Παγώνη για απογευματινά χειρουργεία: “Δεν φτάνει το προσωπικό”

 Παγώνη για απογευματινά χειρουργεία: “Δεν φτάνει το προσωπικό”

Τα πρωινά χειρουργεία φτάνουν έως το απόγευμα επισήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία επισήμανε ότι «δεν φτάνει ο κόσμος» για να δουλέψει πρωί και βράδυ.

Η κυβέρνηση, θεσμοθετώντας ουσιαστικά το «φακελάκι», και δίνοντάς του «νομικό περίβλημα, προσπαθεί να εφαρμόσει τα απογευματινά χειρουργεία, για τα οποία πάντως θα πρέπει να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει παρουσιάσει το μέτρο των επ’ αμοιβή απογευματινών χειρουργείων, που οδηγεί σε εν μέρει ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ως λύση στο πρόβλημα των χαμηλών μισθών των γιατρών, αλλά και ως «πλήγμα» στις ιδιωτικές κλινικές. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν φαίνεται να έχει «μετρηθεί» επαρκώς από την κυβέρνηση, καθώς μπορεί να δημιουργήσει σειρά από δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία, αλλά και προβλήματα μεταξύ των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Από την πλευρά της, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, η Ματίνα Παγώνη είπε ότι οι γιατροί ενημερώθηκαν από τον υπουργό Υγείας για τα απογευματινά χειρουργεία, στην οποία τους μίλησε ότι έχουν δύο στόχους: τη μείωση της λίστας των χειρουργείων και την αύξηση των μισθών των γιατρών.

Ωστόσο είπε ότι η απάντηση των γιατρών στην πρόταση του υπουργείου Υγείας είναι ότι «δεν φτάνει ο κόσμος, δεν μπορείς να βάλεις μια νοσοκόμα να δουλέψει και πρωί και βράδυ».

Και πρόσθεσε: «Ήδη τα πρωινά χειρουργεία φτάνουν μέχρι το απόγευμα».

Η ΕΙΝΑΠ έχει ήδη προκηρύξει δύο μεγάλες απεργίες, στις 22 και 28 Φεβρουαρίου, με αιτήματα τον διπλασιασμό των μισθών των γιατρών, τον διπλασιασμό του προσωπικού, την ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Αρχή από τον «Ευαγγελισμό»;

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα απογευματινά επ’ αμοιβή χειρουργεία αναμένεται να ξεκινήσουν από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον «Ευαγγελισμό», και μάλιστα από τον Μάρτιο.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στο υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων, όπου θα ρυθμίζονται οι αμοιβές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και του βοηθητικού προσωπικού.

Σχετικά Άρθρα