Βουλή: Μαλλιά κουβάρια με αφορμή το ευρωπαϊκό ψήφισμα για το κράτος δικαίου

 Βουλή: Μαλλιά κουβάρια με αφορμή το ευρωπαϊκό ψήφισμα  για το κράτος δικαίου

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης νωρίτερα στη Βουλή. Τα αίματα άναψαν μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου για την κυβερνοασφάλεια.

Το κλίμα πυροδοτήθηκε, όταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγορώντας τον ότι οι ευρωβουλευτές του υπέγραψαν ένα ψήφισμα το οποίο αναφέρεται σε μειονότητες, σημειώνοντας ότι για το κόμμα του «μόνο μία υπάρχει και αυτή είναι η μειονότητα της Θράκης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, αντέτεινε ότι η Ελληνική Λύση προσπαθεί να συγκαλύψει την άρνησή της να υπερψηφίσει ένα ψήφισμα- κόλαφος για την ποιότητα της δημοκρατίας στην Ελλάδα, το οποίο καταδικάζει τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις κατά των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων.

«Φαίνεται όμως ότι για τον κ. Βελόπουλο οι ζωές κάποιων ανθρώπων κοστίζουν λιγότερο» είπε, προκαλώντας την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνου Χήτα.

«Είστε ένα δεκανίκι της ΝΔ. Επιλεκτικά διαβάζετε το ψήφισμα. Τι εννοείτε μειονότητες; Γιατί στην Ελλάδα είναι μόνο η μειονότητα στη Θράκη και όλα τα άλλα είναι εξυπνακισμοί», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Χήτας.

«Δεν μπορεί να κάνει παιχνίδια ο κ. Βελόπουλος με την μειονότητα όταν δεν γνωρίζει ότι η λέξη μειονότητα είναι επίσημος όρος του ΟΗΕ και αναφέρεται σε κοινωνικές ομάδες. Πέρα από τα μεγάλα λόγια βάζει πλάτες στα δύσκολα της ΝΔ», σημείωσε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Θανάση Πλεύρη, που έκανε λόγο για «μία συστηματική προπαγάνδα εμμονικών ευρωβουλευτών που έχουν στοχοποιήσει την Ελλάδα».

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, «δεν ανήκουν στο Λαϊκό Κόμμα, το οποίο στηρίζει απόλυτα τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης», και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι «μιλά για κράτος δικαίου ένα κόμμα που έχει δύο υπουργούς του καταδικασμένους και ως κυβέρνηση την περίοδο 2015-2019 προσπάθησε να διαλύσει το κράτος δικαίου».

«Δεν μπορεί να μας κουνά το δάχτυλο ο ΣΥΡΙΖΑ που συντάχθηκε με ένα ψήφισμα που προσβάλει και συκοφαντεί τη χώρα. Η Ελλάδα του σήμερα είναι τελείως διαφορετική από μια Ελλάδα του 2015 που ντρεπόμασταν», προσέθεσε ο κ. Πλεύρης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, καταλόγισε στη κυβέρνηση «κλιμακούμενη αντίδραση και προσπάθεια διαστρέβλωσης του περιεχομένου και της ουσίας του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου».

«Δεν είναι αντίδραση μίας εμμονικής ομάδας, ενός εμμονικού οργάνου της Ευρωβουλής, εναντίον της υπέροχης κυβέρνησης της ΝΔ, όπως διαρρέει η ίδια, αλλά είναι μία πρόταση από τις περισσότερες ευρωομάδες στις οποίες είναι μέσα και η Φιλελεύθερη παράταξη του κ. Μακρόν. Είναι και το κόμμα του Γάλλου προέδρου κομμάτι της συνομωσίας εναντίον της ΝΔ; Τα ζητήματα που τίθενται στο ψήφισμα άπτονται των δημοκρατικών θεσμών. Κανείς όμως δεν μιλά για το περιεχόμενο του, για τα σκάνδαλα που καταγράφονται και για τη ταμπακιέρα που εκθέτει πολλαπλώς της χώρα», επισήμανε ο κ. Μάντζος.

Σφοδρή σύγκρουση Βελόπουλου – Νατσιού για τα ομόφυλα ζευγάρια

Πεδίο αντιπαράθεσης στη Βουλή, μεταξύ Ελληνικής Λύσης και “Νίκης” έγινε η πρόθεση που εξέφρασαν και τα δύο κόμματα να καταθέσουν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο που αφορά την ισότητα στο γάμο, με αλληλοκατηγορίες για το ποιος είχε πρώτος την πρωτοβουλία.

