Αγρότες: Ώρα αποφάσεων στη Νίκαια- Κλιμάκωση με συλλαλητήριο στην Αθήνα, μπλόκα και αποκλεισμούς δρόμων

 Αγρότες: Ώρα αποφάσεων στη Νίκαια- Κλιμάκωση με συλλαλητήριο στην Αθήνα, μπλόκα και αποκλεισμούς δρόμων

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής από τις τοπικές συσκέψεις των αγροτών στα μπλόκα της Θεσσαλίας, υπάρχει προσανατολισμός σε μαζική κάθοδο στην Αθήνα και συλλαλητήριο, πολύωρους αποκλεισμούς κεντρικών οδικών αρτηριών, μεταξύ των οποίων και η Εθνική Οδός με τρακτέρ, όπως επίσης και επιμέρους κινητοποιήσεις σε μεγάλα αστικά κέντρα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην πανελλαδική σύσκεψη, παρουσία εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα, το μεσημέρι στις 12 στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νίκαια της Λάρισας.

Χιλιάδες αγρότες βρέθηκαν στα μπλόκα όλης της χώρας την Δευτέρα και στη συνέχεια πραγματοποίησαν κατά τόπους συσκέψεις, με τα πρώτα δείγματα από αυτές να προ οικονομούν δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα τεθούν στο τραπέζι στο πανελλαδικό συντονιστικό.

Σε συνέλευση στο μπλόκο του Πλατυκάμπου, οι αγρότες αποφάσισαν την κλιμάκωση των δράσεών τους προτείνοντας μια σειρά από επόμενα βήματα. Μάλιστα, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, με αυτά είναι σύμφωνοι και οι αγρότες από τα υπόλοιπα μπλόκα της Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις τους έχουν να κάνουν με έντονες και μακράς διάρκειας αποκλεισμούς, την πολύωρη παραμονή τους στην Εθνική Οδό, συλλαλητήριο στην Αθήνα και επιμέρους δράσεις στις πόλεις.

Οι αγρότες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν πίσω στις διεκδικήσεις τους παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον μέτρα από αυτά που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός. Μέτρα που οι αγρότες χαρακτήρισαν “ψίχουλα” μπροστά στο σύνολο των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν.

  • Στα Τρίκαλα την Δευτέρα αγρότες με τα τρακτέρ τους από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, κατέκλυσαν την πόλη. Συναντήθηκαν με την αντιπεριφερειάρχη Χρύσα Ντιντή, στην οποία υπέβαλαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Είναι μαζί τους αγρότες από τα μπλόκα της Θεσσαλίας, αγρότες από πληγείσες περιοχές αλλά και φοιτητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις σπουδές τους λόγω των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφεραν οι αγρότες στην ρεπόρτερ της ΕΡΤ, «δεν θα φύγουν από τα μπλόκα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, καθώς οι ίδιοι έχουν ετοιμάσει τους φακέλους με τις ζημιές που έχουν υποστεί και πολλές φορές ξεπερνάνε τις 100.000 ευρώ, ενώ η πρώτη αρωγή που έχουν πάρει αγγίζει τις 2.000 ευρώ».

  • Αγρότες από τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής επιχείρησαν νωρίτερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, να φτάσουν με τα τρακτέρ τους στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, να καταθέσει ψήφισμα, ωστόσο δεν τα κατάφεραν καθώς αποκλείστηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, στην Εθνική οδό, στο ύψος του Λακκώματος. Λίγη ώρα αργότερα οι αγρότες επέλεξαν να φύγουν από την περιοχή και να επιστρέψουν στο μπλόκο των Μουδανιών.

Την ίδια ώρα στο ψήφισμα με τα αιτήματά τους, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης έθεταν ως πρωταρχική επιδίωξη τις αποζημιώσεις για την ακαρπία της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική, που αγγίζει το 90%.

Κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της περιοχής της Φλώρινας. Με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στον σιδηροδρομικό σταθμό και αμέσως μετά ακολούθησε μια πορεία μηχανοκίνητη τόσο μέχρι το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, αλλά έφτασαν με τα τρακτέρ τους και έως το τελωνείο Νίκης, στα σύνορα της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία, όπου έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους δεξιά και αριστερά του οδοστρώματος, έτσι ώστε να μπορέσουν να διατρανώσουν, όπως αναφέρουν τα αιτήματά τους στους κατοίκους και στους επισκέπτες.

Στις Σέρρες, οι αγρότες έκλεισαν συμβολικά για 15 λεπτά την Εγνατία Οδό, στον κόμβο του Στρυμωνικού. «Αυτό που καταφέραμε είναι να έχουμε ένα μπλόκο στον κόμβο του Στρυμονικού θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας» δήλωσε ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου.

Σχετικά Άρθρα