Μαξίμου: Τρία ανοιχτά μέτωπα-“Ψηφίζεται” ο γάμος ομοφύλων, σύγκρουση με φοιτητές, αναμονή της κλιμάκωσης στο αγροτικό

 Μαξίμου: Τρία ανοιχτά μέτωπα-“Ψηφίζεται” ο γάμος ομοφύλων, σύγκρουση με φοιτητές, αναμονή της κλιμάκωσης στο αγροτικό

Ξεκινάει δύσκολο δεκαήμερο για την κυβέρνηση καθώς έχει μπροστά της τρία ανοιχτά μέτωπα. Σήμερα εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Κοινοβουλίου, το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια στις 15 του μήνα και να αποτελέσει νόμο του κράτους.

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει θέσει κομματική πειθαρχία για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν «εκπλήξεις» και διαρροές καθώς ήδη ορισμένοι βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει πως είτε θα απέχουν από την ψηφοφορία είτε θα καταψηφίσουν. Ερωτηματικό παραμένει μέχρι αυτή την ώρα η στάση αρκετών υφυπουργών ενώ το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζει το «μασαζ» των βουλευτών για να καμφθούν οι αντιδράσεις.  

  • Το δεύτερο ανοικτό μέτωπο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Βουλή, οι αγρότες αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Οι αγρότες απειλούν να κόψουν την Ελλάδα στα δύο με τα μπλόκα στις εθνικές οδούς χαρακτηρίζοντας τις παροχές ως ψίχουλα, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για επιπλέον παροχές. Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει «αγροτικό μέτωπο», και το μόνο «μέτωπο» που έχει είναι με τα προβλήματα των αγροτών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στο «Facebook» χθες.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι από το 2019 έχουν μειωθεί οι φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές, έχει μειωθεί ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και τα αγροτικά μηχανήματα, έχουν δοθεί κίνητρα για περαιτέρω μείωση της φορολογίας για τα συνεταιριστικά σχήματα και έχει εφαρμοστεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για το 2022 και 2023. «Απορροφήσαμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι συνολικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από το 2019 μέχρι σήμερα υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός».

  • Το τρίτο ανοικτό μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αφορά τις φοιτητικές καταλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο όπου μεταξύ άλλων θα προβλέπει την λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην χώρα μας.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναβαθμίζεται ουσιαστικά η δωρεάν παιδεία και το δημόσιο πανεπιστήμιο επισημαίνοντας ότι «από τα 200 άρθρα του νομοσχεδίου, μόλις τα 30 αφορούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τα υπόλοιπα 170 άρθρα αφορούν την αναβάθμιση όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας».

Ωστόσο η εξεταστική περίοδος βρίσκεται στον «αέρα» σε ορισμένα πανεπιστήμια. «Είναι αδιανόητο κάποιες μειοψηφίες να στερούν την πρόοδο αυτών των φοιτητών και να βρίσκουν μάλιστα υποστήριξη και από καθηγητές, όταν υπάρχει η εναλλακτική των ψηφιακών εξετάσεων που δοκιμάστηκε και στην πανδημία» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «οι καθηγητές των ΑΕΙ έχουν υποχρέωση και ευθύνη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των ψηφιακών εξετάσεων, ώστε να εγγυηθούν και να προστατεύσουν το δικαίωμα των φοιτητών να μην χαθεί η εξεταστική του Φεβρουαρίου». 

Σχετικά Άρθρα