ΣΥΡΙΖΑ: Το think tank, η αναταραχή με Μαμουλάκη και η διορθωτική του βουλευτή

 ΣΥΡΙΖΑ: Το think tank, η αναταραχή με Μαμουλάκη και η διορθωτική του βουλευτή

Τον Νοέμβριο του 2021, ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας στο πλευρό του τον Όθωνα Ηλιόπουλο και τη Διάνα Βουτυρακου, παρουσίασε το think tank με τη συμμετοχή 30 νέων επιστημόνων- συμβούλων του ιδίου και  του κόμματος με στόχο να συμβάλουν ενεργά, με τις εισηγήσεις, τις γνώσεις, τις εμπειρίες τους και να συνεισφέρουν στις εργασίες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο βασικός στόχος του πρώην προέδρου, πέρα από το να απαντήσει στη κριτική της ΝΔ για έλλειψη τεκμηριωμένων, ρεαλιστικών και κοστολογημένες αντι-προτάσεων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν να αλλάξει την κομματική ανθρωπογεωγραφία-επετηρίδα και να ανανεώσει το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος.

Το γεγονός προκάλεσε τότε έντονη μουρμούρα και ανασφάλεια σε όσους κυρίως σήμερα βρίσκονται εκτός ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εξελίξεις του καλοκαιριού και την ανάληψη της αρχηγίας του κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δύο χρόνια και τρεις μήνες μετά, με το ίδιο κατά βάση σκεπτικό παρουσίασε το Think Tank Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, του πρώτου από τα συνολικά 29 Think Tank του κόμματος, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένα πρώτο βήμα από τον κ. Κασσελάκη να διαμορφώσει το “νέο κόμμα” που οραματίζεται, μακριά από ιδεολογικοπολιτικές αγκυλώσεις και με νέα “καθαρά” πρόσωπα-στελέχη, εκτός κομματικού μηχανισμού, ώστε να αποτελέσει μια σύγχρονη, αξιόπιστη και εναλλακτική απάντηση με προοδευτικό πρόσημο, απέναντι στη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη,

  • “Σας έχω μιλήσει για τα think tank που φτιάχνουμε, με ανθρώπους που προέρχονται όχι από το στενό κομματικό πλαίσιο αλλά από εσάς, από την κοινωνία.” έγραψε χαρακτηριστικά στο αγαπημένο του X (twitter) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας επίσης “Οι άριστοι της κοινωνίας θα βρίσκονται δίπλα μου, για να φτιάξουμε ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα δημόσιας παιδείας. Γιατί η πραγματική παιδεία είναι αυτό που δε θέλει το σύστημα Μητσοτάκη. Γιατί η πραγματική παιδεία δίνει τα εφόδια σε μία κοινωνία να αντισταθεί στην προπαγάνδα, να ρωτήσει, να μάθει, να διεκδικήσει μία καλύτερη ζωή.”.

Το Think Tank Παιδείας που θα αναλάβει, όπως και τα υπόλοιπα, που θα ανακοινωθούν “την κατάθεση σύγχρονων πολιτικών προτάσεων για την κοινωνία και την ανασυγκρότηση της χώρας”  αποτελείται συγκεκριμένα από τους:

– Βασίλη Τσελφέ, Ομότιμο καθηγητή στο ΤΕΑΠΗ του ΕΚΠΑ
– Λουκία Μπεζέ, Κλινική και Αναπτυξιακή Ψυχολόγο
– Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.
– Ιωάννη Τουλή, Καθηγητή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου
– Δημήτριο Τορτοπίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Οδοντιατρικής του Α.Π.Θ..
– Γεώργιο Μπαγάκη, Ομότιμο Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
– Δανάη Βουκελάτου, Υποψήφια Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, Ερευνητική Βοηθό στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.

Την ίδια ώρα ωστόσο και ενώ η επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων βρίσκεται ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του κόμματος Χάρης Μαμουλάκης προέβη σε μία δήλωση που αναστάτωσε την Κουμουνδούρου, καθώς μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “One” και στη εκπομπή One Talk με τον Tάκη Χατζή εμφανίστηκε να μην είναι αντίθετος ακόμη και με δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια!

“Όσο καλή είναι στην κοπτοραπτική η ΝΔ, τόσο επικίνδυνη είναι για την Παιδεία. Διαστρεβλώνουν κάθε δήλωση όταν επιβάλλεται να αλλάξει η ατζέντα που φθείρει την κυβέρνηση: Αισχροκέρδεια, αγρότες, υγεία, ισότητα στον γάμο κ.α.” δήλωσε μέσω του X σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο κ.Μαμουλάκης, κατηγορώντας την “Ομάδα Αλήθειας” που έκανε θέμα τη αναφορα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εμμέσως τη ΝΔ ότι “Διαστρεβλώνουν ακόμα κι όταν υπάρχει σαφέστατη διευκρίνιση. Η θέση του #ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη: Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους!”.

Με αφορμή το γεγονός αυτό ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός μίλησε για διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας: “Από τη μία κροκοδείλια δάκρυα για τη δήθεν υποβάθμιση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης και το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, που στην πραγματικότητα αυξάνει τη χρηματοδότηση των δημόσιων ΑΕΙ και από την άλλη προτάσεις για δίδακτρα στα δημόσια Πανεπιστήμια που ακούσαμε χθες από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαμουλάκη!” και τόνισε “Πραγματικά, ουδείς μπορεί να παρακολουθήσει πλέον το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Άραγε το νεοσύστατο think tank Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τι άποψη έχει για την πρόταση του κ. Μαμουλάκη;”

Σχετικά Άρθρα