Φοιτητές: “Θα βουλιάξει η Αθήνα”- Στις 12 το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ

 Φοιτητές: “Θα βουλιάξει η Αθήνα”- Στις 12 το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια οργανώνονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας την Πέμπτη, ενώ δυναμική αναμένεται η παρουσία φοιτητών και μαθητών στο κέντρο της Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Στο πλευρό των φοιτητών, μαθητές, εργαζόμενοι και διδάσκοντες στα πανεπιστήμια, εκπαιδευτικοί, εργατικά σωματεία, κινηματικοί φορείς και πολιτικές οργανώσεις. Απεργία έχει κηρύξει την Πέμπτη η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού), προκειμένου να στηρίξει τον αγώνα των φοιτητών.

Το βράδυ της Τετάρτης, οι φοιτητές «έπιασαν στον ύπνο» την ΕΛ.ΑΣ. και ανάρτησαν πανό έξω από τη Βουλή που έγραφε «αύριο θα βουλιάξει η Αθήνα»

Ο δημοσιογράφος Χρήστος Αβραμίδης κοινοποίησε βίντεο στο X που δείχνει ομάδες της Δράσης να έχουν περάσει χειροπέδες σε νεαρή φοιτήτρια. «Είναι ντροπή», φώναζαν οι φοιτητές. «Τις περάσατε χειροπέδες επειδή έτρεχε;», ρωτούσαν τις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., οκτώ φοιτητές προσήχθησαν.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε τα «αποκαλυπτήρια» του νομοσχεδίου ενώ φοιτητές και μαθητές διαδήλωναν έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι

Σύμφωνα με αυτό τα κριτήρια εισαγωγής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι σαφώς χαμηλότερα από τα αντίστοιχα κριτήρια για την εισαγωγή στα δημόσια ΑΕΙ.

Οι φοιτητές οργανώνουν τις επόμενες κινητοποιήσεις τους και αυτές τις μέρες πραγματοποιείται νέος γύρος Γενικών Συνελεύσεων με μαζική συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών στις υπό κατάληψη σχολές. Περισσότερα από 250 τμήματα τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα και μέχρι χθες το βράδυ οι περισσότερες γ.σ. αποφάσιζαν να συνεχιστούν οι καταλήψεις μέχρι τουλάχιστον τις 13 Φεβρουαρίου. 

  • Κοινή ανακοίνωση με τις θέσεις τους υπέρ ενός δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, ανοιχτού στην κοινωνία, εξέδωσαν καθηγητές και φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μετά την συνάντηση που είχαν το απόγευμα. Οι ίδιοι δίνουν ραντεβού στο αυριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12.00 στα Προπύλαια.

Με ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης της Νομικής Σχολής ΔΠΘ οι καθηγητές «εκφράζουμε συμπαράσταση στους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας που υπέστησαν τις βιαιοπραγίες των δυνάμεων καταστολής καθώς και σε εκείνους και εκείνες εναντίον των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις». Παράλληλα, τόνισαν πως «διατυπώνουμε την απορία μας για τη σκοπιμότητα της επιλογής μιας τέτοιας επέμβασης αποκλειστικά και μόνον σε μια ακριτική Πανεπιστημιούπολη, σε μια περίοδο αναβρασμών σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και γενικότερων συλλογικών διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων». Ο κοσμήτορας της Σχολής μίλησε ξεκάθαρα για πολιτική απόφαση κλήσης των ΜΑΤ και εισβολής στο πανεπιστημιακό ίδρυμα. «Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά από μεσολάβηση αποφοίτου μας και σημερινού υπουργού. Μέχρι εκεί μπορώ να πω», σχολίασε. 

Ακόμα, εξακολουθούν να διατυπώνονται ενστάσεις για τη διεξαγωγή διαδικτυακών εξετάσεων. Ενδεικτικά, η συνέλευση καθηγητών της Νομικής ΑΠΘ ξεκαθαρίζει πως «οι διαδικτυακές εξετάσεις δεν εγγυώνται τον αδιάβλητο και ουσιαστικό έλεγχο των γνώσεων».

Σχετικά Άρθρα