ΗΠΑ: Προεδρικές εκλογές της παρακμής- Η “χαμένη μνήμη” του Μπάϊντεν και ο “τρελός” (Τραμπ) που καραδοκεί

 ΗΠΑ: Προεδρικές εκλογές της παρακμής- Η “χαμένη μνήμη” του Μπάϊντεν και ο “τρελός” (Τραμπ) που καραδοκεί

Το συμπέρασμα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ ότι δεν θα ασκούσε ποινικές διώξεις κατά του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων, εν μέρει, επειδή η κριτική επιτροπή μπορεί να τον θεωρήσει «καλοπροαίρετο, ηλικιωμένο άνδρα με κακή μνήμη» ενίσχυσε ξανά ένα παλιό σημείο κριτική των Ρεπουμπλικανών ενόψη της προεδρικής εκλογής τον Νοέμβριο. Από την άλλη, όμως, αποκάλυψε την πολιτική ένδεια στις ΗΠΑ, καθώς το πολιτικό σύστημα επιστρέφει στο 2020, και η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την “χαμένη μνήμη” του Μπάϊντεν και την “τρέλα” (μαζί με την μανία για επιστροφή) του Τραμπ, ο οποίος έφτασε να πει πως “θα ενθάρρυνε την Ρωσία να επιτεθεί σε μέλη του ΝΑΤΟ που δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προ την στρατιωτική συμμαχία”!

Τελικά, η σύγκρουση για τις εκλογές οδηγείται σε μία ευτελή αντιπαράθεση μεταξύ των αδυναμιών δύο ηλικιωμένων πολιτικών, ο Μπάϊντεν είναι πιά 80 ετών και ο Τραμπ 77, και η Ευρώπη (και όχι μόνο) δικαίως ανησυχεί για την πορεία που θα πάρουν τα επόμενα χρόνια οι ΗΠΑ, την ώρα που πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου και κρίσεων στην υφήλιο.


Η ειδική έκθεση που έβαλε φωτιά

Το συμπέρασμα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ ότι  δεν θα ασκούσε ποινικές διώξεις  κατά του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων, εν μέρει, επειδή η κριτική επιτροπή μπορεί να τον θεωρήσει «καλοπροαίρετο, ηλικιωμένο άνδρα με κακή μνήμη» άναψε την συζήτηση και εκνεύρισε τον Λευκό Οίκο, με την Καμάλα Χάρις, μάλιστα, να επιτίθεται στον εισαγγελέα για μεροληψία.
«Αυτό είναι πραγματικά ανησυχητικό και φαντάζομαι ότι πολλοί Δημοκρατικοί κοιτάζουν αυτή τη στιγμή και λένε: «Φίλε, πρέπει να πάμε με κάποιον άλλο», δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος της εκστρατείας του Τραμπ Τζέισον Μίλερ στο NewsNation την Πέμπτη.
Ο Μπάιντεν έχει πράγματι κάνει το μερίδιό του σε λεκτικές γκάφες όλα αυτά τα χρόνια, ανακατεύοντας ονόματα, μέρη και ημερομηνίες
Αλλά ο Τραμπ, 77 ετών, είχε συχνά παρόμοια προβλήματα, τα οποία η εκστρατεία Μπάιντεν χρησιμοποίησε για να αντεπιτεθεί. 


Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο προπορευόμενος του GOP στη φετινή προεδρική κούρσα, έχει επιτεθεί στη διανοητική επίγνωση του Μπάιντεν από τότε που συγκρούονταν το 2020. Και ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μετρήσει σχεδόν κάθε λεκτική ολίσθηση του Μπάιντεν έκτοτε, όπως προσπάθησαν να τον ζωγραφίσουν ως ακατάλληλο να ηγηθεί της χώρας.

Η έκθεση του Hur δίνει στους Ρεπουμπλικάνους περισσότερη τροφή, ειδικά σε μια εκλογική χρονιά.

