“Τι πρέπει να κάνω για να πάρω την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για την ασφαλισμένη κατοικία μου;”

 “Τι πρέπει να κάνω για να πάρω την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για την ασφαλισμένη κατοικία μου;”

Έντυπο με τίτλο: «Τι πρέπει να κάνω για να πάρω την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για την ασφαλισμένη κατοικία μου;» εκδόθηκε από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. Το έντυπο που επισυνάπτεται παρουσιάζει με απλό και συνοπτικό τρόπο τη διαδικασία που πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2024.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, σε συνέχεια δημοσίευσης του Νόμου 5045/2023 (ΦΕΚ Α’ 136/29.7.2023) και της εφαρμοστικής ΚΥΑ 1014/2024 (ΦΕΚ Β΄743/31.1.2024) για τη μείωση ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ενημερώνει ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο πολίτης προκειμένου να πάρει την έκπτωση.

Δυσάρεστη έκπληξη με τον ΕΝΦΙΑ: Ασφαλισμένα ακίνητα μένουν εκτός της έκπτωσης του 10%

Δυσάρεστη έκπληξη για τους ιδιοκτήτες που ενώ έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους μένουν εκτός της έκπτωσης 10%. Πρόκειται κυρίως για ιδιοκτήτες διαμερισμάτων οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό και πυρκαγιά αλλά όχι και για πλημμύρα καθώς βρίσκονται σε όροφο πολυκατοικίας και θεωρείται ότι δεν κινδυνεύουν από το φυσικό φαινόμενο.
Για να εφαρμοστεί η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει οι κατοικίες κατά το προηγούμενο έτος να έχουν ασφαλιστεί σωρευτικά και για τους τρεις κινδύνους, δηλαδή για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με στεγαστικά δάνεια κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν ότι δεν δικαιούνται την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ καθώς η κατοικία τους δεν είναι ασφαλισμένη και για τους τρεις κινδύνους.

Τα στοιχεία αυτά ήταν προσυμπληρωμένα στην αίτηση με βάση τα δεδομένα που είχαν σταλεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, οι ασφαλισμένες κατοικίες είναι 983.361. Από αυτές, οι 508.908 είναι ασφαλισμένες για καιρικά φαινόμενα και σεισμό, οι 285.815 είναι ασφαλισμένες για σεισμό, οι 142.910 είναι ασφαλισμένες για καιρικά φαινόμενα, οι 45.728 είναι ασφαλισμένες για πυρκαγιά χωρίς καιρικά φαινόμενα/ σεισμό.

Σχετικά Άρθρα