ΣΥΡΙΖΑ: Τα μηνύματα Κασσελάκη από την AGROTICA και το Περιφερειακό Συνέδριο

 ΣΥΡΙΖΑ: Τα μηνύματα Κασσελάκη από την AGROTICA και το Περιφερειακό Συνέδριο

Εμφάνιση… αλά Τσίπρα, πάνω στα τρακτέρ, από τον Στέφανο Κασσελάκη στα αγροτικά μπλόκα σε μια  προσπάθεια αφενός να δηλώσει τη στήριξη του στις κινητοποιήσεις των αγροτών και αφετέρου να στείλει ένα μήνυμα ότι παρά τη εσωστρεφεια που ταλανίζει το κόμμα ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά και στο τέλος, δηλαδή στις ευρωεκλογές, θα μετρηθούν όλοι.

“Δε θα προδώσω ποτέ τον κόσμο και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος σταθεί απέναντι σε μια πορεία από την κοινωνία για την κοινωνία, θα βρει πολύ κόσμο απέναντί του” είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας τις εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου του κόμματος στη Δυτική Μακεδονία. Με άλλα λόγια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα σε όλους όσοι τον αμφισβητούν λέγοντας ότι θα βρουν απέναντί τους την κομματική και εκλογική βάση που τον ανέδειξε στη ηγεσία του κόμματος, προς επίρρωση και της αδιαμεσολάβητης σχέσης του με τη κοινωνία μακριά από τα προσυνεδριακά-εσωκομματικά παιχνίδια ενόψει του Συνεδρίου.

  • Όλα δείχνουν ότι η νέα ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει σκληρή μάχη με την κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα εντός και εκτός Βουλής, καθώς…ανακαλύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας δεν εκπροσωπείται στους κοινωνικούς αγώνες, ένα διαχρονικό ζήτημα άλλωστε, εν αντιθέσει με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ που εξακολουθούν  να έχουν  ερείσματα και προσβάσεις μέσω των συνδικαλιστικών στελεχών τους.  

Αγροτικό, εκπαιδευτικό (ν/σ για ιδιωτικά πανεπιστήμια) αλλαγές στους Κώδικες, ο γάμος των ομοφύλων ζευγαριών, ακρίβεια, Εξεταστική για τα Τέμπη, ασφάλεια πολίτη θα βρεθούν στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας της Κουμουνδούρου. 

Στην τρέχουσα συγκυρία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργάτες θεωρούν, μετά και τα “μέτρα-ψίχουλα” που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση, κίνηση του Μαξίμου που δεν είναι τυχαία λένε με νόημα στην Κουμουνδούρου, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα αιτήματα και στις κινητοποιήσεις των αγροτών καθώς ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να κατευνάσει την οργή τους.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κασσελάκης είχε το Σάββατο σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των αγροτών και των κτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη, στην Έκθεση Agrotica και σε αγροτικά μπλόκα. Συνοδευόμενος από τη Θεοδώρα Τζάκρη επισκέφτηκε αγροτικό μπλόκο στην Κουλούρα Ημαθίας, όπου άκουσε τα προβλήματα των αγροτών. “Συνεχίστε τις κινητοποιήσεις σας, σταθείτε γεροί, σηκώστε ανάστημα και εμείς από δίπλα σας” τόνισε  σημείωσε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης, στη συνέχεια επισκέφθηκε τα αγροτικά μπλόκα στο Μακροχώρι και στην Καστοριά, ακούγοντας ξανά με προσοχή τα αιτήματα των αγροτών.

  • “Είστε αδικημένοι, έχετε κάθε δίκιο να είστε εξοργισμένοι, να είστε στα μπλόκα” ήταν τα λόγια του Στέφανου Κασσελάκη προς τους αγρότες στην Agrotica, οι οποίοι νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποίησαν κινητοποίηση, σημειώνοντας “η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη θέλει να αγοράσει λίγο χρόνο από τους αγρότες και όχι να λύσει το πρόβλημά τους».

