ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοκριτική και κριτική σε υψηλούς τόνους-Οι προτάσεις για το αγροτικό

 ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοκριτική και κριτική σε υψηλούς τόνους-Οι προτάσεις για το αγροτικό

“Το 41% δεν είναι μόνο επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι και αποτυχία δική μας. Ας είμαστε ειλικρινείς. Εμείς χάσαμε 600.000 συμπολίτες μας”. Η φράση αυτή ειπώθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη στη  Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη Μαγνησίας του κόμματος στον Βόλο και ίσως είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία του κόμματος με πραγματική διάθεση αυτοκριτικής αναλαμβάνει ευθέως και δημόσια την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα ασκεί δριμεία κριτική προς τη κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη σε όλα τα μέτωπα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο isyriza ανήρτησε στα social media βίντεο για τη διάλυση του ΕΣΥ με τον δηκτικό τίτλο “Ο Μητσοτάκης βλάπτει σοβαρά την Υγεία μας” και παράλληλα στο newsletter προς τα μέλη του κόμματος υπό το τίτλο “Ανοχή τέλος” τονίζει “Στις τελευταίες εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προσήλθε στις κάλπες με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η αύξηση των δημοσίων δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία στο 7% και 5% αντίστοιχα, η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ και η κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της Νέας Δημοκρατίας, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και ο μηδενισμός του σε βασικά αγαθά διατροφής (ψωμί, γάλα, παιδικές τροφές) κτλ.”

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγνόησε επιδεικτικά όχι μόνο τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, αλλά -και αυτό είναι το χειρότερο- τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Η Ελλάδα παραμένει στον πάτο του επιπέδου διαβίωσης, της ασφάλειας του πολίτη, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου και της Ελευθερίας του Τύπου. Η χώρα μας έχει στιγματιστεί με τη βούλα της Ευρωβουλής ως μαύρο πρόβατο της Ευρώπης” και υπογραμμίζει “Οφείλουμε να αντισταθούμε στην επέλαση της αβεβαιότητας, της κοινωνικής αδικίας και της βαρβαρότητας που ενορχηστρώνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με την προσκόλλησή του στα συμφέροντα των λίγων, τις ιδεολογικές του αγκυλώσεις και εμμονές, αλλά και την προσπάθεια ελέγχου των θεσμών και υφαρπαγής της κοινωνικής συναίνεσης μέσω πρακτικών εκβιασμού και εξαγοράς.

  • Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τριήμερη επίσκεψη του στη Θεσσαλία για το Περιφερειακό Συνέδριο του κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και του Συνεδρίου ανοίγει όλη την αντιπολιτευτική βεντάλια σε μια κριτική εφ΄όλης ύλης και δίνοντας έμφαση στις αγροτικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις, το ψήφισμα-κόλαφος του Ευρωκοινοβουλίου για τα κράτος δικαίου στην Ελλάδα, τα ζητήματα διαφθοράς και ακρίβειας, αλλά και για το δυστύχημα των Τεμπων.

Η Κουμουνδούρου ανεβάζοντας τους τόνους κάνει πλέον λόγο για…”ορμπανανία”, καθώς “η καθεστωτική αντίληψη του Πρωθυπουργού να ελέγξει τους θεσμούς και την ενημέρωση προκάλεσε ψήφισμα καταδίκης της Ελλάδας από τη διευρυμένη πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου” σημειώνοντας “από την εποχή της χούντας των συνταγματαρχών είχαμε να ζήσουμε τέτοιο διεθνή εξευτελισμό”.

  • Επίσης αναδεικνύει την Έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας, που  κατέταξε την Ελλάδα μεταξύ των χωρών με “σοβαρά προβλήματα διαφθοράς” και σύμφωνα με την οποία συνδέεται άμεσα με το σκάνδαλο υποκλοπών με στόχο δημοσιογράφους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση και με τις επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου (χειρότερη επίδοση χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και την υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Στο μέτρο της παιδείας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι “δεν ιδρώνει το αυτί του Μητσοτάκη” για την αναστάτωση που επικρατεί στο χώρο της Παιδείας εξαιτίας του νομοσχεδίου “αντισυνταγματικής έμπνευσης” για τα λεγόμενα “μη κρατικά πανεπιστήμια” και επιστρατεύει τη βία και τη συκοφαντία για να πλήξει το κίνημα αντίστασης στις πολιτικές του, ενώ σχετικά με το μέτωπο της αγροτιάς ο Στέφανος Κασσελάκης από τη Θεσσαλία που περιόδευε το Σαββατοκύριακό επισκεπτόμενος μπλόκα και ανεβαινοντας εκ νέου σε τρακτέρ  πρότεινε “2 λύσεις-ανάσα”, ενόψει και του αυριανού ραντεβού του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών στο Μαξίμου, δηλαδή:

1. Εθνικό πρόγραμμα αναδιανομής γης.
– Αξιοποίηση αναξιοποίητων εκτάσεων όπως προβλέπεται από το άρθρο 18 παρ. 4 του Συνταγματος
– Παραχώρηση για 50-75 χρόνια γαιών που σχολάζουν επί έτη και που μένουν παραγωγικά ανεκμετάλλευτες
– Χρηματοδοτική στήριξη του προγράμματος με συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και της Αναπτυξιακής Τράπεζας

2. Ίδρυση Τράπεζας Αγροτικών Πιστώσεων
– Επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας με τη συνεργασία της ελληνικής τράπεζας Αγροτικών Πιστώσεων με ένα δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα
– Θεμελίωση ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος με σταθερό και διαφανή τρόπο λειτουργίας

“Οι φοιτητές, όπως και οι αγρότες, στέλνουν το μήνυμα ότι η περίοδος ανοχής τελείωσε” είναι το συμπερασμα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας και το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος από δω και πέρα, με φόντο Συνέδριο και τις ευρωεκλογές.

Να σημειωθεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την περιοδεία του στη Θεσσαλία επισκέφθηκε και τον τόπο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και άφησε ένα λουλούδι. Μια επίσκεψη την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί την πλειοψηφία της ΝΔ για επιχείρηση συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών και ενώ ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, εξακολουθεί να προκαλεί με τις αναφορές του ζητώντας εκ των υστέρων συγγνώμη απο τους συγγενείς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε στο X (twitter): “Τέμπη. Εδώ που πάγωσε ο χρόνος. Εδώ που κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι 57 συμπολίτες μας οδηγήθηκαν στον θάνατο λόγω της κακιάς της ώρας και όχι της κακιάς της χώρας. Άφησα ένα λουλούδι και μια υπόσχεση προς τα θύματα και τους συγγενείς και τους φίλους τους, πως δε θα ξεχαστούν” υπογραμμίζοντας “Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη. Δύσκολος αγώνας απέναντι σε ένα καθεστώς που ρίχνει τσιμέντο στην πληγή. Η υπόσχεση ότι δε θα ξεχάσουμε ποτέ αποτυπώνεται στο έργο του Γιώργου Κόφτη, που βρίσκεται δίπλα από το σημείο του εγκλήματος των Τεμπών. Τα καρφιά αυτά είναι καρφωμένα στην καρδιά της πατρίδας μας.”.

Σχετικά Άρθρα