Παρασκήνιο:Πώς αποφεύχθηκε το “μπουρλότο” μετά τη δήλωση Βορίδη-Πότε θα γίνει τελικά η συνάντηση Μητσοτάκη αγροτών

 Παρασκήνιο:Πώς αποφεύχθηκε το “μπουρλότο” μετά τη δήλωση Βορίδη-Πότε θα γίνει τελικά η συνάντηση Μητσοτάκη αγροτών

Συνάντηση στη Σίνδο, ώστε να οριστεί η επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό, έχουν οι αγρότες στον απόηχο της αναταραχής μετά τη δήλωση Βορίδη που προκάλεσε και δυσαρέσκεια στο Μαξίμου. Όπως όλα δείχνουν το ραντεβού θα γίνει ή Δευτέρα απόγευμα ή Τρίτη πρωί με την οριστική ημερομηνία να ανακοινώνεται εντός της ημέρας. Πέρα από τη σύγχυση και τα αντιφατικά μηνύματα που παρολίγο να βάλουν “φωτιά” στα μπλόκα δυο είναι τα βασικά ζητήματα για την κυβέρνηση.

  • Ζητά καταρχάς από τους εκπροσώπους των αγροτών η αντιπροσωπεία να είναι σχετικά ολιγομελής έως οκτώ άτομα, και κυρίως να υπάρχει πολιτική εκπροσώπηση από όλα τα κόμματα. Αυτό που επιδιώκει το κυβερνητικό επιτελείο είναι στην αντιπροσωπεία που θα προσέλθει στον διάλογο με τον Κ. Μητσοτάκη να παρευρίσκεται και εκπρόσωπος του ΚΚΕ, προκειμένου όσα συμφωνηθούν να δεσμεύουν τους πάντες.
  • Το δεύτερο και πιο ουσιαστικό είναι το τι θα δώσει ο πρωθυπουργός στους αγρότες. Οι παραγωγοί έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα προσέλθουν για το θεαθήναι ενώ έχουν ήδη αποστείλει επιστολή προς το Μέγαρο Μαξίμου στην οποία παραθέτουν συγκεκριμένα αιτήματα τόσο για το σύνολο του αγροτικού κόσμου όσο και ειδικότερα για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Οι αγρότες εκτιμούν πως η σύσταση της επιτροπής δεν θα πρέπει να έχει λιγότερο από 20 άτομα, για να υπάρχει εκπροσώπηση από όλες τις επιτροπές και τους διαφορετικούς κλάδους της γεωργίας (αλιείς, μελισοκόμοι κ.α) που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Από την πλευρά των αγροτών της Θεσσαλίας, διαμηνύεται πως θα ζητήσουν και μια ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν το υπόμνημα που έχουν στείλει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτά τα αιτήματα που έθεσαν οι αγρότες στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό. Αλλά θα προσφέρει μικρές βελτιώσεις όσον αφορά στο αγροτικό πετρέλαιο και το ρεύμα.

Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα πακέτο για τα δύο βασικά αιτήματα που αφορούν στο αγροτικό πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες ζητούν:

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • Πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα

Από την κυβέρνηση επικαλούνται ότι το πρώτο δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο φοροδιαφυγής. Βέβαια, θεσμοθέτηση αφορολόγητου στο αγροτικό πετρέλαιο σημαίνει ότι οι αγρότες δεν θα περιμένουν από την εκάστοτε κυβέρνηση την επιστροφή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και δημοσιονομικά και ως πολιτικό αβαντάζ.

Η κυβέρνηση εξετάζει όμως το ενδεχόμενο είτε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024, που έχει ήδη εξαγγελθεί, να μην δοθεί στο τέλος της περιόδου, αλλά νωρίτερα. Καθώς και το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσοστό του ΕΦΚ που θα επιστραφεί.

Εξετάζονται επίσης “διευκολύνσεις” όσον αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, ειδικά για τους αγρότες της πλημμυροπαθούς Θεσσαλίας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ανακοινωθεί πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

Διαφαίνεται όμως η δυνατότητα κάποιας μορφής περαιτέρω μείωσης στην κιλοβατώρα καθώς ούτως ή άλλως η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας αποκλιμακώνεται στα 12 από 18 λεπτά την κιλοβατώρα.

