερα η Επιστροφή Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, αλλά και τι θα γίνει με τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει συνάντηση ξανά με τους αγρότες αλλά μόνο της Θεσσαλίας, όταν ο ίδιος επιστρέψει από το Μόναχο και την Ινδία, δηλαδή προς τα τέλη του μήνα. Εκεί θα ανοίξει πάλι η βεντάλια των προβλημάτων όχι μόνο των αγροτών αλλά και για το τι θα γίνει στη Θεσσαλία, όπου τα ζητήματα είναι πολλά όπως η διαχείριση του νερού και της λίμνης Κάρλας.

Σχετικά Άρθρα