Ο ίδιος συνομίλησε με τους αγρότες από τα μπλόκα και δεσμεύτηκε ενώπιον τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα στηρίξει τον αγώνα τους με κάθε τρόπο. “Υπάρχει αισχροκέρδεια, να σταματήσει αυτή η κοροϊδία”, είπε και αφού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό
“παίρνει χρήματα από τους αγρότες και δίνει τζάμπα χρήμα στα συμφέροντα”
τόνισε “Εάν ήθελε η κυβέρνηση να καταργήσει τον ειδικό φόρο στο αγροτικό πετρέλαιο, θα το έκανε. Εάν ήθελε να βάλει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, θα το έκανε”.

  • Επισήμανε παράλληλα, την ανάγκη να “σπάσουν» τα ολιγοπώλια και να μπει πλαφόν στην κερδοφορία, καταγγέλλοντας ότι υπάρχουν καρτέλ στο βαμβάκι, στο γάλα και σε άλλα προιόντα” και έκανε λόγο για εξαθλίωση των αγροτών. “Δεν μπορουμε να επιτρέψουμε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες να είναι σε παραίτηση. Όλη η κοινωνία πρέπει να σηκώσει ανάστημα” δήλωσε

“Είμαστε στα μπλόκα, όχι γιατί είμαστε κομματικά υποκινούμενοι, αλλά επειδή έχουμε πολλά προβλήματα και δεν αντέχουμε ούτε ένα χρόνο ακόμα χωρίς την ικανοποίησή τους ανέφεραν από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των αγροτών, σημειώνοντας  ότι “το κόστος παραγωγής αυξάνεται συνεχώς. Οι διαφορές στις τιμές των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι είναι τόσο μεγάλες, ώστε εμείς πουλάμε φτηνά και ως καταναλωτές δεν μπορούμε να αγοράσουμε τα προϊόντα που παράγουμε”.

Όσον αφορά στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, είπαν ότι δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τι περιλαμβάνει, όμως θεωρούν σίγουρο ότι θα έχουν απώλεια εισοδήματος, χωρίς να φαίνεται προοπτική αναπλήρωσής του και εξέφρασαν  επίσης διαμαρτυρίες για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ και τόνισαν πως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, ζητούσαν από τους αγρότες να εξοφλήσουν πρώτα τον ΕΛΓΑ για να μπορέσουν μετά να εισπράξουν τις αποζημιώσεις. Κατήγγειλαν ότι έχουν απέναντι τους μια γιγαντιαία προπαγάνδα και ταυτόχρονα άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στον αγροτικό τομέα

“Ο Μητσοτάκης δεν μας έδωσε τίποτα, μόνο το πετρέλαιο και η ενέργεια να κατέβει, φτάνουν για να πέσουν τα φρούτα 30%. Η ακρίβεια είναι το κόστος παραγωγής, δίνει 10% έκπτωση στην ενέργεια από τον Μάιο και μετά, ενώ την ενέργεια την πληρώνουμε τώρα” του είπε χαρακτηριστικά ένας αγρότης.

Όπως έγραψε στο λογαριασμό στο X (twitter) o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη κριτική εναντίον του από τον Κ.Μητσοτάκη:

“Υπεύθυνη Αξιωματική Αντιπολίτευση σημαίνει να προτείνεις λύσεις για τα προβλήματα. Μελετημένες και κοστολογημένες.   Αυτό έκανα την Τρίτη. Πρότεινα οκτώ απόλυτα κοστολογημένα μέτρα που αντιμετωπίζουν συνολικά τα επείγοντα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.   Μέτρα δίκαια, που ΔΕΝ κοστίζουν περισσότερο από 360 εκατομμύρια και επιτρέπουν στους αγρότες μας να συνεχίσουν να προσφέρουν στην Ελλάδα” και πρόσθεσε “Ο κύριος Μητσοτάκης, αφού έβαλε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ειρωνευτεί τα μέτρα που προτείναμε- βλέποντας το αγροτικό κίνημα να μεγαλώνει- ανακοίνωσε μια απλή παράταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Όχι μόνιμη, όπως προτείναμε, αλλά για έναν χρόνο.   Στην πραγματικότητα θέλει μόνο να αγοράσει λίγο χρόνο ησυχίας”.

