Ο τυφώνας κατηγορίας 5 ήταν ο ισχυρότερος – Πλέον υπάρχει κάτι ακόμη πιο τρομακτικό (vid)

 Ο τυφώνας κατηγορίας 5 ήταν ο ισχυρότερος – Πλέον υπάρχει κάτι ακόμη πιο τρομακτικό (vid)

Όσο τρομακτικός κι αν φαντάζει ένας τυφώνας Κατηγορίας 5 για όσους απειλούνται από το πέρασμά του, νέα έρευνα δείχνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπερνά σε ένταση μερικούς από τους πιο έντονες κυκλώνες με ανέμους που θα άξιζαν άνετα να ενταχθούν σε μια υποθετική Κατηγορία 6.

Οι πιο έντονοι τυφώνες στον κόσμο γίνονται όλο και πιο έντονοι, καθώς τροφοδοτούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες στον ωκεανό και την ατμόσφαιρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Και, σύμφωνα με τους συγγραφείς της, η Κατηγορία 5 υποτιμά κατά πολύ τους κινδύνους τους.

Οι σημαντικά αυξανόμενες θερμοκρασίες, που τροφοδοτούνται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αυξάνουν την ενέργεια που είναι διαθέσιμη στους πιο έντονους τροπικούς κυκλώνες.

Όλα τα παραπάνω γίνονται πηγή ενέργειας για τους περισσότερους κυκλώνες, αποκτώντας υψηλότερες ταχύτητες ανέμου και μεγαλύτερη ένταση,  υποστηρίζουν οι συγγραφείς, και τα στοιχεία τους δείχνουν ότι αυτό θα συμβαίνει ακόμη πιο συχνά καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια υποθετική κατηγορία 6, με ελάχιστο όριο τα 192 μιλίων/ώρα, για να μελετήσουν τυφώνες που έχουν εμφανιστεί στη σύγχρονη δορυφορική εποχή, δηλαδή από το 1980 περίπου κι έπειτα. Βρήκαν πέντε κυκλώνες και τυφώνες που θα πληρούσαν τα κριτήρια και οι πέντε εμφανίστηκαν εντός της τελευταίας δεκαετίας.

Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι δεν προτείνουν την προσθήκη αυτής της κατηγορίας στην κλίμακα του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων, κάτι που οι ειδικοί λένε ότι θα απαιτούσε μακρά διαδικασία και πολλούς συνιστώσες. Ελπίζουν όμως να «ενημερώσουν ευρύτερες συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο καλύτερης επικοινωνίας του κινδύνου σε έναν κόσμο που θερμαίνεται», είπε ο Kossin στο USA TODAY.N

Τα ευρήματά τους έχουν στόχο να δώσουν έμφαση ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με έναν κυκλώνα Κατηγορίας 5 αυξάνονται καθώς οι καταιγίδες εντείνονται πάνω από το όριο των 157 μίλια/ώρα κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποτίμηση του κινδύνου.

Σχετικά Άρθρα