Τραβάει… χειρόφρενο η οικονομία της Γερμανίας

 Τραβάει… χειρόφρενο η οικονομία της Γερμανίας

Η οικονομία της Γερμανίας μάλλον δεν κατάφερε να αναπτυχθεί στην αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, σύμφωνα με το euro2day.gr.

Εχοντας ήδη επεκταθεί μόνο στο ένα τρίμηνο του 2023, οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα από τις 2 έως τις 8 Φεβρουαρίου δήλωσαν ότι αναμένουν τώρα το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να παραμείνει αμετάβλητο τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης τον περασμένο μήνα για ανάπτυξη 0,1%.

Αυτή η νέα πρόβλεψη είναι σε ευθυγράμμιση με αυτή της Bundesbank, η οποία έχει δηλώσει ότι ακόμη και καθώς η κατάσταση γύρω από το εισόδημα των νοικοκυριών βελτιώνεται, η παραγωγή μπορεί να «μείνει στάσιμη στην καλύτερη περίπτωση» το πρώτο τρίμηνο.

Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην έρευνα του Bloomberg είναι ακόμη πιο απαισιόδοξο, προβλέποντας συρρίκνωση, κάτι που με τη σειρά του θα σήμαινε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση.

Κρίση ακινήτων στη Γερμανία, ύφεση-ρεκόρ χτυπάει τα γραφεία

Tην ίδια ώρα, η γερμανική αγορά κτιρίων γραφείων υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο δεκαετιών. Το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και οι υποτονικές τάσεις επιστροφής στα γραφεία φρενάρουν την όρεξη των επενδυτών. 

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η ύφεση επιταχύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο με πτώση 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η γερμανική τραπεζική ένωση VDP. Για ολόκληρο το έτος, οι τιμές υποχώρησαν πάνω από 10%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 2003, και οι προοπτικές δείχνουν περαιτέρω πτώση στις αρχές του 2024.

Η κρίση στα ακίνητα πλήττει τα γραφεία περισσότερο από τα σπίτια, δήλωσε ο Jens Tolckmitt, διευθύνων σύμβουλος της VDP. Καθώς η οικονομία της Γερμανίας είναι αδύναμη και η αβεβαιότητα για την πλήρη επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία αυξάνεται, «η ζήτηση για γραφεία παραμένει υποτονική», πρόσθεσε.

Τα προβλήματα στην αγορά εμπορικών ακινήτων απειλούν να βυθίσουν ορισμένες τράπεζες σε κρίση. Οι ανησυχίες για την έκθεση στον κλάδο αυξάνονται και οι γερμανικές τράπεζες ιδιαίτερα υπόκεινται σε αυξανόμενο έλεγχο των επενδυτών.