Φάμελλος στο libre: Συνέδριο νέας εποχής στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- Οφείλει να αλλάξει και το κόμμα

 Φάμελλος στο libre: Συνέδριο νέας εποχής στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- Οφείλει να αλλάξει και το κόμμα

«Από όσο γνωρίζω η εκδήλωση αυτή δεν είναι στον πολιτικό προγραμματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Υποθέτω ότι αποτελεί προσωπική επιλογή των ομιλητών», δηλώνει σκωπτικά ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σχολιάζοντας την εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί την επόμενη εβδομάδα για την κεντροαριστερά, όπου θα συμμετάσχει και το στέλεχος του κόμματος Διονύσης Τεμπονέρας.

Ο κ.Φάμελλος, μιλά για το αγροτικό, την ακρίβεια αλλά και όσα αφορούν τα «μη κρατικά» Πανεπιστήμια. Όσο για το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «δεν αρκεί η αλλαγή προέδρου, οφείλει να αλλάξει και το κόμμα αλλά και η πρότασή του προς την κοινωνία».

Συνέντευξη

-Κύριε Φάμελλε χαρακτηρίσατε «κοροϊδία» τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τη στήριξη των αγροτών. Ωστόσο τι άλλο θα μπορούσε να κάνει τη δεδομένη στιγμή;

Τα μέτρα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης για τους αγρότες είναι σίγουρα ανεπαρκή αλλά και υποκριτικά. Το μέτρο της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν συνοδεύεται από υπερμειωμένο ΦΠΑ και από μόνο του δεν μπορεί να καλύψει την υπέρογκη αύξηση του κόστους παραγωγής, ούτε συγκρίνεται με τα προκλητικά δισεκατομμύρια κερδών των διυλιστηρίων.

Η έκπτωση 10% στη ΔΕΗ και μάλιστα για κάποιους μήνες είναι κοροϊδία γιατί από τη μία εξαιρεί τους κτηνοτρόφους, τα θερμοκήπια και γενικά τους αγρότες που έχουν παραγωγή για δώδεκα μήνες και από την άλλη είναι πολύ μικρή και σίγουρα δεν μειώνει το κόστος παραγωγής. Και είναι κοροϊδία και γιατί τα τελευταία χρόνια σωρεύτηκαν, για να μην πω κλάπηκαν από την αγορά, υπερκέρδη, δηλαδή άδικα κέρδη, στο ρεύμα που  έφτασαν τα 3,5 δισεκατομμύρια €.

  • Από την άλλη ο πρωθυπουργός μίλησε για νέο ηλεκτρικό χώρο (δίκτυο) για τους αγρότες, τη στιγμή που ο κ.Σκρέκας, ως Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Αύγουστο του 2022, υπέγραψε μία Υπουργική Απόφαση με την οποία μοίρασε με ρουσφέτι τον ηλεκτρικό χώρο στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Σήμερα που μιλάμε δεν έχει κανένας πρόσβαση στο δίκτυο, ούτε και ο αγροτικός κόσμος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει καταθέσει εγκαίρως δέσμη οκτώ προτάσεων και καλούμε την κυβέρνηση να τις υιοθετήσει: επιστροφή και μηδενισμό του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και υπερμειωμένος ΦΠΑ, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα με δημόσιο έλεγχο της αγοράς ενέργειας και «κόφτη» στα κέρδη, επιδότηση των αγροτικών εφοδίων, πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εμπορίας εφοδίων πχ λιπάσματα, αποζημιώσεις στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο από τον ΕΛΓΑ, ορθή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, προώθηση αντιπλημμυρικών και αρδευτικών έργων (ιδιαίτερα στη Θεσσαλία), επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ και τέλος ρύθμιση των χρεών των αγροτών για να μην χαθεί αγροτική γη.

Η μείωση του κόστους παραγωγής θα δώσει και φτηνά προϊόντα στους καταναλωτές και άρα θα έχει διπλό κοινωνικό όφελος. Απέναντι σε αυτές τις προτάσεις ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με ημίμετρα στους αγρότες, ενώ από την άλλη βάζει πλάτη στα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων!

-Καθώς οι ίδιοι οι αγρότες συνδέουν το θέμα των τιμών που πωλούν τα προϊόντα τους με την ακρίβεια στα Super Market τι μπορεί να γίνει επί της ουσίας για να δούμε από που προέρχεται η αισχροκέρδεια και ποιοι επωφελούνται;

Οι αγρότες επισημαίνουν το ίδιο πρόβλημα που «εξοντώνει» και τους καταναλωτές: χαμηλές τιμές στο χωράφι και υψηλές στο ράφι. Δηλαδή στον πληθωρισμό της ενέργειας και των ζωοτροφών ή λιπασμάτων, δηλαδή του κόστους παραγωγής, προστίθεται και η αισχροκέρδεια κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει τη συγκρότηση παρατηρητηρίου τιμών για βασικά προϊόντα και καταγραφής και ελέγχου αποθεμάτων αγροτικών προϊόντων. Αυτό θα επιτρέψει αφενός τον έλεγχο (και την επιβολή πλαφόν) στο περιθώριο κέρδους, και αφετέρου παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους όχι μόνο στην παραγωγή αλλά και κατά τη μεταφορά τους. Παράλληλα προωθεί και την λειτουργία δημοπρατηρίων (φυσικών και ψηφιακών) που μπορούν να περιορίσουν τους μεσάζοντες και να δώσουν διαφάνεια στην αγορά. Πέρα από όλα αυτά δεν υποτιμώ και την ανάγκη ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των αγροτών με ενίσχυση των αγροτικών συνεταιρισμών. 

