Δίκη για το Μάτι: Καταπέλτης ο εισαγγελέας για την απομάκρυνση των κατοίκων-“Ουδείς τους ενημέρωσε”

 Δίκη για το Μάτι: Καταπέλτης ο εισαγγελέας για την απομάκρυνση των κατοίκων-“Ουδείς τους ενημέρωσε”

Δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι η οποία στοίχισε τη ζωή σε 104 άτομα, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Βαρύτατες ευθύνες απέδωσε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, Παναγιώτης Μανιάτης, στο στέλεχος της πυροσβεστικής, επίγειο επικεφαλής της φωτιάς στο Μάτι Νικόλαο Παναγιωτοπουλο. Χρεώνεται το γεγονός πως δεν εισηγήθηκε την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς.

Ο εισαγγελέας επισήμανε πως βάση της νομοθεσίας αρμόδιος για να δώσει την εισήγηση αυτή, για απομάκρυνση των κατοίκων από το Μάτι, στη μεγάλη πυρκαγιά, ήταν ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Ο 7ος κατηγορούμενος Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ορθώς μετέβη στο υψηλότερο σημείο της περιοχής για να αποκτήσει εικόνα της πυρκαγιάς, η ενέργειά του ήταν ενδεδειγμένη. Στις 17:30 ήταν σαφές ότι η φωτιά είχε τέτοια ένταση που δύσκολα θα μπορούσε να αναχαιτιστεί. Εκείνη την ώρα ήταν πεπεισμένοι θα έφτανε στη θάλασσα. Θα απειλούσε Νέο Βουτσά και Μάτι» είπε.

Και συνέχισε:

«Σημειώνω ότι στις 17:20 όταν ο έβδομος κατηγορούμενος είχε πανοραμική εικόνα της φωτιάς. Ο εκάστοτε επικεφαλής των Πυροσβεστικών δυνάμεων είναι αυτός που εισηγείται για εκκένωση. Το έργο του και η αποστολή του σταματά στο να διαπιστώσει πως η φωτιά κινείται προς οικισμούς και εισηγείται την εκκένωση. Είναι η εισήγηση δεσμευτική για τα όργανα; Προφανώς όχι. Τα πρόσωπα τα οποία απευθύνεται η εισήγηση είναι αυτά που ορίζει ο νόμος, προς τούτο εντεταλμένα».

Ο εισαγγελέας επεσήμανε κατά την αγόρευση του πόσο καθοριστική ήταν αυτή η παράλειψη. «Έβλεπαν τους καπνούς αλλά πίστευαν ότι κάποιος θα έμπαινε στο κόπο να τους ειδοποιήσει. Όπως αποδείχθηκε όμως ουδείς τους ενημέρωσε. Αντιλήφθηκαν τη φωτιά όταν η φωτιά τους κυνηγούσε με αποτέλεσμα να καούν. Το ότι δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση επέδρασε καταλυτικά στους τόσους θανάτους και τους εγκαυματίες. Η εικόνα αυτή δεν τιμά ούτε το Πυροσβεστικό Σώμα ούτε τη Πολιτική Προστασία ούτε τους άλλους εμπλεκόμενους. Αν λαμβάνονταν απόφαση έγκαιρης απομάκρυνσης οι πολίτες θα ενημερώνονταν έγκαιρα και από τα ΜΜΕ. (…) Πως γίνεται αυτό; Πόρτα πόρτα με ηχητικά σήματα, με διερχόμενα οχήματα και με κάθε άλλο πρόσφορο η δόκιμο τρόπο. Η εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση θα βοηθούσε τους πολίτες για τον επερχόμενο κίνδυνο».

Ο κ. Μανιάτης ζήτησε ενοχή και για τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Σ. Τερζούδη, καθώς και για τον υπαρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλοιυ, τον Ιωάννη Φωστιέρηη πρώην διοικητική του ΕΣΚΕ. Στο πρώτο μέρος της πολύωρης αγόρευσής του για τους ίδιους κατηγορούμενους ο εισαγγελέας εισηγήθηκε απαλλαγή τους για επιμέρους πράξεις και επίσης κατά την άποψή του δεν προέκυψαν στοιχεία και ζήτησε την απαλλαγή και για τους τότε αξιωματικούς Χρ. Γκολφίνο, Φίλιππο Παντελεάκος και Δαμιανό Παπαδόπουλο.

Για τον τελευταίο ο εισαγγελέας τόνισε ότι εκτέλεσε τα καθήκοντα του επίγειου επικεφαλής για μικρό χρονικό διάστημα και πρόσθεσε πως «δεν εγκατέλειψε με πρόθεση το σημείο με σκοπό φυγομαχίας και βούληση αυτοπροστασίας αλλά το έπραξε κατόπιν εντολών που του δόθηκαν. Η κατηγορία ήταν βαριά αλλά οι κινήσεις του αποδείχθηκε πως δεν ήταν αυτόβουλες και δεν αποσκοπούσαν στην αποφυγή έκθεσης στον κίνδυνο».

Η αγόρευση του εισαγγελέα θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου.

Σχετικά Άρθρα