Διδυμότειχο: Πέθανε 9χρονη από στρεπτόκοκκο.

 Διδυμότειχο: Πέθανε 9χρονη από στρεπτόκοκκο.

Ένα 9χρονο κορίτσι μεταφέρθηκε σήμερα στις 13.30 με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, λόγω λοίμωξης από στρεπτόκοκκο και τελικά κατέληξε. 

Στο τεστ που του έγινε βγήκε θετικό στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών το άτυχο κορίτσι κατέληξε. Το πτώμα του θα διακομισθεί στην Αλεξανδρούπολη για νεκροψία νεκροτομή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί κρούσματα αλλά και θάνατοι από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, μέχρι και σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο του 2022 και έπειτα. Παρότι στην Ελλάδα οι λοιμώδεις από στρεπτόκοκκο δεν περιλαμβάνοντας στο σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων ο ΕΟΔΥ ζήτησε τη δήλωσή τους.

Με βάση τα στοιχεία που καταγράφηκαν, από την αρχή του 2023 και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου του 2024 δηλώθηκαν 89 περιστατικά, εκ των οποίων τα 40 σε ενήλικες και τα 49 σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών. Παράλληλα σημειώθηκαν 22 θάνατοι, εκ των οποίων οι 10 παιδιών ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και 12 σε ενήλικες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως οι γονείς και το προσωπικό των σχολικών μονάδων πρέπει να είναι ενήμεροι για τα ύποπτα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου αλλά και τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής από το πρώτο εικοσιτετράωρο έναρξης των συμπτωμάτων. Η λοίμωξη από στρεπτόκοκκου ομάδας Α θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση παιδιών με σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη, προηγηθείσα ιογενή συνδρομή (συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και της ανεμευλογιάς), αλλά και σε άτομα που είναι στενές επαφές κρούσματος στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας ή οστρακιάς.

Σε τι οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων του στρεπτόκοκκου

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, η αύξηση των κρουσμάτων πιθανότατα να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού. Παράλληλα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας, με συμπτώματα όπως πόνο στο λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά). Η φαρυγγίτιδα που οφείλεται σε στρεπτόκοκκο ανιχνεύεται με strep test και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος, ενώ αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί ως διεισδυτική λοίμωξη, αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα όπως πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης και ειδικά στα παιδιά, μπορεί να έχει ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Η κλινική εικόνα ενός κρούσματος μπορεί να προβάλει ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, στρεπτοκοκκικό τοξικό shock κλπ.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα