Τέμπη/Εξεταστική: Απορρίφθηκε το αίτημα των συγγενών των θυμάτων

 Τέμπη/Εξεταστική: Απορρίφθηκε το αίτημα των συγγενών των θυμάτων

Aπορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μελών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα λάθη και της παραλείψεις του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας μας που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών, το αίτημα 29 συγγενών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος για διακοπή των εργασιών της έως την ολοκλήρωση της σχετικής ανάκρισης από την εισαγγελία εφετών Λάρισας.

Κατά του αιτήματος τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, και της Πλεύσης Ελευθερίας. Υπέρ της άμεσης διακοπής τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η Νέα Αριστερά, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ζήτησε να προηγηθεί η κλήση ουσιωδών μαρτύρων και εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση από την εισαγγελία Λάρισας, να διακοπούν τότε οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τον εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Λάζαρο Τσαβδαρίδη, το αίτημα δεν είναι συμβατό με τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, διότι η εξεταστική επιτροπή είναι επιφορτισμένη, ως μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, να ελέγξει όλες τις ευθύνες που υπάρχουν. «Ο ρόλος της εξεταστικής επιτροπής και της δικαστικής ανάκρισης είναι διακριτός, το υλικό της εξεταστικής διαβιβάζεται στον ανακριτή, ενώ τίποτα δεν εμποδίζει τη δικαιοσύνη να αποδώσει ευθύνες και εφόσον κρίνει να ζητήσει από τη Βουλή να ασκηθεί ποινική δίωξη και για πολιτικά πρόσωπα» όπως είπε.

Από την αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης είπε ότι η εξεταστική επιτροπή στερείται αυτή τη στιγμή, τα βασικά αποδεικτικά υλικά ώστε να εξακριβώσει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Να σημειωθεί τέλος ότι απορρίφθηκε αίτημα των βουλευτών Νίκου Βρεττού (από τη Νίκη) και Κωνσταντίνου Φλώρου (ανεξάρτητος) για παραπομπή του μεταβατικού επικεφαλής του ΟΣΕ, Π. Τερεζάκη στον εισαγγελέα για ψευδορκία.

Σχετικά Άρθρα