Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Περιορισμοί στη βίζα ατόμων που εμπλέκονται στο Predator

 Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Περιορισμοί στη βίζα ατόμων που εμπλέκονται στο Predator

Στον περιορισμό στη βίζα των ατόμων που εμπλέκονται στο εμπόριο κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης και υποκλοπών τύπου Predator, προχωρά το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Στο στόχαστρο βρίσκονται άτομα που έχουν άμεσα χρησιμοποιήσει ή διευκολύνει την κακόβουλη χρήση εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας, όπως για παράδειγμα το Predator, που χρησιμοποιήθηκε και στην Ελλάδα στις παρακολουθήσεις.

Πρόκειται για μια νέα πολιτική περιορισμού των θεωρήσεων για όσους κάνουν κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού.

Βάσει των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε άτομα που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού, καθώς και σε όσους διευκολύνουν τέτοιες ενέργειες και επωφελούνται από αυτές.

Αυτό το μέτρο έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά κινήσεων που έχουν κάνει οι ΗΠΑ με στόχο να καταπολεμήσουν το διεθνές εμπόριο λογισμικού κατασκοπείας. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που απαγορεύει στην αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους λογισμικά αλλά και η δημιουργία μίας ειδικής λίστας που καταρτίστηκε από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

To διάταγμα απαγορεύει το λογισμικό που εγκυμονεί «σημαντικούς κινδύνους» για την ασφάλεια για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή «σημαντικούς κινδύνους» εκτροπής από μια ξένη κυβέρνηση με στόχο την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με δελτίο τύπου της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σχετικά Άρθρα