«Αυτό είναι πραγματικά ανησυχητικό και φαντάζομαι ότι πολλοί Δημοκρατικοί κοιτάζουν αυτή τη στιγμή και λένε: «Φίλε, πρέπει να πάμε με κάποιον άλλο», δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος της εκστρατείας του Τραμπ Τζέισον Μίλερ στο NewsNation την Πέμπτη.

Σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης, ο Μπάιντεν επέμεινε: «Η μνήμη μου είναι καλή».

Ο Μπάιντεν έχει πράγματι κάνει το μερίδιό του σε λεκτικές γκάφες όλα αυτά τα χρόνια, ανακατεύοντας ονόματα, μέρη και ημερομηνίες. Ωστόσο, ο 77χρονος Τραμπ είχε συχνά παρόμοια προβλήματα, τα οποία η εκστρατεία Μπάιντεν χρησιμοποίησε για να αντεπιτεθεί . 

Μια ματιά σε μερικά πρόσφατα λάθη ομιλίας που έκαναν ο Μπάιντεν και ο Τραμπ.

Μπάιντεν: «Νομίζω ότι όπως γνωρίζετε αρχικά, ο πρόεδρος του Μεξικού, Ελ Σίσι, δεν ήθελε να ανοίξει την πύλη για ανθρωπιστικό υλικό για να μπει μέσα. Μίλησα μαζί του. Τον έπεισα να ανοίξει την πύλη».

Ο πρόεδρος είπε το βράδυ της Πέμπτης στην ίδια συνέντευξη Τύπου όταν υπερασπίστηκε τη μνήμη του. Ο Μπάιντεν συζητούσε για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και μπέρδεψε το Μεξικό με την Αίγυπτο, της οποίας ο πρόεδρος είναι ο Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι. 

Τραμπ: «Δεν υποστήριξα τον γερουσιαστή Λάνκφορντ. Δεν το έκανα. Έτρεξε και δεν τον υποστήριξα».

Ο Τραμπ έκανε αυτόν τον ισχυρισμό σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη τη Δευτέρα με τον συντηρητικό παρουσιαστή Νταν Μπονγκίνο. Ο γερουσιαστής James Lankford, R-Okla., έχει προκαλέσει την οργή των Ρεπουμπλικανών για τη διαπραγμάτευση μιας συνοριακής συμφωνίας που το κόμμα του, μετά από προτροπή του Τραμπ, απέρριψε γρήγορα . Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, ο Τραμπ εξέδωσε μια δήλωση δίνοντας στον Λάνκφορντ την «Πλήρη και Απόλυτη Υποστήριξή του!».

Μπάιντεν: «Όταν προώθησα όλα αυτά τα προγράμματα, είπα ότι θα γίνω πρόεδρος για όλους είτε ζείτε σε κόκκινη πολιτεία είτε σε πράσινη πολιτεία».

Ο πρόεδρος το είπε αυτό κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Πέμπτη στη Διάσκεψη για τα Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των Δημοκρατικών στο Leesburg της Βιρτζίνια . Σαφώς ήθελε να πει «μπλε» αντί για «πράσινο».

Τραμπ: «Η Νίκι Χέιλι ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια. Της προσφέραμε 10.000 ανθρώπους, στρατιώτες, Εθνοφύλακες, ό,τι θέλουν. Το απέρριψαν. Δεν θέλουν να μιλήσουν για αυτό».

Ο Τραμπ έκανε αυτόν τον ισχυρισμό σε μια προεκλογική εκδήλωση στις 19 Ιανουαρίου στο Νιου Χάμσαϊρ . Συζητούσε για την ασφάλεια στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021, την ημέρα που ένας όχλος υποστηρικτών του εισέβαλε στο κτίριο. Ο Τραμπ φάνηκε να μπερδεύει τη Χέιλι, την ανταγωνιστή του στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, με την πρώην Πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι, την οποία κατηγόρησε επανειλημμένα -και ψευδώς- ότι δεν διασφάλισε επαρκώς το Καπιτώλιο. 

Μπάιντεν: «Αμέσως μετά την εκλογή μου, πήγα σε μια συνάντηση της G7 στη νότια Αγγλία. Και κάθισα και είπα, “Η Αμερική επέστρεψε!” και ο Μιτεράν από τη Γερμανία —εννοώ τη Γαλλία— με κοίταξε και μου είπε, «Πόσο καιρό θα επιστρέψεις;»».