Η μείωση του κόστους παραγωγής θα δώσει και φτηνά προϊόντα στους καταναλωτές και άρα θα έχει διπλό κοινωνικό όφελος

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει τη βούληση, ούτε και την επάρκεια να προχωρήσει σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Βάζει πλάτες στην αισχροκέρδεια και την επιδοτεί με τα επιδόματα που είναι προφανώς «ασπιρίνες» για τον καταναλωτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τη μεριά του για όλα τα παραπάνω έχει έτοιμες προτάσεις που φτάνουν και σε νομοθετικές πρωτοβουλίες.

-Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι στα «μη κρατικά» Πανεπιστήμια; Θα ήθελα να σχολιάσετε επίσης δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση μελετά την κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτα από όλα είναι υπέρ των δημοσίων πανεπιστημίων για να έχουμε δυνατή παιδεία και έρευνα στη χώρα μας και να μην εξαρτάται η πρόσβαση στη γνώση από τα χρήματα που έχει η οικογένειά σου. Αυτό προβλέπει ρητά και το Σύνταγμά μας. Άρα η κυβέρνηση σχεδιάζει την παραβίαση του Συντάγματος και την νομοθέτηση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, άρα την εισαγωγή φραγμών στην πρόσβαση στη γνώση και διακρίσεων, δηλαδή αδικιών.

Τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας, παρά τη συστηματική απαξίωσή τους, από τη ΝΔ, την υποχρηματοδότηση έως και 60% και την υποστελέχωση, παραμένουν ποιοτικά. Αλλά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, μειώθηκαν κατά 38.000 οι θέσεις φοιτητών στα ΑΕΙ ενώ καταργήθηκαν νέες σχολές, όπως η Νομική Πάτρας. Έτσι η κυβέρνηση αύξησε τη ζήτηση για κολλέγια ή πανεπιστήμια του εξωτερικού και τώρα υποκριτικά επικαλείται τα αποτελέσματα της δικής της πολιτικής για να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ, με την ίδρυση ιδιωτικών.

  • Σήμερα απαιτείται ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων, με χρηματοδότηση και στελέχωση, που θα δώσει διευκόλυνση της πρόσβασης στην ανώτατη παιδεία των νέων, με αξιοκρατία χωρίς οικονομικούς ή κοινωνικούς αποκλεισμούς, αλλά και δυνατή έρευνα, κάτι  που χρειάζεται η πατρίδα μας.

Από την άλλη πιθανά σχέδια κατάργησης των πανελλαδικών με πολλαπλές εξετάσεις σε όλα τα χρόνια του Λυκείου και χρήση της τράπεζας θεμάτων νομίζω ότι θα εντατικοποιήσει την προετοιμασία των μαθητών, θα οδηγήσει σε ακριβά φροντιστήρια, θα αυξήσει τη πίεση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς και θα απαξιώσει τη γνώση, εφόσον τα σχολεία θα μετατραπούν σε πεδίο εξετάσεων. Σε άλλη κατεύθυνση πρέπει να  ερευνηθεί η λύση ώστε να ξεφύγουμε από τα εξεταστικά κέντρα και να έχουμε σχολεία κύτταρα ολόπλευρης παιδείας και στήριξης ελεύθερων και ισχυρών προσωπικοτήτων και ενεργών πολιτών.

-Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα είναι μια …νέα αρχή για το κόμμα; Και προς ποια κατεύθυνση;

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην Αθήνα, στις 13 Νοεμβρίου, 2023

Το Συνέδριο οφείλει να αποτελέσει την αφετηρία για τη νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Με στόχο μια ειλικρινή, ζωντανή και δημοκρατική σχέση με την κοινωνία. Και μία νέα πλατιά κοινωνική συμμαχία για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οφείλει να αλλάξει για να στηρίξει την κοινωνία και τη χώρα μας. Ώστε κάθε άνθρωπος στην Ελλάδα να έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες για να προοδεύσει. Κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν αρκεί η αλλαγή προέδρου, οφείλει να αλλάξει και το κόμμα αλλά και η πρότασή του προς την κοινωνία. Να είναι ένα κόμμα που δεν θα ασκεί μόνο ισχυρή αντιπολίτευση αλλά θα έχει και μεταρρυθμιστική πρόταση εξουσίας.

Η κατεύθυνσή του οφείλει να είναι ευρωπαϊκή, αριστερή, οικολογική και πρώτιστα δημοκρατική, γιατί σήμερα στην Ελλάδα πλήττεται το κράτος δικαίου και η δημοκρατία, όπως δυστυχώς επιβεβαίωσε και το Ευρωκοινοβούλιο.

-Ποιο είναι το σχόλιό σας για την κοινή εκδήλωση Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη; Θεωρείτε ότι η παρουσία του κ. Τεμπονέρα εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ;

Από όσο γνωρίζω η εκδήλωση αυτή δεν είναι στον πολιτικό προγραμματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Υποθέτω ότι αποτελεί προσωπική επιλογή των ομιλητών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αυτή την περίοδο έχει ξεκάθαρο πολιτικό σχέδιο και το υλοποιεί. Βρίσκεται στην κορύφωση του προσυνεδριακού διαλόγου με πολιτικές εκδηλώσεις των στελεχών του σε όλη την Ελλάδα.

Και με απόφαση των οργάνων του, με συντριπτική πλειοψηφία, έχει διαμορφώσει και έχει καταθέσει δημόσια το κείμενο θέσεων για το συνέδριο. Όπου αναλύεται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι σήμερα το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που μπορεί να πετύχει όχι μόνο την ανατροπή του κυρίου Μητσοτάκη αλλά και την προοδευτική προοπτική και διακυβέρνηση. 

Σχετικά Άρθρα