  • Μάλιστα κάλεσε τον πρωθυπουργό “να υιοθετήσει ΚΑΙ τα οκτώ μέτρα” που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και “να επιστρέψει στους αγρότες αυτά που τους «κλέβει» η πολιτική της αισχροκέρδειας που υιοθετεί”

Κατά την επίσχεση του στην Agrotica o κ. Κασσελάκης επισκέφθηκε αρκετά περίπτερα της Agrotica και συγκεκριμένα της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, των κατασκευαστών γεωργικών μηχανημάτων Ελλάδας, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των παραγωγών λαϊκών αγορών, πρότυπων εταιριών του αγροτικού τομέα, εταιριών με βιολογικά προιόντα κ.ά.

Χθες Κυριακή από το βήμα του πρώτου Περιφερειακού Συνεδρίου του κόμματος στη Δυτική Μακεδονία, ο κ. Κασσελάκης αφού τόνισε ότι η αποκέντρωση είναι μεγάλη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι εθνικό στοίχημα να μπορέσουν οι νέοι να παραμείνουν στην Δυτική Μακεδονία και όχι να μεταναστεύουν, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας “Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορούσε να συγκρατήσει την ειρωνεία της για την (προ)χθεσινή μου φωτογραφία πάνω σε τρακτέρ στο πρώτο από τα τρία μπλόκα που επισκέφθηκα και που είναι το πρώτο από τα πολλά που θα επισκεφθώ ακόμα” και επιχει΄ρντα να υπεραπσιτέι τη αδιαμεσολάβτη σχέδη του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ με τον λαό και τα κινήματα είπε ” Δεν χρειάζομαι τον κ Γκρίνμπεργκ και σκηνοθετημένες πόζες. Είμαστε μέσα στην κοινωνία. Οι ελίτ δεν έχουν καταφέρει ποτέ να αντισταθούν σε ένα κίνημα. Η Δικαιοσύνη μόνο με αγώνες θα υπάρξει στο τέλος της ημέρας. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας γιατί δεν εξαρτώμαστε από κανέναν. Οι ελίτ και οι μηχανοραφίες δεν θα κερδίσουν.”.

Άσκησε μάλιστα κριτική στην κυβερνητική πολιτική που ξεχνά την περιφέρεια. “Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι ξεχασμένη, μαραζωμένη, δεν ενδιαφέρει το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι η πρώτη περιφέρεια σε ανεργία. Εδώ οφείλει να ξεκινήσει η αποκέντρωση, η ανάταξη της χώρας. Είναι δίκαιο και ηθική μας υποχρέωση” ανέφερε κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου και με αφορμή τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την Δυτική μακεδονία είπε:

  • Εμείς θέλουμε να χτίσουμε, δεν θα γκρεμίσουμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να γκρεμίσει με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση της περιοχής, όπως ανακοίνωσε από το βήμα του ΟΗΕ.
  • Εμείς θέλουμε η ΔΕΗ να έχει δημόσιο χαρακτήρα. Η ακρίβεια στην τιμή της ενέργειας, είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.

“Η ελάχιστη βάση εισαγωγής οδήγησε σε τρομακτική μείωση στον αριθμό των εισακτέων. Έχουμε γίνει η χώρα που δεν σπουδάζει τα παιδιά της. Θέλουμε και άλλους απόδημους; Αντί να μιλάει η κυβέρνηση για το υποτιθέμενο Harvard που θα έρθει, ας ανοίξει τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών που ήταν απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση δεν τα έχει ανοίξει.” υπογράμμισε τέλος με αφορμή και τις κινητοποιήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης.

Σχετικά Άρθρα