Politico: Ουγγρικό “πρελούδιο” για τον αδίστακτο Όρμπαν η “παραίτηση” της προέδρου της Δημοκρατίας και της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης

 Politico: Ουγγρικό “πρελούδιο” για τον αδίστακτο Όρμπαν η “παραίτηση” της προέδρου της Δημοκρατίας και της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης

European Union leaders summit at the European Council in Brussels, Belgium on Jun 28, 2018 / Σύνοδος Κορυφής των Ευρωαπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες στις 28 Ιουνίου, 2018.

Μέσα σε μόνο 48 ώρες, ο ισχυρός ηγέτης της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, θυσίασε όχι έναν, αλλά δύο συνεργάτες του, την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (που είχε ο ίδιος διορίσει) και μία υπουργό που επρόκειτο να είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κυβερνητικού κόμματος, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το Fidesz μπορεί να ξεπεράσει ένα ηθικό σκάνδαλο.

Τουλάχιστον 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την επίσημη κατοικία της Προέδρου Καταλίν Νόβακ την Παρασκευή, ζητώντας την παραίτησή της. Στην πραγματικότητα δεν ήταν εκεί, αλλά επισκέφτηκε το Κατάρ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, αγνοώντας την οργή του κοινού γύρω από την απόφασή της να δώσει χάρη σε έναν άνδρα που καταδικάστηκε για συγκάλυψη σεξουαλικού αρπακτικού σε ένα σπίτι παιδιών.

«Μια πολιτικά παράλογη απόφαση;» ρώτησε ρητορικά ένας κυβερνητικός σύμβουλος νωρίτερα την Παρασκευή. «Είναι πολιτική αυτοκτονία».

Σχεδόν όλοι οι Ούγγροι βλέπουν τη Novák, παρά την ιδιότητά της ως αρχηγού κράτους , ως μια απλή μαριονέτα υπό τον επί περίπου 15 χρόνια πανίσχυρο πρωθυπουργό, τον πολιτικό που αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τις Βρυξέλλες με την αντι-ευρωπαϊκή πολιτική του, τις στενές σχέσεις με την Μόσχα και τον καταπατητή κάθε έννοιας κράτους Δικαίου.

Το άλλο άτομο που επλήγη από την αναταραχή είναι η Judit Varga, μια δημοφιλής βουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης που επρόκειτο να ηγηθεί της λίστας του κόμματος Fidesz στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο. Ως υπουργός Δικαιοσύνης, ρόλο που διατηρούσε μέχρι πέρυσι, η Βάργκα συνυπέγραψε την εντολή χάριτος που έδωσε η Νόβακ σε πρόσωπο που έχει καταδικαστεί για σεξουαλικές κακοποιήσεις.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Όρμπαν είχε ήδη διαισθανθεί τον κίνδυνο, κατά το Politico. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, πρότεινε την Παρασκευή μια συνταγματική τροποποίηση για τον αποκλεισμό εγκληματιών που εμπλέκονται σε υποθέσεις που σχετίζονται με παιδιά από μελλοντικές προεδρικές αποφάσεις χάριτος. Εκατοντάδες οργισμένοι Ούγγροι παρέλασαν έξω από την κατοικία της προέδρου. Πέταξαν παιχνίδια με αρκουδάκι, σύμβολο αγάπης για τα κακοποιημένα παιδιά.

Ο Όρμπαν, του οποίου το φωτισμένο μοναστήρι που έγινε γραφείο βρίσκεται ακριβώς δίπλα, αποφάσισε εκείνο το βράδυ. Η Νόβακ διέκοψε την επίσκεψή της στο Κατάρ και πέταξε πίσω στην ουγγρική πρωτεύουσα, παραιτούμενη την επόμενη μέρα μαζί με τη Βάργκα.

Αποχωρώντας από το κοινοβούλιο – και τον ηγετικό της ρόλο στις ευρωπαϊκές εκλογές – η Βάργκα αποχώρησε μόλις τέσσερις μήνες πριν από την ψηφοφορία στην ΕΕ, μετά την οποία ο Όρμπαν θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει μεγαλύτερο λόγο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, εάν τα ακροδεξιά κόμματα τα πάνε καλά.

