Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Σύγκρουση για την …”μνήμη του Μπάϊντεν”- Οργισμένη αντίδραση του προέδρου- Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα βάζει φωτιά στην κόντρα με τον Τραμπ

 Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Σύγκρουση για την …”μνήμη του Μπάϊντεν”- Οργισμένη αντίδραση του προέδρου- Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα βάζει φωτιά στην κόντρα με τον Τραμπ

Είναι ή όχι αδύναμη η μνήμη του προέδρου Μπάιντεν; «Είναι σημαντικά περιορισμένη, δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε ήταν αντιπρόεδρος ή πότε πέθανε ο γιός του» ανάφερε στην έκθεσή του ο ειδικός σύμβουλος που είχε οριστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει την υπόθεση με τους απόρρητους φακέλους που είχε κρατήσει ο Τζο Μπάιντεν αφότου έφυγε από την αντιπροεδρία. «Η μνήμη μου είναι μια χαρά, πώς στο διάολο τολμά να δημιουργήσει τέτοιο θέμα;» ήταν η οργισμένη αντίδραση του προέδρου Μπάιντεν σε χτεσινοβραδινή, έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Το ότι το θέμα πήρε διαστάσεις λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου επιταχύνει την σύγκρουση ακόμα και στο “ηλικιακό ζήτημα” μεταξύ του 77χρονου Ντόναλντ Τραμπ και του 80χρονου Τζι Μπάϊντεν.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε σθεναρά κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεων την Πέμπτη κατά των ισχυρισμών που έκανε ένας ειδικός σύμβουλος σχετικά με την πνευματική του οξύτητα και τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων.

Γιατί έχει σημασία: Οι αιφνιδιαστικές δηλώσεις του Μπάιντεν ήρθαν ώρες αφότου δημοσιεύτηκε μια έκθεση που έλεγε ότι δεν θα ασκήσει κατηγορίες για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον πρόεδρο.

  • «Ήμουν πρόεδρος και έβαλα αυτή τη χώρα ξανά στα πόδια της, δεν χρειάζομαι τη σύστασή του», είπε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ.
  • «Καλά εννοώ και είμαι ηλικιωμένος και ξέρω τι διάολο κάνω», είπε ο Μπάιντεν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.
  • Οι Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Τραμπ, άρπαξαν την ευκαιρία με την έκθεση και υποστήριξαν ότι είναι παράδειγμα του συστήματος δικαιοσύνης «δύο επιπέδων», όπως γράφει το axios.com.

 Ο Χουρ περιέγραψε τον Μπάιντεν ως έναν «ηλικιωμένο άνδρα με κακή μνήμη».

  • «Η μνήμη μου είναι καλή», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.
  • Η έκθεση ανέφερε ότι ο Μπάιντεν «διατήρησε εσκεμμένα και αποκάλυψε απόρρητο υλικό μετά την αντιπροεδρία του, όταν ήταν ιδιώτης».

Ο Μπάιντεν είπε ότι ανέλαβε την ευθύνη γιατί «δεν είχε δει ακριβώς» τι έκανε το προσωπικό του όταν χειριζόταν τα απόρρητα έγγραφα.

  • «Τα πράγματα που εμφανίστηκαν στο γκαράζ μου, τα πράγματα που βγήκαν από το σπίτι μου, τα πράγματα που μετακινήθηκαν, δεν μετακινήθηκαν από εμένα, αλλά το προσωπικό μου».

Ο πρόεδρος έγινε επίσης συναισθηματικός όταν συζητούσε μια γραμμή στην έκθεση του Hur που έλεγε ότι ο Μπάιντεν δεν θυμόταν πότε πέθανε ο γιος του Μπο.

  • “Υπάρχει ακόμη αναφορά ότι δεν θυμάμαι πότε πέθανε ο γιος μου. Πώς στο διάολο τολμούσε να το σηκώσει αυτό;”
  • «Ειλικρινά όταν μου έκαναν την ερώτηση σκέφτηκα ότι δεν ήταν κάτι που τους αφορά”.

Το θέμα πήρε ξανά διαστάσεις όταν πρόσφατα ο Μπάιντεν μπέρδεψε τους προέδρους του Μεξικού και της Αιγύπτου καθώς απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας , που συνορεύει με την Αίγυπτο.

  • “Νομίζω ότι όπως γνωρίζετε αρχικά, ο πρόεδρος του Μεξικού, Σίσι, δεν ήθελε να ανοίξει την πύλη για να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικού υλικού. Μίλησα μαζί του. Τον έπεισα να ανοίξει την πύλη”, είπε ο Μπάιντεν. Όμως:
  • Ο Andrés Manuel López Obrador είναι πρόεδρος του Μεξικού.
  • Ο Abdel Fattah El-Sisi είναι πρόεδρος της Αιγύπτου.

Σχετικά Άρθρα