ΣΥΡΙΖΑ: Τα βλέμματα στο αγροτικό με… πλάγιες ματιές στην εκδήλωση των τριών-Οι τροπολογίες στη Βουλή

 ΣΥΡΙΖΑ: Τα βλέμματα στο αγροτικό με… πλάγιες ματιές στην εκδήλωση των τριών-Οι τροπολογίες στη Βουλή

Το αγροτικό ζήτημα ενόψει και της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται στη κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι εσωκομματικές διεργασίες ενόψει του Συνεδρίου καλά κρατούν, χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκαθαριστεί ακόμη σειρά θεμάτων, όπως η εκλογή των συνέδρων λίγες μέρες πριν από την διεξαγωγή του, το διάστημα 23-25/2!

Ο ίδος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να μην δίνει μεγάλη σημασία για τα εσωκομματικά δρώμενα και τις πρωτοβουλίες στελεχών για το μέλλον της κεντροαριστεράς και ρίχνει όλο το βάρος στην άσκηση προγραμματικής  αντιπολίτευσης απέναντι στη ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, δίνοντας έμφαση στην επανασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ  με κομμάτια της κοινωνίας, όπως ο αγροτικός πληθυσμός, καθώς στις εκλογές 1 στους 2 αγρότες ψήφισε ΝΔ, με το ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει ποσοστό μόλις 13%.

Στο πλαίσιο αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδομεί τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον τρόπο διαχείρισης των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τη διατήρησή τους. “Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχαίρει ότι διατήρησε τους πόρους της ΚΑΠ της περιόδου 2021-2027, για την Ελλάδα, στο ίδιο επίπεδο με την περίοδο 2015-2020, κάτι για το οποίο επαίρεται και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, που -πρόσφατα σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής δήλωσε “ότι Θυμάται, ότι προσωπικά έκανε αυτή την διαπραγμάτευση” αναφέρει το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και επιτίθεται στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γιατί “τα τελευταία 40 χρόνια, «συντέλεσαν» στη μείωση του προϋπολογισμού για την ΚΑΠ, στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της ΕΕ, δηλ. του Μακροπρόθεσμου Προϋπολογισμού της ΕΕ, από 70% που ήταν το 1980 στο 28,8% για την περίοδο 2021-2027.”.

Σχετικά με την πληρωμή των Άμεσων Ενισχύσεων του Πυλώνα (προκαταβολή τον Οκτώβρη και εξόφληση τον Δεκέμβρη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ) “οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας, είδαν στους λογαριασμούς τους μειωμένα ποσά από 20% έως 40%” αναφέρει το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής και καλεί τη κυβέρνηση “να εξηγήσει, αντί να καταφεύγει στα συνήθη επικοινωνιακά τεχνάσματα, με αφηγήματα του τύπου «της διατήρησης των πόρων της ΚΑΠ της περιόδου 2021-2027, για την Ελλάδα, στο ίδιο επίπεδο με την περίοδο 2015-2020″ ή, σε φάσεις έξαρσης της αλαζονείας της και της αναλγησίας της,  να «κουνά το δάχτυλο» και ενίοτε να ειρωνεύεται στους χειμαζόμενους, αλλά περήφανους, αγωνιζόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους μας”.

Η Κουμουνδούρου δηλώνει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αποφασισμένος να σταθεί, μέχρι τέλους, δίπλα στους αγωνιζόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους”, έως ότου δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα δίκαια αιτήματά τους, για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους και τη διατήρηση της ζωής στην ελληνική ύπαιθρο.

Ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Αγροτών το μεσημέρι στο Μαξίμου, η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε 4 τροπολογίες στη Βουλή για τα αγροτικά ζητήματα, τρείς με σκοπό την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής στη γεωργία και κτηνοτροφία και μια με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ΕΛΓΑ.

