Μπλόκα αγροτών σε όλη την χώρα-Έτοιμοι για “απόβαση” σε Αθήνα-Μητσοτάκης: “Διάλογος με ανοιχτούς δρόμους”

 Μπλόκα αγροτών σε όλη την χώρα-Έτοιμοι για “απόβαση” σε Αθήνα-Μητσοτάκης: “Διάλογος με ανοιχτούς δρόμους”

Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμούς δρόμων σε όλη την Ελλάδα, προειδοποιώντας για επ’ αόριστον κλείσιμο εθνικών οδών και τελωνείων αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. O πρωθυπουργός πάντως, από το Χαϊδάρι, έστειλε μήνυμα στους αγρότες. Τόνισε ότι η κυβέρνηση μείωσε τη φορολογία τους και εκταμίευσε 1 δισεκατομμύριο ευρώ μέσω ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει με κλείσιμο των δρόμων, όσο δίκιο και αν έχει. «Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο αλλά να το ξαναπώ: ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημα του», είπε.

  • Από την πλευρά τους οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα έχουν παρατάξει τρακτέρ σε 42 σημεία, σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Αχαΐα και Ήπειρο. Οι ίδιοι επιμένουν και ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους από τον πρωθυπουργό.

Απέκλεισαν ξανά την Εθνική οι αγρότες της Θεσσαλίας

Το κλίμα από την Καρδίτσα μετέδωσε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο Άρης Κουτσιούκης. Όπως ανέφεραν οι αγρότες, τις επόμενες μέρες και έως την Παρασκευή, περιμένουν απαντήσεις από τον πρωθυπουργό. Η διάθεση τους παραμένει αγωνιστική ενώ, νωρίς το βράδυ της Τετάρτης (07/02) απέκλεισαν συμβολικά τον αυτοκινητόδρομο Ε65 για να κάνουν τη συνέλευσή τους έχοντας μαζί τους και ένα τρακτέρ. Και στον Πλατύκαμπο, όμως, οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο ενώ έκαψαν άχυρα και παλέτες.

Από πλευράς τους διαμηνύουν στον πρωθυπουργό πως δεν εκβιάζουν με τη στάση τους ενώ λένε χαρακτηριστικά πως, «δεν έχουμε κλείσει δρόμους, αυτές είναι έως τώρα προειδοποιητικές διαμαρτυρίες χωρίς να προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα. Αν τους κλείσουμε, θα το καταλάβουν». Οι αγρότες δεν έχουν ως στόχο απλώς μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αν προηγουμένως δεν έχουν απαντήσεις στα συγκεκριμένα αιτήματα που, όπως λένε, έχουν θέσει από το Πανελλαδικό Συντονιστικό των μπλόκων. Οι ίδιοι λένε ότι δε θέλουν μία συνάντηση για τις φωτογραφίες αλλά ζητούν λύση στα προβλήματά τους. Όπως σημειώνουν, αυτά που έχουν ακούσει έως τώρα δεν τους ικανοποιούν, οπότε περιμένουν ως το βράδυ της Πέμπτης, το πολύ την Παρασκευή να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις επί των αιτημάτων τους, από τον πρωθυπουργό.

Αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους αν δεν πάρουν απαντήσεις μέχρι την Παρασκευή

Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης τηρούν στάση αναμονής αλλά δηλώνουν έτοιμοι για μαχητικές κινητοποιήσεις. Γύρω στη μία το μεσημέρι της Τετάρτης, έκλεισαν συμβολικά και τα δύο ρεύματα στην Εγνατία Οδό, αφήνοντας ελεύθερους τους παράπλευρους δρόμους. Όπως λένε, με τους συμβολικούς αποκλεισμούς θέλουν να τονίσουν ότι βρίσκονται στους δρόμους αλλά όχι να δημιουργήσουν προβλήματα στους πολίτες. Δεν επιθυμούν να εκβιάσουν το κοινωνικό σύνολο, φροντίζοντας η κυκλοφορία να γίνεται από παράπλευρους δρόμους. Δίνουν, ωστόσο, περιθώριο μέχρι την Παρασκευή, περιμένοντας απαντήσεις για τα αιτήματα που έχουν θέσει στον πρωθυπουργό. Εάν μέχρι τότε δεν έχουν κάποια απάντηση, σκοπεύουν να συνεχίσουν με ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως οι πολύωροι αποκλεισμοί δρόμων, και ακόμη και κάθοδο στην Αθήνα. Αυτό που ζητούν δεν είναι μία συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που τους απηύθυνε σήμερα κάλεσμα καθώς, όπως λένε, μέχρι τώρα δεν έχουν βρει λύσεις από τους εκάστοτε υπουργούς, αλλά με τον ίδιο τον πρωθυπουργό και άμεσα μέτρα για τα προβλήματά τους.