Ο πρόεδρος είπε αυτή την Κυριακή κατά τη διάρκεια εκστρατείας στο Λας Βέγκας. Ο Εμμανουέλ Μακρόν ήταν πρόεδρος της Γαλλίας αμέσως μετά την εκλογή του Μπάιντεν το 2020. Ο Φρανσουά Μιτεράν ηγήθηκε της Γαλλίας από το 1981-95. Πέθανε το 1996. Τρεις ημέρες αφότου το είπε αυτό, ο Μπάιντεν έκανε ένα παρόμοιο λάθος κατά τη διάρκεια δύο ξεχωριστών εκδηλώσεων προεκλογικής εκστρατείας στη Νέα Υόρκη, όταν μπέρδεψε τα ονόματα των πρώην Γερμανών καγκελαρίων Άνγκελα Μέρκελ και Χέλμουτ Κολ.

Τραμπ: «Το κάναμε με τον Ομπάμα. Κερδίσαμε εκλογές που όλοι έλεγαν ότι δεν μπορούσε να κερδηθεί».

Ο πρώην πρόεδρος φάνηκε να μπέρδεψε τα ονόματα του Ομπάμα και του Μπάιντεν σε μια ομιλία του στην Ουάσιγκτον τον Σεπτέμβριο. Είναι κάτι που ο Τραμπ έχει κάνει δημόσια τουλάχιστον οκτώ φορές, συμπεριλαμβανομένου του περασμένου μήνα σε συνέντευξή του στο Fox News. Έχει ισχυριστεί ότι το κάνει σκόπιμα και σαρκαστικά . Ο Τραμπ δεν έχει νικήσει ούτε τον Μπάιντεν σε εκλογές, αν και ψευδώς ισχυρίζεται ότι έχασε λόγω εκτεταμένης νοθείας.

Στην ίδια ομιλία του Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η γνωστική παρακμή του Μπάιντεν θα οδηγούσε τις ΗΠΑ στον «Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Μπάιντεν: «Απλώς για να φτάσουν εδώ, η Liberty και η Bell έπρεπε να νικήσουν κάποιες δύσκολες πιθανότητες και τον ανταγωνισμό. Έπρεπε να δουλέψουν σκληρά, να δείξουν υπομονή και να είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν πάνω από 1.000 μίλια. Θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι ακόμα πιο δύσκολο από το να αποκτήσετε ένα εισιτήριο για την περιοδεία της Αναγέννησης ή την περιοδεία της Britney. Είναι πεσμένη, έχει κάπως ζέστη στη Βραζιλία αυτή τη στιγμή».

Ο Μπάιντεν είπε αυτό το αστείο πέρυσι κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής χάρης από τον πρόεδρο στις γαλοπούλες πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών. Η Liberty και η Bell ήταν οι τυχερές γαλοπούλες. Ο πρόεδρος φάνηκε να μπέρδεψε την Britney Spears και την Taylor Swift. Ο Spears δεν έχει κάνει περιοδεία από το 2018. Η Swift έκανε περιοδεία στη Βραζιλία εκείνη την εποχή.

Τραμπ: «Υπάρχει ένας άντρας, ο Βίκτορ Όρμπαν. Άκουσε κανείς ποτέ γι’ αυτόν; Είναι πιθανώς ένας από τους ισχυρότερους ηγέτες στον κόσμο. Είναι ο ηγέτης της Τουρκίας».

Ο Όρμπαν είναι πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και όχι της Τουρκίας. Ο Τραμπ έκανε αυτό το λάθος κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής ομιλίας του Οκτωβρίου τον Οκτώβριο. Λιγότερο από μια εβδομάδα αργότερα, σε μια συγκέντρωση στην Αϊόβα, ο Τραμπ είπε: «Η Ουγγαρία βρίσκεται μπροστά τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία». Η Ουγγαρία δεν μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία.

Σχετικά Άρθρα