Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μεταφορά χρημάτων – Σε 10 δευτερόλεπτα χωρίς έξτρα χρέωση

 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μεταφορά χρημάτων – Σε 10 δευτερόλεπτα χωρίς έξτρα χρέωση

Μια νέα νομοθεσία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη για τις τράπεζες . Στόχο έχει την άμεση μεταφορά χρημάτων σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα στους τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών λιανικής και επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο σκοπός της είναι να διασφαλίσει ότι οι πελάτες δεν θα χρειάζεται πλέον να περιμένουν για την είσοδο των χρημάτων τους στους λογαριασμούς τους και να ενισχυθεί η ασφάλεια των τραπεζικών πληρωμών.

Οι νέοι κανόνες επιβάλλουν στις τράπεζες και άλλους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών να διασφαλίζουν την άμεση και οικονομικά προσιτή εκτέλεση των μεταφορών χρημάτων, χωρίς έξτρα χρέωση. Το κείμενο ανανεώνει τους κανόνες για τον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) και επικαιροποιεί τη διαδικασία για την ενίσχυση της ασφάλειας και τη διαφάνειας των πληρωμών.

Με τους νέους κανόνες, οι πληρωτές θα μπορούν να επαληθεύουν αμέσως αν οι πληρωμές τους έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ οι παροχείς υπηρεσιών πληρωμών θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη της απάτης. Τα κράτη μέλη έχουν 12 μήνες για να εφαρμόσουν τον νέο κανονισμό.

Χωρίς αύξηση στις χρεώσεις – Άμεσες οι πιστώσεις

Διευκρινίζεται ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στις χρεώσεις και πώς οι πάροχοι υπηρεσιών δεν θα μπορούν να χρεώνουν υψηλότερες δαπάνες για άμεσες συναλλαγές σε ευρώ από ό,τι για παρόμοιες μη άμεσες συναλλαγές.

Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι άμεσες μεταφορές ποσών σε ευρώ θα εκτελούνται άμεσα (ανεξάρτητα από την ημέρα ή την ώρα που δίνεται η εντολή) και τα χρήματα θα πρέπει να φτάνουν στο λογαριασμό του παραλήπτη μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα. Ο πληρωτής θα πρέπει επίσης να ενημερώνεται στο ίδιο διάστημα για το αν τα μεταφερόμενα χρηματικά ποσά έχουν τεθεί στη διάθεση του δικαιούχου.

Τα κράτη μέλη που δεν έχουν ενταχθεί στην ευρωζώνη θα πρέπει να εφαρμόσουν τους κανόνες για λογαριασμούς που προσφέρουν ήδη συνήθεις συναλλαγές σε ευρώ, μετά από μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο. Θα υπάρξει ειδική παρέκκλιση από την πραγματοποίηση πληρωμών εντός δέκα δευτερολέπτων για τέτοιους λογαριασμούς όταν η εντολή δίνεται εκτός εργάσιμων ωρών, δεδομένων των πιθανών ανησυχιών σχετικά με την πρόσβαση σε συναλλαγματική ρευστότητα.

Τέλος τονίζεται ότι οι πελάτες θα μπορούν να ορίζουν μέγιστο όριο για άμεσες πληρωμές.

Η συμφωνία μεταξύ των συν-νομοθετών της ΕΕ εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο με 599 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 35 αποχές.

Σχετικά Άρθρα