Η Χαμάς απαντά με “θετικό πνεύμα” στην πρόταση για εκκεχειρία στη Γάζα- Αναμένεται αντίδραση Ισραήλ

 Η Χαμάς απαντά με “θετικό πνεύμα” στην πρόταση για εκκεχειρία στη Γάζα- Αναμένεται αντίδραση Ισραήλ

Την απάντησή της στην πρόταση για νέα εκεχειρία στη Γάζα και απελευθέρωση ομήρων που συζητήθηκε στο Παρίσι πριν από περίπου 10 ημέρες έδωσε απόψε η Χαμάς παραμένοντας σταθερή στα αιτήματά της. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως απάντησε με «θετικό πνεύμα» στην τελευταία πρόταση των μεσολαβητών των ΗΠΑ και της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, σύμφωνα με το Associated Press, η παλαστινιακή ομάδα μαχητών ανέφερε ότι εξακολουθεί να επιδιώκει «μια συνολική και πλήρη» κατάπαυση του πυρός για να τερματιστεί «η επίθεση εναντίον του λαού μας».

Το Ισραήλ έχει αποκλείσει το είδος της μόνιμης κατάπαυσης του πυρός που επιδιώκει η Χαμάς.

Οι Times of Israel σημειώνουν πως η Χαμάς απαιτεί ανασυγκρότηση του παλαιστινιακού θύλακα και άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και ολοκλήρωση της ανταλλαγής κρατουμένων.

Το Κατάρ είπε νωρίτερα ότι η απάντηση της Χαμάς ήταν μια «θετική απάντηση». Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι δήλωσε σχετικά: «Λάβαμε μια απάντηση από τη Χαμάς για το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας [ομηρίας]». «Η απάντηση περιλαμβάνει ορισμένα σχόλια, αλλά σε γενικές γραμμές είναι θετική».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο πρωθυπουργός του Κατάρ είπε ότι η απάντηση της Χαμάς έχει παραδοθεί στο Ισραήλ. Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά σημείωσε ότι το Κατάρ είναι «αισιόδοξο».

Απ’ τη μεριά του ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν την απάντηση της Χαμάς και θα συζητήσει τις εξελίξεις με το Ισραήλ αύριο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του εκεί, μετά τα ταξίδια στο Κάιρο και τη Ντόχα.

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι δυνατή, και μάλιστα απαραίτητη», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Σχετικά Άρθρα