Η δήλωση Βορίδη παρολίγο να ανάψει νέες φωτιές

Όσον αφορά την αναταραχή με τον χρόνο της συνάντησης κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να δώσει νέες διευκρινίσεις μετά τις απογευματινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη ότι «δεν θα γίνει τη Δευτέρα».

Μιλώντας στο One Channel ο Παύλος Μαρινάκης διευκρίνισε: «Αυτό το οποίο είπαμε ότι θα γίνει τη Δευτέρα ή Τρίτη γιατί ο πρωθυπουργός γυρίζει Δευτέρα μεσημέρι από ταξίδι στο εξωτερικό. Άρα ή Δευτέρα απόγευμα ή Τρίτη μέχρι το μεσημέρι. Ο κ. Βορίδης είναι υπουργός επικρατείας άρα έχει και αυτός οριζόντιες αρμοδιότητες, έχει διατελέσει υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, προσπαθούμε όλοι να βοηθήσουμε σε μια κατάσταση εκτόνωσης με κάποια πολλά δίκαια αιτήματα των αγροτών. Ο κ. Αυγενάκης δίνει πολύ μεγάλη μάχη στο συγκεκριμένο τομέα με μετρήσιμα αποτελέσματα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν «κόκκινα πανιά» και όσοι πιστεύουν σε κόκκινα πανιά δεν βρίσκουν ποτέ λύσεις. Δύο πράγματα: Ανοιχτοί δρόμοι, σημαίνει ανοιχτός διάλογος. Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την παρακώλυση των συγκοινωνιών και την παρεμπόδιση στη διέλευση των πολιτών. Θεωρούμε ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ό,τι προβλέπεται από το νόμο εφαρμόζεται. Τελεία και παύλα. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Η αστυνομία κάνει τη δουλειά της. Υπάρχουν ενδεχομένως κάποιες περιπτώσεις κάποιων διαμαρτυριών. Εμάς μας ενδιαφέρει η κατάσταση να μην ξεφύγει και δεν θα ξεφύγει. Είμαστε σε μια καλή διαδικασία διαλόγου, Αναμένουμε από τους αγρότες, τους εκπροσώπους τους, δηλαδή, ποιοι είναι αυτοί που θα έρθουν και ποιους εκπροσωπούν. Να ξέρουμε δηλαδή με ποιους θα συνομιλήσει ο πρωθυπουργός».

Νωρίτερα, ο Μ. Βορίδης είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ: «Δεν θα γίνει τη Δευτέρα. Θα δούμε, θα γίνει αλλά δεν θα γίνει τη Δευτέρα», σημειώνοντας ότι πρέπει να προσδιοριστεί η σύνθεση της αντιπροσωπείας και «να ωριμάσουν αυτά που σκεφτόμαστε για τους αγρότες».

Οι αγρότες, το μεσημέρι της Παρασκευής θα προχωρήσουν στο κλείσιμο των συνόρων Φλώρινας – Βόρειας Μακεδονίας για 4 ώρες, με αποκλεισμό κυρίως των διερχομένων φορτηγών.

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες εντείνουν τη δυναμική των κινητοποιήσεών τους μετά την πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας την Τρίτη (06/02), προχωρώντας σε αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων, ενώ παράλληλα κάλεσαν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σε συνάντηση προκειμένου να λάβει τα μέτρα που ζητούν για την ενίσχυσή τους.

«Κύριε Πρωθυπουργέ την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια-Λάρισας Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας στην οποία συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν τα αιτήματα που έχουμε προς την Κυβέρνηση» γράφουν στην επιστολή και παραθέτουν αναλυτικά όσα αιτούνται.

Οι αγρότες ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
  • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

Παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία

«Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους» αναφέρουν οι αγρότες σχετικά με τις καταστροφές της Θεσσαλίας και συνεχίζουν:

«Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.

Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 Euro στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.

Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).

Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.

Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας.

Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης».

Σχετικά Άρθρα