Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου: Στις πρώτες θέσεις της ΕΕ στην «υγεία» του ραδιοφώνου η Ελλάδα

 Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου: Στις πρώτες θέσεις της ΕΕ στην «υγεία» του ραδιοφώνου η Ελλάδα

Έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς ραδιοφωνικών σταθμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. Αναλογικά με τον πληθυσμό, δε, η χώρα μας κατατάσσεται δεύτερη, πίσω μόνον από τη Σλοβενία.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είχε 599 εν λειτουργία ραδιοσταθμούς το 2022, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκης Ένωσης, ακολουθώντας μόνον δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου, την Ισπανία και την Ιταλία. Αναλογικά με τον πληθυσμό, δε, η χώρα μας κατατάσσεται δεύτερη, πίσω μόνον από τη Σλοβενία.

Ενδιαφέρον προκαλεί ότι σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, με μακρά ιστορία πλουραλισμού στη δημοσιογραφική έκφραση, ο αριθμός ραδιοφωνικών σταθμών ανά εκατομμύριο κατοίκους ήταν σαφώς χαμηλότερος σε σύγκριση με την Ελλάδα. Ενδεικτικά, ενώ η χώρα μας διέθετε περίπου 57 σταθμούς ανά εκατομμύριο, η Γερμανία αριθμούσε μόλις τρεις και η Γαλλία, η Σουηδία και η Αυστρία πέντε.

Μάλιστα, ο αριθμός των ραδιοφωνικών σταθμών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 16 μεταξύ του 2021 και του 2022, ενώ οι εργαζόμενοι στο ελληνικό ραδιόφωνο αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 7,5%.

Συνολικά, σε ολόκληρη την ΕΕ, εξέπεμπαν το 2021 περίπου 5.000 ραδιοσταθμοί.

Σχετικά Άρθρα