Από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, είχε καλέσει σήμερα όλα τα κόμματα που είναι αντίθετα με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, να συνυπογράψουν μαζί με τους 12 βουλευτές του κοινό αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Λίγο αργότερα, και ενώ στους διαδρόμους της Βουλής, διέρρεαν πληροφορίες ότι είχαν βρεθεί οι απαιτούμενες τρεις ψήφοι και προέρχονται από βουλευτές της “Νίκης“, ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Νατσιός, δήλωσε στην Ολομέλεια ότι ήδη από χθες το κόμμα του στη αρμόδια επιτροπή είχε δηλώσει επισήμως ότι επιθυμεί ονομαστική ψηφοφορία και ότι θα καταθέσει αίτημα αλλά δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό των 15 βουλευτών.

«Κάλεσα όσα κόμματα είναι αντίθετα να συνυποβάλουμε, χωρίς κομματικό τίτλο, ηγεμονική διάθεση και “εντυπωσιοθηρία“, σε κοινό έγγραφο, το αίτημα», ανέφερε ο κ. Νατσιός.

Αμέσως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, ζήτησε και πήρε το λόγο, εξαπολύοντας επίθεση στον πρόεδρο της ΝΙΚΗΣ. «Επειδή ακούμε για αμαρτήματα, αμάρτημα είναι και να κλέβεις. Είναι να επικαλείσαι την Αγία Γραφή και τις 10 εντολές αλλά να μην τις εφαρμόζεις. και να σέρνεστε πίσω από την πρωτοβουλία της Ελληνικής Λύσης. Το χαρτί που καταθέσαμε εμείς και διανεμήθηκε είναι λευκό. Το να σέρνεστε πίσω από την Ελληνική Λύση είναι δική σας επιλογή, θα σας κρίνουν οι ψηφοφόροι. Συρθήκατε πίσω της ως κοινός πολιτικός αντιγραφέας. Παραβιάσατε την εντολή ου κλέψεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χήτας και πρόσθεσε:

«Εμείς καλέσαμε όλα τα κόμματα να βάλουν την υπογραφή τους σε ένα κοινό αίτημα. Με επίσημη δήλωση του από προχθές, ο κ. Βελόπουλος έκανε γνωστό ότι θα καταθέσουμε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Και εσείς, έρχεστε μετά από 36 ώρες να κάνετε το ίδιο. Αποδεικνύεται ότι δεν σας ενδιαφέρουν οι Έλληνες αλλά μόνο το κόμμα σας. Και αυτή είναι η διαφορά μας, γιατί εμείς βάζουμε πάνω από όλα την Ελλάδα και τους Έλληνες».

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Νατσιού που αντέτεινε ότι «τη “Νίκη” δεν την ενδιαφέρουν κινήσεις που γίνονται για ψηφοθηρία και επίδειξη βερμπαλισμού». «Μην αναφερόμαστε στην Αγία Γραφή γιατί το “ου κλέψεις” είναι της Παλαιάς Διαθήκης. Θα σας υπενθύμιζα της Καινής Διαθήκης, μην κρίνετε για να μην κριθείτε και ότι η κατηγορία είναι μέγα αμάρτημα. Αυτό που ακούμε συνεχώς από εσάς είναι η υποτίμηση και απαξίωση», είπε ο κ. Νατσιός συμπληρώνοντας:

«Για το θέμα του γάμου, ήδη από τον προϋπολογισμό είχα καταγγείλει αυτό που προωθεί η κυβέρνηση. Όλα αυτά που είπατε δεν στέκουν. Εμείς καταθέσαμε την πρόταση μας χωρίς σφραγίδα, και καμία πρωτοτυπία δεν κάνατε. Μην ανεμίζετε λοιπόν σημαίες και θα δούμε την εξέλιξη των πραγμάτων».

«Δεν μας ενδιαφέρει πρώτος, δεύτερος και τρίτος. Μαύρη γάτα, κόκκινη γάτα, κίτρινη γάτα, μας ενδιαφέρει να πιάνει ποντίκια, να καταψηφιστεί αυτό το επαίσχυντο νομοσχέδιο», κατέληξε ο κ. Νατσιός.

Να σημειωθεί ότι ήδη ο βουλευτής των “Σπαρτιατών” Θανάσης Χαλκιάς ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας ότι το κόμμα του θα συνυπογράψει και το αίτημα της “Νίκης” και όσων άλλων κομμάτων καταθέσουν για ονομαστική ψηφοφορία.

Τόσο η “Νίκη” όσο και οι “Σπαρτιάτες” έχουν από 10 βουλευτές το κάθε κόμμα και για την κατάθεση ονομαστικής ψηφοφορίας απαιτείται η υπογραφή της από 15 συνολικά βουλευτές.

Σχετικά Άρθρα