Στη Σαουδική Αραβία ο Μπλίνκεν -Ο στόχος του νέου ταξιδιού στη Μ. Ανατολή

 Στη Σαουδική Αραβία ο Μπλίνκεν -Ο στόχος του νέου ταξιδιού στη Μ. Ανατολή

Στη Σαουδική Αραβία έφτασε τη Δευτέρα ο Άντονι Μπλίνκεν, πρώτο σταθμό της περιοδείας του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Μέση Ανατολή. Με το ταξίδι αυτό η Ουάσινγκτον προσπαθεί να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ του σουνιτικού βασιλείου και του Ισραήλ, καθώς και να συμβάλει σε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας. Πρόκειται για την πέμπτη περιοδεία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το ταξίδι αυτό του Μπλίνκεν έρχεται σε μια τεταμένη στιγμή εν μέσω των αμερικανικών επιδρομών κατά πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία, στο Ιράκ και στην Υεμένη, ως απάντηση σε επίθεση με drone την περασμένη εβδομάδα στην Ιορδανία που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε δεκάδες.

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί επίσης την Αίγυπτο, το Κατάρ και το Ισραήλ αργότερα αυτή την εβδομάδα με την επιδίωξη να συνεισφέρει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων.

Στο Ριάντ, ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καθώς και με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ.

Σχετικά Άρθρα