Αγρότες: Μπλόκα με αναμμένες μηχανές-Μεγάλο συλλαλητήριο στα Φάρσαλα-Βορίδης: Ρεύμα λίγο πάνω από τα 7 λεπτά/KWh

 Αγρότες: Μπλόκα με αναμμένες μηχανές-Μεγάλο συλλαλητήριο στα Φάρσαλα-Βορίδης: Ρεύμα λίγο πάνω από τα 7 λεπτά/KWh

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες σε όλη τη χώρα, προχωρώντας σε συμβολικούς αποκλεισμούς, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ερχόμενη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι, ωστόσο όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα», σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα». 

«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής», τόνισε.

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να δοθεί νωρίτερα η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ή μέρος αυτής, στους αγρότες και όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός θα υπάρξει επιστροφή 82 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024.

Επίσης, έχει γνωστοποιήσει ότι η κυβέρνηση θα δώσει επιπλέον στήριξη στους αγρότες της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» μέσω της μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Συλαλλητήριο στα Φάρσαλα

Μεγάλο συλλαλητήριο έλαβε χώρα το πρωί της Δευτέρας (12/2) στην πόλη των Φαρσάλων από αγρότες της περιοχής και του μπλόκου Ε65 της Καρδίτσας.

Καλούνται «όλοι οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, φορείς αλλά και απλοί πολίτες της επαρχίας να παρευρεθούν και να συμπαρασταθούν στα δίκαια αιτήματα που βάζουν οι αγρότες για την επιβίωση του πρωτογενή τομέα».

«Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και πρέπει ο πρωθυπουργός να τα υλοποιήσει», δηλώνει ο Πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Οι αγρότες παραμένουν με αναμμένες μηχανές των τρακτέρ, εν όψει της συνάντησης της Τρίτης με τον πρωθυπουργό, από την οποία θα κριθεί η περαιτέρω στάση τους. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να δοθεί νωρίτερα η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ή μέρος αυτής, στους αγρότες.

Τα αιτήματα των αγροτών

Τα εννέα σημεία αιχμής, που αποτελούν τα βασικά αιτήματα των αγροτών, όπως αυτά προέκυψαν από την πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας, που έγινε στη Νίκαια και εστάλησαν στον πρωθυπουργό, αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την μη εφαρμογή και επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ, αλλαγή του του κανονισμού του ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, τιμές στα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας. 

Βορίδης: Ο Μητσοτάκης θα προτείνει τιμή λίγο πάνω από τα 7 λεπτά/KWh

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 μίλησε την Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, κυρίως για τα αιτήματα των αγροτών, ενόψει του ραντεβού με τον Πρωθυπουργό την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και στο νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

«Δεν διαφωνεί κανείς στην ουσία ότι χρειάζεται στήριξη ο πρωτογενής τομέας, αλλά τα δημοσιονομικά πλαίσια είναι δεδομένα και πιεσμένα. Τα 83 εκατομμύρια ευρώ της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου δεν ήταν εγγεγραμμένα στον Προϋπολογισμό, να το λάβουμε υπόψη αυτό», είπε ο Υπουργός Επικρατείας, συμπληρώνοντας ότι αναζητείται τρόπος να γίνει προκαταβολικά μέρος της επιστροφής του φόρου, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των καλλιεργητών.

Ο Μάκης Βορίδης προσέθεσε ότι «Οι αγρότες ξέρουν ότι η κυβέρνηση τους στηρίζει και θα συνεχίσει να τους στηρίζει και πράγματι κι εκείνοι στήριξαν την κυβέρνηση», αναφέροντας εν συνεχεία ότι «οι αγρότες ζητούν μείωση ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, που έχει ήδη γίνει από το 13% στο 6%, χωρίς να αποτελέσει αντικείμενο αγροτικών κινητοποιήσεων».

Ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός θα κάνει μια «πρόταση εξαιρετικά θετική στο κομμάτι της ενέργειας στους αγρότες», αρνούμενος να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Ωστόσο, όπως πληροφορείται το libre, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει στην 15μελή αντιπροσωπεία των αγροτών τιμή ενέργειας κοντά στα 7 λεπτά/KWH που έχουν ζητήσει, εκτιμώντας, προφανώς, την προοπτική περαιτέρω μείωσης των τιμών της ενέργειας διεθνώς τους επόμενους μήνες. Φαίνεται πως η ΔΕΗ θα αναλάβει σημαντικό μέρος του κόστους που μπορεί να προκύψει. Το Μέγαρο Μαξίμου, από την άλλη, δεν μπορεί, ως φαίνεται, να δώσει αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες, όμως θα μονιμοποιήσει και για τα επόμενα χρόνια την επιστροφή του ΕΦΚ, φέτος, δε θα δώσει προκαταβολή άμεσα, πριν, δηλαδή, το τέλος του 2024.

Σχετικά με το αίτημα των αγροτών για αναπροσαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο Μάκης Βορίδης υπογράμμισε ότι «έχει αλλάξει η κατανομή του ποσού από την ΚΑΠ, δεν έχει αλλάξει το ποσό που αναλογεί στην χώρα μας. Προσέξτε, οι Πράσινοι, οι Αριστεροί και οι Σοσιαλιστές πίεζαν στην Ευρωβουλή για να υπάρχει πιο αυστηρό πλαίσιο περιβαλλοντικής προσαρμογής», σημειώνοντας ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να έχουμε κοινή στάση για την αναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ».

Για τα ομόφυλα ζευγάρια

Κληθείς να σχολιάσει τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις κατά του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Βορίδης είπε ότι «Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν και να πουν την άποψη του. Δεν είναι κανείς αφελής στην Κυβέρνηση, ούτε ο Πρωθυπουργός, που στηρίζει την ρύθμιση, ο οποίος ξέρει ότι και η Εκκλησία έχει διαφορετική γνώμη και μερίδα της κοινωνίας».

Αναφορικά με δηλώσεις και απόψεις περί αντισυνταγματικότητας της προωθούμενης ρύθμισης, ο Υπουργός Επικρατείας, που έχει δηλώσει ότι δεν θα την στηρίξει στην Βουλή, απέχοντας από την ψηφοφορία, επεσήμανε ότι «Ο Βορίδης είπε την άποψη του. Υπάρχουν δύο όργανα για την αντισυνταγματικότητα: η Βουλή και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αν εγερθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, εκεί θα κριθούν. Η γνώμη μου, είναι γνώμη μου».

Ερωτηθείς αν υπάρχει εκλογικός στόχος για την Νέα Δημοκρατία στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μάκης Βορίδης είπε ότι «στις Ευρωεκλογές θα κοιτάξουμε ουσιαστικά αν προκύπτει αναδιάταξη και αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, αυτό έχει σημασία».

Τέλος, κατέκρινε τις δηλώσεις του Αχιλλέα Μπέου, με τις οποίες απάντησε με χυδαίο τρόπο στον Στέφανο Κασσελάκη, που επίσης χρησιμοποίησε ακραία έκφραση για τον Δήμαρχο Βόλου, λέγοντας «άκουσα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκφράζεται με έναν τρόπο. Και απάντησε ο Δήμαρχος με τον γνωστό χειρότερο τρόπο. Να έχουμε επίγνωση της θέσης μας, όταν είσαι τέταρτος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας, δεν μπορείς να μιλάς όπως σε έναν φίλο σου».

Παραμένουν τα μπλόκα

Από το βράδυ της Κυριακής βρίσκονται στο Τελωνείο των Κήπων 50 τρακτέρ και σήμερα θα κλείνουν κατά διαστήματα τα σύνορα στα φορτηγά αυτοκίνητα, αλλά θα επιτρέπουν ωστόσο τη διέλευση λεωφορείων και επιβατικών αυτοκινήτων. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο μπλόκο των Μαλγάρων αναμένεται να υπάρχει ένας συμβολικός αποκλεισμός περίπου στις 18:30 με 20:00.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να κινηθούν τρακτέρ προς τα σύνορα στους Ευζώνους. Εκεί οι αγρότες από το Πολύκαστρο έχουν σκοπό να αποκλείσουν για τέσσερις ώρες το συνοριακό σταθμό για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα και όχι για τους πολίτες,  ενώ στα υπόλοιπα μπλόκα σήμερα δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιος αποκλεισμός είτε στο Δερβένι είτε στη Χαλκιδική. 