Βραχυπρόθεσμο σοκ

Απολύοντας ουσιαστικά τις δύο γυναίκες πολιτικούς, ο υπολογισμός του Όρμπαν είναι να περιορίσει τη μακροπρόθεσμη ζημιά προκαλώντας ένα βραχυπρόθεσμο σοκ στο κόμμα του, το οποίο κυριαρχεί στην ουγγρική πολιτική και κοινωνία την τελευταία μιάμιση δεκαετία.

«Ο Όρμπαν δίνει και αφαιρεί μια θέση ακριβώς όπως αυτή», είπε ο Ágnes Vadai, βουλευτής της αντιπολίτευσης και αντιπρόεδρος του κόμματος Δημοκρατική Συμμαχία. «Θυσιάζει οποιονδήποτε για να διατηρήσει την εξουσία του».

Φεμινίστριες, ηγέτες συνδικάτων και βουλευτές της αντιπολίτευσης εναλλάσσονται για να καταγγείλουν την Novák — αλλά λίγοι στην Ουγγαρία πίστευαν ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν την παραίτησή της. Η προοπτική να αποχωρήσει η Νόβακ ήταν τόσο χαμηλή που δεν προέκυψε καθόλου σε συνεντεύξεις κορυφαίων διπλωματών και βουλευτών της αντιπολίτευσης την Παρασκευή.

Για τη Fidesz, όμως, δεν υπήρχε άλλη διέξοδος. Η απόφαση χάριτος που έδωσε η Novák στον κακοποιητή εγκληματία κρίθηκε πολύ επιζήμια για ένα κόμμα του οποίου οι επιθέσεις στην LGBT κοινότητα βασίζονται στις λεγόμενες «οικογενειακές αξίες».

«Ο Όρμπαν δεν θα είχε ενεργήσει τόσο γρήγορα αν οι ψηφοφόροι του Fidesz δεν ήταν τόσο αηδιασμένοι από την προεδρική χάρη, ένα συναίσθημα που ο Όρμπαν προφανώς αντιλήφθηκε από τις εσωτερικές κάλπες», είπε ένας δυτικός διπλωμάτης με έδρα τη Βουδαπέστη.

Μάχη με τη Δύση

Η απαλλαγή από την Novák επιτρέπει επίσης στον Όρμπαν να επικεντρώσει εκ νέου την ενέργειά του στη μεγαλύτερη μάχη του με τη Δύση. Ενώ είναι επί του παρόντος ο μακροβιότερος πολιτικός ηγέτης μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, είναι επίσης πιο απομονωμένος από ποτέ στη Δύση.
Ο Όρμπαν υποστήριξε την γραμμή υπέρ του Κρεμλίνου για την εισβολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία και η κυβέρνησή του επιτέθηκε στον διορισμένο από τον Μπάιντεν πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουγγαρία Ντέιβιντ Πρέσμαν για «παρέμβαση», ενώ χαιρέτισε θερμά την προοπτική επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε επίσης να επιταχύνει την επικύρωση από την Ουγγαρία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αποτελώντας το τελευταίο καταφύγιο μεταξύ των 31 χωρών της στρατιωτικής συμμαχίας. Άλλες χώρες της ΕΕ, εν τω μεταξύ, αμφισβητούν την ικανότητα της Ουγγαρίας να προεδρεύει της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία ξεκινά τον Ιούλιο.

Στο εσωτερικό, ωστόσο, ο πονοκέφαλος μπορεί να απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Ο τρόπος με τον οποίο απορρίφθηκαν οι πιστοί του Όρμπαν είναι αδίστακτος – ακόμη και με τα πρότυπα των πιο κοντινών του.

Ο Péter Magyar, ο πρώην σύζυγος της Varga, δεν μάσησε τα λόγια του.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του από κρατικές εταιρείες το Σάββατο, ο Magyar έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Δεν θέλω να είμαι μέρος ενός συστήματος για ένα λεπτό ακόμη όπου οι πραγματικοί ένοχοι κρύβονται πίσω από τις γυναικείες φούστες … θυσιάζοντας αλόγιστα εκείνους που, σε αντίθεση με αυτές, έχουν δεν εργάστηκαν ποτέ για τα δικά τους υλικά συμφέροντα, αλλά για τα συμφέροντα της χώρας και των συμπατριωτών τους».

Πηγή: Politico

Σχετικά Άρθρα