Politico: Ο Τραμπ έχει ήδη επιστρέψει και η Αμερική έχει χάσει την Ουκρανία- Η αντιστροφή ρόλων Μπάϊντεν και Σολτς

 Politico: Ο Τραμπ έχει ήδη επιστρέψει και η Αμερική έχει χάσει την Ουκρανία- Η αντιστροφή ρόλων Μπάϊντεν και Σολτς

1241542351

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι πιθανό να διαπιστώσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη επιστρέψει — τουλάχιστον όσον αφορά την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στον χειρότερο στρατηγικό εφιάλτη της Ευρώπης στην Ουκρανία, επισημαίνει το Politico.

Ο Σολτς φτάνει ακριβώς τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, ενεργώντας κατ’ εντολή του Τραμπ, μπλοκάρουν τη στρατιωτική βοήθεια για το Κίεβο, θέτοντας σε κίνδυνο τη μοίρα της εμπόλεμης χώρας.

Η οπισθοδρόμηση της Ουάσιγκτον έρχεται καθώς τα στρατεύματα πρώτης γραμμής της Ουκρανίας διαμαρτύρονται για ελλείψεις πυρομαχικών και καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επελαύνουν.

Είναι ένα ιδιαίτερα ζοφερό σενάριο για τους Γερμανούς, αναφέρει το Politico, οι οποίοι φοβούνται ότι θα είναι τώρα εκτεθειμένοι ως ο κύριος υποστηρικτής του Κιέβου – έναν ρόλο που δεν ήθελαν ποτέ, προτιμώντας το μέρος του βοηθού της Ουάσιγκτον.

«Οι συζητήσεις μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας είναι φυσικά ένα θέμα που παρακολουθούμε ιδιαίτερα στενά», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης πριν από το ταξίδι του Scholz.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο με μεγάλη διαφορά. Με αυτήν την υποστήριξη τώρα σε αναμονή, και ελάχιστη διαβεβαίωση ότι θα ξαναρχίσει σύντομα, ο κόσμος έχει αναστατωθεί για τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας.

Ο Σολτς και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι είναι γνωστό ότι έχουν καλή σχέση, σχεδιάζουν να συναντηθούν κατ’ ιδίαν στον Λευκό Οίκο για περίπου μία ώρα την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

«Υπάρχει μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο τους», δήλωσε ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος.

Αντιστροφή ρόλων

Για τους δύο ηγέτες, η ειρωνεία θα είναι εμφανής. Στην αρχή του πολέμου η Γερμανία καθυστέρησε στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία — και ήταν ο Μπάιντεν που ώθησε την κυβέρνηση του Σολτς να κάνει πολύ περισσότερα. Εκείνη την εποχή, οι Γερμανοί, φοβούμενοι ότι θα παρασυρθούν σε μια σπειροειδή σύγκρουση με τον Πούτιν, αρνήθηκαν να στείλουν βαριά όπλα στην Ουκρανία έως ότου το έκαναν πρώτα οι Αμερικανοί και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα από την Ουκρανία, ο Scholz μέχρι στιγμής αρνήθηκε να παράσχει στην Ουκρανία πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Taurus, φοβούμενοι ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν για να επιτεθούν σε στόχους στη Ρωσία. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, εν τω μεταξύ, έχουν παράσχει πυραύλους κρουζ.

Τώρα το βάρος βαραίνει ολοένα και περισσότερο τον Scholz να αναλάβει το προβάδισμα. Η Γερμανία είναι δεύτερη μόνο μετά τις ΗΠΑ όσον αφορά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, έχοντας δώσει 17,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια μέχρι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία. Το Ηνωμένο Βασίλειο, αντίθετα, έχει χορηγήσει 6,57 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Γαλλία έχει συνεισφέρει μόλις 0,54 δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπό το πρίσμα αυτών των αριθμών, ο Scholz πίεσε τα ευρωπαϊκά έθνη να παράσχουν περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία και εξέφρασε επίσης εκνευρισμό που η Γερμανία δεν έχει κλονίσει τη φήμη της ως ταραχοποιού στην Ουκρανία παρά τη βοήθεια που παρείχε.

«Είμαι εκνευρισμένος με τη συνεχή κριτική που αντιμετωπίζει η Γερμανία επειδή η κυβέρνηση υποτίθεται ότι δεν κάνει αρκετά και είναι πολύ απρόθυμη να δράσει», είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit. «Έχουμε κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ — πολύ περισσότερα. Γι’ αυτό τηλεφωνώ πολύ και ζητάω από τους ομολόγους μου να κάνουν περισσότερα».

Το ερώτημα είναι εάν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα υποστηρίξουν αυτόν τον στόχο, ειδικά όσο ο πόλεμος παρατείνεται. Το μερίδιο των Αμερικανών που λένε ότι η κυβέρνηση παρέχει υπερβολική υποστήριξη στην Ουκρανία αυξάνεται σταθερά από την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, σύμφωνα με το Pew Research Center, με περίπου τους μισούς Ρεπουμπλικάνους να λένε τώρα ότι οι ΗΠΑ δίνουν πάρα πολλά στο Κίεβο.

Στη Γερμανία, επίσης, το κοινό είναι αμφίθυμο σχετικά με το να παρέμβει για να καλύψει το κενό. Μόνο το 38 τοις εκατό των Γερμανών θα ήθελε να δει ισχυρότερη δέσμευση από τη Γερμανία στην παγκόσμια σκηνή, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Körber .

Εν τω μεταξύ, ακόμη και αν η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να αυξήσουν απότομα τις δαπάνες τους στην Ουκρανία, η Ευρώπη δεν έχει πλέον την ικανότητα να παράγει τα πυρομαχικά που χρειάζεται η χώρα.

Η ΕΕ αυξάνει την παραγωγή πυρομαχικών της και έχει δεσμευτεί να στείλει 1,1 εκατομμύρια οβίδες στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους. Η παραγωγική ικανότητα της ΕΕ θα αυξηθεί σε 2 εκατομμύρια γύρους το 2025.

Αν και αυτοί οι αριθμοί θα ήταν σημαντικοί, το χρονοδιάγραμμα είναι ουσιαστικό. Η ΕΕ είχε αρχικά επιδιώξει να αποκτήσει στην Ουκρανία 1 εκατομμύριο οβίδες μέχρι τον Μάρτιο, αλλά οι κατασκευαστές της έπεσαν μίλια μακριά από τον στόχο.

«Αν ρωτήσετε έναν στρατιώτη στο μέτωπο τι χρειάζεται περισσότερο τώρα, η απάντηση θα είναι οβίδες», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο από τον Josep Borrell, κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ.

Σχετικά Άρθρα