Έτοιμοι για συλλαλητήριο στην Αθήνα και οι αγρότες της Αχαΐας

Στο μπλόκο των αγροτών της Αχαΐας διενεργούνται γενικές συνελεύσεις, με το βλέμμα στην Αθήνα. Το βράδυ της Τετάρτης, στην Αχαΐα, οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό μπλόκο στη γέφυρα Σεληνούντα. Η γενική συνέλευση των αγροτών αναμένεται να πάρει απόφαση για κινητοποίηση -ακόμα και αποκλεισμό- της Ολυμπίας Οδού. Σε συνεργασία με συλλόγους από άλλες περιοχές της Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας έχει προταθεί και το άνοιγμα των διοδίων της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, όπως είχαν κάνει και οι αγρότες της Βόνιτσας στο Άκτιο. Οι αγρότες της περιοχής της Αιγιάλειας διαμηνύουν ότι τα τρακτέρ τους κοιτάνε προς το Σύνταγμα, στην Αθήνα.

Κυβέρνηση: Συνάντηση με Μητσοτάκη εφόσον εκλέξουν μια ενιαία επιτροπή

Από πλευράς κυβέρνησης, ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη με τους αγρότες, εφόσον οι τελευταίοι εκλέξουν μία ενιαία επιτροπή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη, αυτή είναι η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από κυβερνητικά χείλη – η σύνθεση μίας επιτροπής αγροτών με έναν κατάλογο όλων των αιτημάτων τους, προς συζήτηση. Όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, «η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνομιλεί με τα μπλόκα της Νίκαιας, του Αιγίου, του Έβρου» κλπ. Ένας κατάλογος με συγκεκριμένα ονόματα και αιτήματα θα «ανοίξει την πόρτα» του διαλόγου. Χθες, μάλιστα, ο Παύλος Μαρινάκης είπε χαρακτηριστικά, «περιμένουμε να υποβληθεί ένα συγκεκριμένο αίτημα από συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία θα το συνοδεύουν. Εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο την κατάσταση». Μένει να δούμε αν η πρόταση των κυβερνητικών στελεχών μετουσιωθεί σε μία πράξη και το τι θα κάνει, στη συνέχεια, η κυβέρνηση.

Μητσοτάκης: “Διάλογος με ανοιχτούς δρόμους”

Στις κινητοποιήσεις των αγροτών που από σήμερα προχωρούν σε αποκλεισμούς δρόμων αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στο Χαϊδάρι το πρωί της Τετάρτης λέγοντας ότι «ανοιχτός διάλογος γίνεται με ανοιχτούς δρόμους».

Όπως σημείωσε, δε, «να μην αισθάνεται κανείς ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει κάποια προνομιακή μεταχείριση επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο και να διαδηλώνει πιο έντονα».

Απευθυνόμενος στους αγρότες ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «εμείς ήμασταν αυτοί που μειώσαμε την φορολογία για τους αγρότες, που διαπραγματευτήκαμε μια κοινή αγροτική πολιτική που, ναι, έχει δυσκολίες και εδώ πέρα είμαστε πάλι να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη, που πολεμήσαμε με τις παράνομες ελληνοποιήσεις, που δώσαμε παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ – προσέξτε 1 δισεκατομμύριο ευρώ – την τετραετία για αποζημιώσεις και είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο».

  • «Αλλά να το ξαναπώ: ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους. Κάνεις δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημα του» κατέληξε για τους αγρότες ο πρωθυπουργός.

Σχετικά Άρθρα