Ράφα:Ένα βήμα πριν από την ισραηλινή εισβολή – Διεθνείς εκκλήσεις να αποτραπεί η επίθεση

 Ράφα:Ένα βήμα πριν από την ισραηλινή εισβολή – Διεθνείς εκκλήσεις να αποτραπεί η επίθεση

Ο Τζο Μπάιντεν προέτρεψε σήμερα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, εντός της Λωρίδας της Γάζας, “χωρίς αξιόπιστο και εφικτό σχέδιο” για την προστασία του πληθυσμού, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ο Αμερικανός πρόεδρος “επανέλαβε την άποψή του, σύμφωνα με την οποία μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν θα πρέπει να διεξαχθεί χωρίς αξιόπιστο και πραγματοποιήσιμο σχέδιο ώστε να εγγυηθεί την ασφάλεια του ενός και πλέον εκατομμυρίου ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο εκεί“, αναφέρει η αμερικανική κυβέρνηση σε ανακοίνωση.

Η τηλεφωνική συνομιλία του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του Αμερικανού πρόεδρου ότι η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα είναι “υπερβολική“.

Η συνομιλία επικεντρώθηκε και στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς μετά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι υπηρεσίες αρωγής δηλώνουν ότι μια επίθεση στη Ράφα θα ήταν καταστροφική.

Την αποφυγή μιας ενδεχόμενης καταστροφής ζητάει η Γαλλία

Η Γαλλία, που εκφράζει την ανησυχία της μετά τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον της Ράφα (νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας), προέτρεψε σήμερα το Ισραήλ να τερματίσει τις εχθροπραξίες για να αποφευχθεί “μία καταστροφή”.

Μια ισραηλινή επίθεση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα θα δημιουργούσε μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση μιας νέας διάστασης και αδικαιολόγητη“, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Λεμουάν.

“Προκειμένου να αποφευχθεί μία καταστροφή, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για παύση των εχθροπραξιών, επισήμανε σε μια γραπτή ανακοίνωση.

Το Παρίσι υπενθυμίζει ότι η “Ράφα είναι σήμερα μια περιοχή όπου περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο”.

“Είναι επίσης ένα ζωτικής σημασίας σημείο διέλευσης για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό της Γάζας”, υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επέμεινε σήμερα στη βούλησή του να ξεκινήσει μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ράφα. Διαβεβαίωσε πως ο πληθυσμός θα επωφεληθεί από ένα “ασφαλές πέρασμα” για να φύγει από εκεί.

“Στη Γάζα, όπως οπουδήποτε αλλού, η Γαλλία αντιτίθεται σε κάθε αναγκαστικό εκτοπισμό πληθυσμών, που απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο” σχολίασε ο Κριστόφ Λεμουάν.

Το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας και των κατοίκων της δεν μπορεί να εγγραφεί παρά μόνο εντός ενός παλαιστινιακού Κράτους όπου θα ζουν με ειρήνη και ασφάλεια στο πλευρό του Ισραήλ“, υπογράμμισε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Νετανιάχου: “Συνεχίζεται ο πόλεμος – Αρκετοί οι όμηροι που πρέπει να απελευθερώσουμε”

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που μεταδόθηκε σήμερα ότι “αρκετοί” από τους 132 εναπομείναντες ομήρους που κρατούνται στη Γάζα είναι ζωντανοί ώστε να δικαιολογηθεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ στην περιοχή.

Ερωτηθείς πόσοι από τους ομήρους είναι ζωντανοί, ο Νετανιάχου είπε: “αρκετοί για να δικαιολογήσουν το είδος των προσπαθειών που καταβάλλουμε“.

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να επιστρέψουν όλοι όσοι είναι ζωντανοί και, ειλικρινά, οι σοροί, επίσης, όσων έχουν πεθάνει“, ανέφερε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “This Week” του ABC.

Ο Νετανιάχου είπε επιπλέον πως ένας Παλαιστίνιος άμαχος έχει σκοτωθεί για κάθε μαχητή της Χαμάς που σκοτώθηκε στη Γάζα.

Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα υπολογίζουν πως πάνω από 28.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην περιοχή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Οκτώβριο.

Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές λένε πως περίπου το 70% όσων έχουν σκοτωθεί είναι γυναίκες και παιδιά κάτω των 18 ετών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει περιγράψει το σύστημα του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας για την καταγραφή των θυμάτων ως “πολύ καλό” και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ συχνά επικαλούνται τους απολογισμούς του για τους νεκρούς.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα συμμετέχει στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα συμμετείχε σε αποστολή ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος στη Γάζα, μετέδωσε σήμερα το δημόσιο τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Mamlaka.

Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει τον μονάρχη με στρατιωτική στολή να βρίσκεται σε στρατιωτικό αεροσκάφος στις πιο πρόσφατες αποστολές της πολεμικής αεροπορίας της Ιορδανίας για τη ρίψη επειγουσών ιατρικών προμηθειών στα νοσοκομεία εκστρατείας που διαχειρίζεται στον σπαρασσόμενο από τον πόλεμο παλαιστινιακό θύλακα.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο δεν ανέφερε την ημερομηνία που έλαβε χώρα η αποστολή αυτή.

Σχετικά Άρθρα