Οι τέσσερις τροπολογίες αφορούν:

  • Πλαφόν στο αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα (agripower) με την οποία προτείνεται θεσμοθέτηση ειδικής έκπτωσης στη διάθεση προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας για τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους Η ειδική έκπτωση ορίζεται στο 50% της εκάστοτε τελικής βασικής τιμής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας
  • Κάρτα πετρελαίου του αγρότη (AGRIDIESEL CARD) με σκοπό την κάλυψη του κατά περίπτωση μέγιστου μέρους του αυξημένου κόστους για την αγορά πετρελαίου κίνησης, αύξηση που οφείλεται στην επαναλαμβανόμενες κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και στην ακρίβεια “απληστίας” και την αρρύθμιστη αγορά ενέργειας, ειδικά με την απώλεια του ρυθμιστικού ρόλου του δημοσίου.
  • Πλαφόν κέρδους στα αγροεφόδια για την γεωργία και την κτηνοτροφία, με την τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του νόμου 5045/2023 με την πρόσθεση της φράσης “και εμπορική διάθεση σε επαγγελματίες αγρότες, κτηνοτρόφους και συνεταιριστικές ομάδες και συνεταιρισμούς αυτών λιπασμάτων και ζωοτροφών, για την παραγωγή” με στόχο τη διασφάλιση ελέγχων στην διαρκή αύξηση τιμών που παρατηρείται την τελευταία τριετία.
  • Διμερής χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, συμψηφισμός εισφορών – αποζημιώσεων και αποζημιώσεις 100% σε περίπτωση θεομηνιών» που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας, της φερεγγυότητας και αξιοπιστίας του ΕΛΓΑ στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του για την έγκυρη, δίκαιη και έγκαιρη πληρωμή των αποζημιώσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Πάντως σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει το Προεδρείο τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία ενδεχομένως του Στέφανου Κασσελάκη προκειμένου να  αποφασιστεί αν το κόμμα θα ζητήσει τελικά ονοματική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο σχετικά με το γάμο των ομοφύλων που εισάγεται αύριο στη Βουλή για να ψηφιστεί την Πέμπτη ή τη Παρασκευή. Να σημειωθεί ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο προτείνει αναμόρφωση του πλαισίου για την παρένθετη μητρότητα, “με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον τόσο των παιδιών, όσο και των γυναικών που κυοφορούν ως παρένθετες” και “προκειμένου να εξασφαλισθεί ο αλτρουιστικός χαρακτήρας της παρένθετης μητρότητας, να αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφής εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος αλλά και της διαδικασίας γενικότερα και να προστατευθούν τα παιδιά που γεννιούνται μέσω παρένθετης κύησης από κινδύνους εμπορίας διακίνησης, εκμετάλλευσης και συναλλαγής”.  

Στα “ραντάρ” της Κουμουνδούρου, παρά το “σνομπάρισμα”, θα βρεθεί η εκδήλωση Τεμπονέρα-Αχτσιόγλου-Χριστοδουλάκη απόψε προς αναζήτηση… “αντιΜητσοτάκη”. Ωστόσο ο Διονύσης Τεμπονέρας επιχειρεί πλέον να καθησυχάσει την ηγεσία του κόμματος κόμματος και όχι μόνο, δηλώνοντας “Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι το σπίτι μας. Μακριά από εμάς και από μένα προσωπικά, κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης και αποπροσανατολισμού. Ανταποκρινόμαστε  συλλογικά στο αίτημα της κοινωνίας για συμπόρευση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ποτέ δεν επιδοκιμάσαμε διασπαστικές κινήσεις. Είναι πλέον στο DNA των δημοκρατικών ανθρώπων κατά συνέπεια και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να επιδιώκουν συνδέσεις και υπερβάσεις, ενωτικές πρωτοβουλίες με στόχο να φανεί φως στον ορίζοντα, με δρομολόγηση κυβερνητικής διεξόδου”. Και επισημαίνει “Προχωράμε όλοι μαζί μακριά από μικροκομματικες  περιχαρακώσεις και εσωστρέφειες για τη μεγάλη ανατροπή απέναντι στη έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης της Δεξιάς”.

Σχετικά Άρθρα