Εν όψει της αυριανής συνάντησης με τον πρωθυπουργό, έξι εκπρόσωποι των διαφόρων μπλόκων από την Κεντρική Μακεδονία

Από την Κεντρική Μακεδονία έξι αγρότες, εκπρόσωποι των διαφόρων μπλόκων, θα κατέβουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ από τα Μάλγαρα όλοι αναφέρουν ότι αν αύριο δεν πάνε καλά τα πράγματα, κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Επίσης, οι αγρότες θα προχωρήσουν σε κλείσιμο του δρόμου Φλώρινας – Θεσσαλονίκης στις 16:00 έως τις 17:00 στο κόμβο του Φιλώτα, ενώ θα πραγματοποιήσουν συνέλευση στο μπλόκο προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Οι αγρότες της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσουν συμβολικό κλείσιμο των συνόρων με τη Βόρεια Μακεδονία στο Τελωνείο Νίκης στη Φλώρινα από τις 12:00 έως τις 15:00, στο πλαίσιο των συντονισμένων κινητοποιήσεων των μπλόκων των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η κοινή Επιτροπή Αγώνα του Νομού Ιωαννίνων οργανώνει σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 πρωί έξω από το κτίριο του ΟΠΕΚΕΠΕ και της εφορίας και καλεί όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στην συγκέντρωση.

Την ίδια στιγμή, τρακτέρ των αγροτών της Θεσπρωτίας παραμένουν παραταγμένα στην είσοδο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν από κοινού με αγρότες των Ιωαννίνων να ανοίξουν σήμερα τις μπάρες των διοδίων της Εγνατίας Οδού.

«Περιμένουμε ο κ. Μητσοτάκης να δείξει έμπρακτα ότι κατανοεί τα προβλήματά μας και ότι είναι δίκαια τα αιτήματα που μας έχουν βγάλει στο δρόμο, άρα περιμένουμε να μας να μας δώσει αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, να μας κάνει μείωση στην τιμή της κιλοβατώρας και από εκεί και πέρα να κάνουμε συζητήσεις επί των τιμών των προϊόντων, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, επί της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία έχει μειώσει τις επιδοτήσεις των αγροτών πάνω από 40 με 50% και φυσικά ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς θα γίνει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, τι ΕΛΓΑ θέλουμε να κάνουμε και πότε θα έχουμε έναν οργανισμό που θα ασφαλίζει πραγματικά 100% τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και στους κτηνοτρόφους θα ασφαλίζει τις απώλειες που έχουν από όλες τις νόσους» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Σωκράτης Αλειφτήρας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ακόμα ανέφερε ότι «αν δεν μείνουμε ικανοποιημένοι, γυρνάμε στα μπλόκα μας και κάνουμε τις γενικές συνελεύσεις […] στο πίσω μέρος του μυαλού μας το επόμενο στάδιο της κλιμάκωσης, αν δεν ικανοποιηθούμε, είναι μια πιθανή κάθοδος με τρακτέρ και συλλαλητήριο στην Αθήνα».

Διάψευση Κελέτση για προγραμματισμένη συνάντηση Αυγενάκη με αγρότες

Εν τω μεταξύ, διευκρινίσεις για το συμβάν που έγινε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με αγρότες έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, διαψεύδοντας ότι υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη με εκπροσώπους των μπλόκων στην πόλη.

Όπως είπε στην ΕΡΤ, στην Αλεξανδρούπολη είχε προγραμματιστεί ο κ. Αυγενάκης να συναντήσει τέσσερις εκπροσώπους ελαιοπαραγωγών προκειμένου να συζητήσουν για εκκρεμότητα αποζημίωσης που είχαν. Οι αγρότες που έμαθαν ότι ο υπουργός θα μεταβεί στο ξενοδοχείο, πήγαν αυτοβούλως εκεί με τα τρακτέρ τους.

Ωστόσο, επειδή ο κ. Αυγενάκης θα έχανε την πτήση για Αθήνα λόγω της πολύωρης σύσκεψης στην Κομοτηνή, αποφασίστηκε να δει τους εκπροσώπους ελαιοπαραγωγών σε μια μικρή αίθουσα του αεροδρομίου, όπως και έγινε.

Σχετικά Άρθρα