Γάζα: Οι άνθρωποι πεινάνε και πλέον τρώνε ζωοτροφές

 Γάζα: Οι άνθρωποι πεινάνε και πλέον τρώνε  ζωοτροφές

Οι οικογένειες που ζουν στο απομονωμένο βόρειο τμήμα της Γάζας μένουν νηστικές για μέρες, καθώς οι Ισραηλινοί συχνά αρνούνται να δώσουν άδεια διέλευσης στις αυτοκινητοπομπές μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ορισμένοι κάτοικοι αναγκάζονται να αλέσουν ζωοτροφές για να επιβιώσουν, αλλά ακόμη και τα αποθέματα αυτών των σιτηρών λιγοστεύουν πλέον. Πολλοί σκάβουν στο έδαφος για να βρουν σωλήνες νερού για πλύσιμο και για πόση.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι ο υποσιτισμός μεταξύ των μικρών παιδιών στο βορρά έχει αυξηθεί κατακόρυφα και είναι πλέον πάνω από το κρίσιμο όριο του 15%. Η υπηρεσία συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, η Ocha, αναφέρει ότι περισσότερες από τις μισές αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας δεν είχαν πρόσβαση τον περασμένο μήνα και ότι υπάρχει αυξανόμενη παρέμβαση από τις ισραηλινές δυνάμεις στον τρόπο και τον τόπο παράδοσης της βοήθειας.

Σύμφωνα με την Ocha 300.000 άνθρωποι που εκτιμάται ότι ζουν στις βόρειες περιοχές είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένοι από τη βοήθεια και αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο λιμού. Εκπρόσωπος της Cogat, της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας που έχει αναλάβει τον συντονισμό της πρόσβασης σε βοήθεια στη Γάζα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «δεν υπάρχει πείνα στη Γάζα. Τελεία και παύλα». Ο οργανισμός έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν περιορίζει την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλεται στη Γάζα.

Το BBC μίλησε με τρία άτομα που ζουν στη Γάζα και την Μπέιτ Λάχια. Ένας από αυτούς, ο Μαχμούντ Σαλάμπι δήλωσε ότι οι άνθρωποι αλέθουν τους σπόρους που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές σε αλεύρι, αλλά ότι ακόμη και αυτό έχει πλέον εξαντληθεί.

«Ο κόσμος δεν το βρίσκει στην αγορά», είπε. «Δεν είναι διαθέσιμο σήμερα στα βόρεια της Γάζας και στην πόλη της Γάζας», δήλωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι τελειώνουν και τα αποθέματα κονσερβοποιημένων τροφίμων.

«Αυτό που είχαμε ήταν στην πραγματικότητα από τις έξι ή επτά ημέρες εκεχειρίας [τον Νοέμβριο], και όποια βοήθεια έφτασε στο βόρειο τμήμα της Γάζας έχει καταναλωθεί μέχρι τώρα. Αυτό που τρώνε οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή είναι βασικά ρύζι και μόνο ρύζι» είπε.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ δήλωσε στο BBC αυτή την εβδομάδα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σταμάτησαν τις τέσσερις από τις πέντε αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας που είχαν σταλεί προς το βορρά, που σημαίνει ότι υπήρξε ένα κενό δύο εβδομάδων μεταξύ των παραδόσεων στην πόλη της Γάζας.

Σχετικά Άρθρα