Νετανιάχου: Διέταξε σχέδιο εκκένωσης για τη Ράφα- Φόβοι για λουτρό αίματος -Αντίδραση ΗΠΑ

 Νετανιάχου: Διέταξε σχέδιο εκκένωσης για τη Ράφα- Φόβοι για λουτρό αίματος -Αντίδραση ΗΠΑ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι διέταξε τον στρατό να αναπτύξει ένα διπλό σχέδιο για την εκκένωση της πόλης Ράφα – την τελευταία περιοχή όπου έχουν βρει καταφύγιο οι κάτοικοι της Γάζας – και για την εξουδετέρωση των ταγμάτων της Χαμάς που έχουν απομείνει. «Είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο πολεμικός στόχος της εξάλειψης της Χαμάς και να παραμείνουν τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα», ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο του σε ανακοίνωσή του.

«Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι μια μαζική επιχείρηση στη Ράφα απαιτεί την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από τις ζώνες μάχης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στις IDF και το αμυντικό κατεστημένο να φέρουν στο υπουργικό συμβούλιο ένα διπλό σχέδιο τόσο για την εκκένωση του πληθυσμού όσο και για τη διάλυση των ταγμάτων (σ.σ. της Χαμάς)».

Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα – “Θα ήταν καταστροφικό”

Παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και ανώτερων αξιωματούχων του ΟΗΕ ότι μια επίθεση στη Ράφα -όπου περίπου 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο σε άθλιες συνθήκες- θα οδηγούσε σε «λουτρό αίματος», το Ισραήλ εμφανίστηκε αποφασισμένο να προχωρήσει σε επίθεση.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι μια χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα «δεν είναι κάτι που θα υποστηρίζαμε».

Τα σχόλια σηματοδότησαν την εντεινόμενη τριβή της κυβέρνησης των ΗΠΑ με τον Νετανιάχου, ο οποίος προώθησε ένα μήνυμα «ολοκληρωτικής νίκης» στον πόλεμο αυτή την εβδομάδα, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, βρισκόταν στο Ισραήλ για να πιέσει για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Οποιαδήποτε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα αυτή τη στιγμή, κάτω από αυτές τις συνθήκες, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο -πιθανώς περισσότερο από ενάμισι εκατομμύριο- Παλαιστίνιους που αναζητούν καταφύγιο στη Ράφα χωρίς να λαμβάνεται δεόντως υπόψη η ασφάλειά τους, θα ήταν καταστροφή και δεν θα την υποστηρίξουμε» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Σχετικά Άρθρα