Νεκρός ο Έλληνας σκιέρ που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα – “Δεν είχαν εξοπλισμό”

 Νεκρός ο Έλληνας σκιέρ που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα – “Δεν είχαν εξοπλισμό”

Νεκρός εντοπίστηκε ο Έλληνας σκιέρ που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα το χιονοδρομικό κέντρο του Μπόροβετς στη Βουλγαρία το μεσημέρι της Δευτέρας (12/02/2024) στην περιοχή Markujik 3, σύμφωνα με το τοπικό site novinite.com. Η σορός του Έλληνα σκιέρ βρέθηκε από την ομάδα διάσωσης που έσπευσε στο σημείο στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπόροβετς στη Βουλγαρία με αυτόπτη μάρτυρα να περιγράφει στο bTV πως «η παρέα κατέβηκε το πιο απότομο μέρος της πλαγιάς.

Νωρίτερα συναντήσαμε την ομάδα και σχολιάσαμε ότι το μέρος είναι πολύ επικίνδυνο. Λίγα λεπτά αργότερα τους είδαμε να κατεβαίνουν το πιο απότομο μέρος ο ένας μετά τον άλλο. Δεν κουβαλούσαν σακίδια. Προφανώς, δεν ήταν προετοιμασμένοι”.

Αυτό εξήγησε στο bTV ο Stefan Hristov, ένας από τους συμμετέχοντες στη διάσωση των θαμμένων στη χιονοστιβάδα. “Κατά την κάθοδο, ένας από αυτούς έκοψε την πλαγιά οριζόντια, κάτι που δεν έπρεπε να γίνει. Ξεκίνησε όλη η πλαγιά – περίπου 150 μέτρα ήταν το μήκος της χιονοστιβάδας. Χώθηκε σε ύψος περίπου 2 μέτρων. Ήταν εξαιρετικά θεαματικό να παρακολουθήστε, αλλά δεν ήταν καθόλου ωραίο και ειρηνικό γνωρίζοντας ότι ήταν εκεί. Καλέσαμε το 112. Μετά έφυγε η έκτακτη διάσωση και φτάσαμε λίγο πριν από αυτούς», πρόσθεσε.

Στο περιστατικό ενεπλάκησαν Έλληνες πολίτες. Δεν είχαν μέσα τους τον εξοπλισμό χιονοστιβάδας, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για σκι εκτός πίστας. Η πίστα Markudjik 3 δεν λειτουργεί αυτήν τη στιγμή και έχουν αναλάβει σκόπιμα τον κίνδυνο εκεί. Μπήκαν σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο έδαφος», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας διάσωσης στο βουνό, Emil Neshev.

Το χρονικό της τραγωδίας 

Η αρμόδια Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης ειδοποιήθηκε γύρω στις 14:13 από αυτόπτη μάρτυρα της ομάδας.

«Τέσσερις Έλληνες πολίτες και snowboarders καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα. Τρεις απεγκλωβίστηκαν μόνοι τους. Ο σκιέρ αγνοείται προς το παρόν» δήλωσε αρχικά άτομο από την Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης. 

Βουλγαρικά ΜΜΕ μετέδιδαν νωρίτερα ότι η περιοχή είναι δύσκολα προσβάσιμη, καθώς οι Έλληνες σκιέρ βρίσκονταν σε πίστα που είχε κλείσει και δεν είχαν συσκευή χιονοστιβάδας που ήταν υποχρεωτική.

Στην επιχείρηση εντοπισμού του αγνοούμενου μετείχαν πάνω από 25 διασώστες βουνού με 4 σκύλους. 

Μετά το περιστατικό, η Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης εξέδωσε προειδοποίηση, με την οποία συμβούλευε τους πολίτες να αποφεύγουν τις ελικοειδείς βόρειες, βορειοανατολικές και ανατολικές πλαγιές του Μπόροβετς, ενώ όλες οι πίστες είναι κλειστές.

Σχετικά Άρθρα