Σκρέκας: “Στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ενιαία βιομηχανική πολιτική”

 Σκρέκας: “Στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ενιαία βιομηχανική πολιτική”

Στην ανάγκη υιοθέτησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση μίας συνεκτικής βιομηχανικής στρατηγικής με στόχο την εξασφάλιση της αυτονομίας, την προώθηση της «πράσινης» και ψηφιακής μετάβασης σε συνάρτηση με τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις και τις αδιαπραγμάτευτες ευρωπαϊκές αξίες εστίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ένωσης. Ο κ. Υπουργός σημείωσε πως για την πολιτική στρατηγική αυτονομία, έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες, ωστόσο, κρίνεται απαραίτητη μία ολιστική αξιολόγηση αυτών των πρακτικών, η οποία θα λειτουργήσει ως «πυξίδα» για το μέλλον.

Με δεδομένες τις διαφορές, σε επίπεδο οικονομικών δομών και παραγωγικών ικανοτήτων μεταξύ των κρατών – μελών, ο κ. Σκρέκας ανέπτυξε τις θέσεις της Ελλάδας για τα κριτήρια που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην αξιολόγηση πολιτικών που ήδη έχουν ληφθεί.

Το κόστος προσαρμογής, όπως τόνισε, πρέπει να αναφέρεται στο σύνολο της Ένωσης και όχι ανά χώρα, με παράλληλη εκτίμηση των συνεπειών και των επιπτώσεων για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και για τις περιφέρειες που έχουν παρουσιάσει καθυστέρηση.

«Στόχος είναι να περιορισθούν οι κίνδυνοι κατακερματισμού της εσωτερικής αγοράς των κρατών – μελών που απορρέουν από τις κρατικές ενισχύσεις και την ενθάρρυνση των προστατευτικών πολιτικών», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στη συνεκτική βιομηχανική στρατηγική η οποία «μπορεί να εξασφαλισθεί με δύο τρόπους. Πρώτον, με την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας σε ό,τι αφορά στις κρίσιμες πρώτες ύλες (critical raw materials).

Δεύτερον, με κεντρική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για όλες τις χώρες με γνώμονα τις ίσες αναπτυξιακές ευκαιρίες –ακόμη και για κράτη – μέλη με μικρότερο δημοσιονομικό χώρο– την άμβλυνση των ανισοτήτων και την αποφυγή κατακερματισμού της ενιαίας αγοράς.

Σχετικά Άρθρα