Τι συμβαίνει με τον Κοτζιά;- Γιατί καθυστερεί επί 3 μήνες η Κουμουνδούρου- Παρέμβαση Παππά με νόημα

 Τι συμβαίνει με τον Κοτζιά;- Γιατί καθυστερεί επί 3 μήνες η Κουμουνδούρου- Παρέμβαση Παππά με νόημα

“Οι ενωτικές πρωτοβουλίες δεν δρουν αθροιστικά αλλά πολλαπλασιαστικά”, συνηθίζει να λέει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της Κίνησης Πράττω Νίκος Κοτζιάς. Ορθόν αλλά ως φαίνεται την άποψη αυτή στην Κουμουνδούρου συμμερίζεται μόνο (;) ο Νίκος Παππάς, εάν κρίνει κανείς από την παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”, όπου ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την συγκρότηση μετώπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με το Πράττω, τους Οικολόγους-Πράσινους και άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου.

Η δήλωση Παππά έχει πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς έγινε μόλις δύο ημέρες πριν την εκδήλωση της “Εφημερίδας των Συντακτών” όπου έχουν κληθεί οι Διονύσης Τεμπονέρας, Μανώλης Χριστοδουλάκης και Έφη Αχτσιόγλου να απαντήσουν στο ερώτημα “Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;”. Φέρνει, όμως, στην επιφάνεια κι ένα άλλο ζήτημα: σε ποιό σημείο βρίσκονται οι πρωτοβουλίες που είχε υποσχεθεί πως θα αναλάβει ο Στέφανος Κασσελάκης για πολιτικά ανοίγματα; Εάν θυμηθεί, μάλιστα, κάποιος εκείνη την δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την βραδιά του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών με αφορμή την αναπάντεχη νίκη του Χάρη Δούκα έναντι του Κώστα Μπακογιάννη με την κρίσιμη υποστήριξη του Κώστα Ζαχαριάδη (και του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ), γίνεται ακόμα πιο περίεργο το ότι αυτή η υπόσχεση περί ανοιγμάτων παραμένει μετέωρη.

Ο Νίκος Παππάς δεν αναφέρεται τυχαία, κατά τις πληροφορίες, στην ανάγκη μετώπου με το Πράττω και τους Οικολόγους. Κι αυτό διότι, για μεν τους δεύτερους έχει καταβάλει προσωπικά προσπάθειες που έχουν ευοδωθεί, για δε το πρώτο υπάρχει στασιμότητα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει απαντήσει θετικά στην επιστολή Κοτζιά για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων από τις 24 Νοεμβρίου. Έκτοτε, η τύχη των …καλών προθέσεων αγνοείται. Ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει, κυρίως, όμως, δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα η κοινή επιτροπή (3+3 πρόσωπα) από την Κουμουνδούρου και το Πράττω ώστε να εκπονηθεί το σχέδιο σύγκλισης. Κι΄ όλα αυτά ενώ πλησιάζει η ώρα του συνεδρίου.

Κάποια σχόλια, μάλιστα, που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι δήθεν ο Νίκος Κοτζιάς επιθυμεί να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και των συνεργαζόμενων κινήσεων και κομμάτων διαψεύδονται κατηγορηματικά -και με δυσφορία- από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών. Λογικό, καθώς όσοι γνωρίζουν τον Νίκο Κοτζιά επισημαίνουν πως για πολιτικούς και προσωπικούς λόγους καμία απολύτως επιθυμία δεν έχει να μετοικήσει στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Πολυάσχολος, άλλωστε, τόσο με τα πανεπιστημιακά του καθήκοντα, όσο και με το συγγραφικό του έργο αλλά και τις συχνές ομιλίες και διαλέξεις του.

Προσώρας, όμως, πλην δύο προσκλήσεων από τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ -στο Περιστέρι προ καιρού και αυτές τις ημέρες στον Βόλο- κανένα ουσιαστικό νεύμα δεν έχει υπάρξει από τον Στέφανο Κασσελάκη για να προχωρήσει η συνεργασία. Ίσως γι αυτό ο ευφυής Νίκος Παππάς έσπευσε να επισημάνει την ανάγκη …επιτάχυνσης.

Για την ιστορία, οι πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να έχει προτείνει στον Νίκο Κοτζιά να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014, κι ενώ ήταν περίπου βέβαιο πως η πολιτική επέλαση τότε του κόμματος θα οδηγούσε σε νίκη στις εθνικές εκλογές. Ο επικεφαλής του Πράττω προτίμησε να μείνει στις εγχώριες πολιτικές επάλξεις και λίγους μήνες αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, ο δε Νίκος Κοτζιάς υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά Άρθρα